Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2005 00:00

Devletin genelevi olur mu

Döngel Kárhanesi
/images/100/0x0/55eae7cef018fbb8f89e3be8

Yön: Hakan Algül

Oyn: Metin Akpınar, Ahmet Uğurlu, Şebnem Dönmez

KARA KOMEDİ

DÖNGEL KARHANESİ

Afiş tartışması ve TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) yetkililerinin galadan önce filmi izleme isteğiyle haftalardır gündemde olan Döngel Kárhanesi, nihayet vizyonda. Öykü kısaca şöyle:

Döngel Genelevi’nin sahibi Bertan, işlerini canlandırmak amacıyla Rusya’dan kızlar getirir. Ancak kızlar kısa süre sonra ortadan kaybolur ve Bertan Rus mafyasına borçlanır. Mafyadan kurtulmak, borcunu ödeyebilmek için bankadan kredi alır. Aldığı krediyi zamanında ödeyemeyince genelevin mülkiyeti bankaya geçer. Aynı banka daha sonra büyük bir yolsuzluğa karışır ve içi boşaltılan bankaya TMSF el koyar. Böylece devlet bir geneleve sahip olmuştur. Genelevi bir an evvel elden çıkartmak isteyen TMSF, işletmenin kár etmesi için Keskin Bey’i görevlendirir... Metin Akpınar (Bertan) ve Ahmet Uğurlu (devlet görevlisi Keskin) gibi iki usta komedyenin başrollerini paylaştığı Döngel Kárhanesi, Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluklarının yaşandığı bir dönemi ve TMSF’nin icraatlarını tartışma masasına yatırıyor. Sistem eleştirisine soyunan film, sıradışı öyküsü, usta oyuncuları ve konuk oyuncusu Zekeriya Beyaz ile haftanın en ilgi çekici yapımı. Öyle geliyor ki, bu film daha çok gündemde kalır.

Benim sevgili silahım

Dear Wendy

Yön: Thomas Vinterberg

Oyn: Jamie Bell, Bill Pullman, Michael Angarano

DRAM/MACERA

SEVGİLİ WENDY

Yoksul bir madenci kasabasında yaşayan Dick (Billy Elliot ile yıldızı parlayan Jamie Bell) babası gibi madenci olmamak için kendini kitaplara vermiştir. Dick, sevmediği bir arkadaşına doğum günü hediyesi olarak oyuncak bir silah almaya karar verir. Ancak silah gerçek çıkar ve Dick adını sonradan Wendy koyacağı silahıyla büyük bir aşka yelken açar.

Dogma sinemasının başyapıtı sayılan ‘Şölen’in yönetmeni Thomas Vinterberg, filmi Lars Von Trier’in yazdığı senaryodan yola çıkarak çekmiş. Ancak Sevgili Wendy’yi silahlanma karşıtı anti-Amerikan bir film olarak özetlemek büyük haksızlık olur. Çünkü çok daha önemli sembolik anlamlar yüklü bir çalışma. Benim Cici Silahım (Bowling For Columbine)’da Michael Moore, Amerika’daki silah sevgisini, korkuyla özetlemişti. Sevgili Wendy ise, ABD’deki korku imparatorluğunun bilinçaltını deşifre ediyor. Hem de silah sevgisini yücelten sıradışı alegorik bir anlatımla. Sevgili Wendy, defalarca izlenmesi gereken zeká açıcı bir çalışma.

Zorro politize oldu

Legend of Zorro

Yön: Martin Campbell

Oyn: Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones, Giovanna Zacarias

MACERA/AKSİYON

ZORRO EFSANESİ

Zorro, yedi yıl aradan sonra tekrar aramızda. Anthony Hopkins hariç kadro yine aynı. 1998 yapımı filmde Anthony Hopkins’in canlandırdığı Don Diego de la Vega, bir serseriden halk kahramanı yaratmayı başarmıştı. Düşmanlarını yok eden yeni Zorro; Alejandro de la Vega (Antonio Banderas), artık güzel karısı Elena (Catherine Zeta-Jones) ve oğlu Joaquin (Adrian Alonso) ile sakin bir hayat sürmektedir. Ancak bela yine Alejandro’yu bulur. Zorro bu kez, Kaliforniya’nın Amerikan Birliği’ne katılmasını engellemeye çalışan Fransız asilzadesi Armand ile savaşmak zorundadır.

Anlayacağınız gibi bu sefer politik bir Zorro filmi ile karşı karşıyayız. Filmin satır aralarında, Amerika’ya karşı büyük bir güç haline gelen Avrupa Birliği ile mücadele etmeye çalışılıyor. Ne tesadüf ki, filmin kötü adamı Armand, Irak Savaşı’nda Amerika’ya karşı çıkan Fransa’nın bir vatandaşı. Üstelik kökleri Ortaçağ’a uzanan bir şövalye tarikatının üyesi. Günümüze dair bu taze göndermeler bir komplo teorisinin ürünü değil. Bu göndermeleri filmin senaryo ekibi bizzat doğruluyor. Eğer Meksikalı Zorro’nun Amerikalılar’ın yanında yer almasını sineye çekerseniz, her Zorro filminde olduğu gibi aksiyon, macera ve komedi sizleri bekliyor demektir.

Farklı bir aldatılan kadın portresi

La Femme de Gilles

Yön: Frederic Fonteyne

Oyn: Emmanuelle Devos, Laura Smet, Clovis Cornillac

DRAM

GILLES’İN KARISI

Bir kadın kocasının kendisini aldattığını öğrenince ne yapar? ‘Erkektir aldatır’ deyip, sineye mi çeker yoksa her şeyi bir kalemde silip kocasını tarihin tozlu raflarına mı kaldırır? Gilles’in Karısı, son günlerin bu popüler tartışmasını farklı boyutlarda ele alıyor. Hemen konuyu özetleyelim: II. Dünya Savaşı yılları. Yer, Fransa kırsalı. Elisa, doğacak çocuğu için gün saymaktadır. Madenci kocası Gilles ise, eşinin kız kardeşiyle yasak bir aşk yaşamaktadır. İlişkinin farkına varan Elisa, kaybeden kadını oynamamaya karar verir ve kocasını yeniden kazanmak için kız kardeşiyle amansız bir rekabete girer. Madeleine Bourdouxhe’un kitabından uyarlanan ve 24. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale ödülüyle onurlandırılan Gilles’in Karısı, Fransa’da olduğu gibi Türkiye’de de edebiyat tutkunlarının ve kadın izleyicilerin ilgisini çekeceğe benziyor.

Bu filmi 250 kişi beş yılda çekti

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit

Yön: Nick Park-Steve Box

ANİMASYON

Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı

Nick Park’ın ‘Wallace & Gromit’ adlı kısa metraj animasyon filmi Oscar yağmuruna tutulmuştu. Peynirsever Wallace ve sadık köpeği Gromit, şimdi ilk uzun metraj animasyon filmleriyle karşımızda. Wallace ve Gromit, Anti-Pesto adını verdikleri bir sistem sayesinde tavşanları sebze bahçelerinden uzak tutmaktadır. Her yıl düzenlenen geleneksel Büyük Sebze Yarışması’na çok az bir zaman kalmıştır. Ancak bu kez Wallace ve Gromit’i daha akıllı bir rakip beklemektedir. Wallace ve Gromit Yaramaz Tavşana Karşı, stop-motion animasyon tekniğiyle çekildi. Stop-motion çok zahmetli bir teknik. Öyle ki, birkaç cümlenin geçtiği küçük bir sahne için bile koca bir gün çekim yapılıyor. Bu film 42 farklı renkte 2.8 ton plastik kullanılarak, 30 minyatür sette, 250 kişi tarafından tam beş yılda tamamlandı. Sırf bu emeğin hatırına izlenir!

Herbie eskisi gibi değil

Herbie: Fully Loaded

Yön: Angela Robinson

Oyn: Lindsay Lohan, Justin Long, Matt Dillon

FANTASTİK KOMEDİ

HERBIE: TAM GAZ

Maggie, üniversiteyi bitirdiğinde mezuniyet hediyesi olarak bir otomobil alacak babası tarafından otomobil mezarlığına götürülür. Maggie burada kendisine 63 model bir Volkswagen Kaplumbağa otomobil (Herbie) seçer. Büyük macera, sahibi Herbie’nin tıpkı bir insan gibi duyguları olduğunu keşfedince başlar.

Herbie, The Love Bug’la 1969 yılında sinemaya bomba gibi düşmüş ve çok kısa bir sürede Disney’in en sevilen kahramanlarından biri haline gelmişti. 1974’te Herbie Rides Again, 1977’de Herbie Goes Monte Carlo ve 1980’de de Herbie Goes Bananas adlı devam filmleri çekildi. Uzun bir aradan sonra sinemaya dönen Herbie, ne yazık ki son macerasında ne izleyicilerden ne de eleştirmenlerden geçer not alabildi. Filmde, geçer not alan tek bir kişi var o da, göğüsleri Herbie’den daha çok konuşulan Lindsay Lohan.

Promosyonu, skandalı olmayan bir yerli film

Maskeli Beşler İntikam Peşinde

Yön: Murat Aslan

Oyn: Şafak Sezer, Mehmet Ali Alabora, Peker Açıkalın

KOMEDİ/AKSİYON

MASKELİ BEŞLER İNTİKAM PEŞİNDE

Haftanın ikinci yerli yapımı Murat Aslan’ın yazıp yönettiği filmde, Hababam Sınıfı’nın yeniden çevrimlerinde rol alan kadrodan birçok isim kamera karşısına geçmiş: Şafak Sezer, Mehmet Ali Alabora, Peker Açıkalın, Cengiz Küçükayvaz ve Melih Ekener, birbirinden beceriksiz beş sabıkalıyı canlandırıyor. İstanbul’da 25 ana mekánda çekilen filmin öyküsü şöyle: Kimsesiz çocuklar yurdunda yetişen beş haylaz çocuk, çok yaramaz oldukları için hiçbir aile tarafından evlat edinilmezler. Beş kafadar yetimhaneden çıkınca bir çete kurar. Ancak her komedi filminde olduğu gibi evdeki hesap çarşıya uymaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!