GeriSeyahat Yeşilırmak’ın rüya gördüğü yer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeşilırmak’ın rüya gördüğü yer

Yeşilırmak’ın rüya gördüğü yer

Borabay Gölü’nün kıyısında sükûnetin tadını çıkarmak için piknik yapabilir, doğayı yaşamak içinse orman içindeki patikaları keşfe çıkabilirsiniz

Bilim adamları, şairler ve sanatkârlar yetiştirmiş, şehzadelerin eğitim gördüğü önemli bir merkez görevini üstlenmiş Amasya’ya ilk girdiğinizde Yeşilırmak kıyısına dizi dizi sıralanmış eski yalı evleriyle karşılaşırsınız. Irmağa yansıyan siluetleriyle 19’uncu yüzyıl geleneksel sivil mimarisinden örnekler sergileyen bu evler ve hemen arkalarındaki görkemli kaya mezarları, ayrı bir güzellik katar şehre. Kentten biraz uzaklaşıp dağlara yol aldığınızda ise Amasya’nın gizli kalmış cennetlerini keşfedersiniz birbir.

Bu bakir cennetler arasında en dikkat çekeni, Amasya’nın göz bebeği olarak niteleyebileceğimiz Borabay Gölü. Şehre 63 kilometre uzaklıktaki göl, aynı adı taşıyan beldenin hemen üç kilometre yukarısında yer alıyor. Akdağ eteklerindeki Çivili Tepe’den doğan Çatağın Deresi’nin, toprak kayması sonucu tıkanmasıyla oluşan bir set gölü Borabay. 1051 metre yükseklikteki derin bir vadi tabanına yayılan buraya aynı zamanda yöre halkı ‘Aynalı Göl’de diyor.

GÖL MANZARALI PİKNİK

Yeşilırmak’ın rüya gördüğü yer


1978’de dokuz hektarlık orman içi dinlenme alanı olarak düzenlenen göl, 675 metre uzunluğunda, 175 metre genişliğinde. Derinliği ise 30 metre. Sonbahar ve kış aylarında farklı güzellikler sergileyen gölde kızılkanat, yayın, sazan ve alabalık bulunuyor. Canlı çeşitliliğini korumak amacıyla gölde avlanmak yasak. Yine de vakit geçirmek için olta sallayanlara rastlamak mümkün göl kenarında. Şimdilik sadece çevre illerden gelen yerli turistleri ağırlayan Borabay’da kamp ve piknik yapılabiliyor. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait bungalovların dışında belediyenin işletmesini yaptığı, apart tarzındaki ahşap evlerde de kalınabiliyor. Borabay kasabasından gelen yolun göle kavuştuğu noktada yine belediye tarafından işletilen bir restoran bulunuyor. Göle tamamen hâkim, gün doğumunda seyrine doyum olmayan bir manzaraya sahip restoranda fiyatlar son derece uygun.

ORMANIN AYNASI

Kuş cıvıltıları arasında uyanıp, mis gibi orman havasını ciğerlerinize doldurabileceğiniz gölün etrafı tamamen orman yeşiline bürünmüş durumda. Ağaç gölgelerinin duru suya yansımasını gördüğünüzde neden ‘Aynalı Göl’ denildiğini anlayacaksınız.
Bir yükselip bir alçalarak ilerleyen patika üzerinde, farklı açılardan göl manzaraları yakalayabilirsiniz. Ormanın tüm renkleri suyun yüzeyinde... Kestane ağaçlarının sarı-beyaz püsküllü çiçekleri, çamların yeşilden maviye doğru değişen farklı tonları; kuzeye bakan yamaçlarda gürgen, kayın, kestane, güneyde ise sarıçam ve karaçam ağaçları...

YAYLALARA YÜRÜYÜŞ

Borabay’a ulaşmak hayli kolay. Belediye araçları her gün Taşova ile Borabay arasında düzenli sefer yapıyor. Taşova’nın beldeye uzaklığı 18 kilometre. Borabay kasabasına Amasya’dan 63, Samsun-Ladik’ten ise 45 kilometrelik bir yolculukla ulaşılıyor. Borabay beldesinden gelip göl kenarından devam eden stabilize yol biraz ileride ikiye ayrılıyor. Sola giden yol Amasya’ya, sağ taraftan devam eden yol ise yukarılardaki Ağıllıbucak, Aşağıyayla ve Çamalanı yaylalarına kadar uzanıyor. Orman içinde çiçek kokuları arasında yaylalara günübirlik yürüyüşler yapılabiliyor.
Yaşadığımız büyük kentler bizi dar odalara, havalandırmalı cam binalara kendi rızamızla hapsettiğinden beri, suyun, ağacın, çiçeğin kokusu gelmez oldu burnumuza. Şehir yaşamından uzakta, Amasya’nın Borabay beldesinde geçireceğiniz birkaç gün, içinizde tatlı bir serinlik duygusu bırakacak. Ormanların ortasındaki bu ‘saklı cennet’te gördüğünüz yemyeşil düşten uyanmak istemeyeceksiniz.

False