GeriSeyahat Paris’te ‘Ortaçağ’da seyahat’ sergisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Paris’te ‘Ortaçağ’da seyahat’ sergisi

Paris’te ‘Ortaçağ’da seyahat’ sergisi

Paris’te Roma hâkimiyetinden kalma bir hamam içinde yer alan Ortaçağ Müzesi, ‘Ortaçağ’da seyahat’ konulu bir sergiyle gündemde. Tacirden haberciye, savaşçıdan hacı adayına, prensten sanatçıya binbir seyyahın ‘yola düşüş’ nedenlerini ve koşullarını konu alan sergi, ziyaretçisini zaman ve mekânda yolculuğa çıkarıyor.

Kimi yürüyerek, kimi atının sırtında, kimi gemiyle, kimi atlı arabasıyla çıkmış yola... Araç seçiminde varılacak noktanın uzaklığı, aşılacak yolun durumu başlıca rol oynamış elbet. Haritalar, sandıklar, katlanabilir şamdanlar, mektuplar, yaldızlı elyazmaları bu seyahatlerin ‘aksesuarları’ olmuş hep. Onları konu alan gravürler ve resimlerse bu yolculukların tasvirleri... Böylece ortaya Köln, Floransa, Katalonya ve Paris Ortaçağ müzelerinden gelme 160 eserden oluşan bir koleksiyon çıkmış.

Paris’te ‘Ortaçağ’da seyahat’ sergisi


Neler yok ki sergide... Akdeniz’deki Yunan adalarını konu edinen, İstanbul’daki en önemli sivil ve dini mimari örneklerini de gösteren 15’inci yüzyıl tarihli bir kitap; ayakkabının ‘lüks’ sayıldığı ve çok az seyyaha nasip olduğu bir döneme, 1200’lerin sonuna tarihlenen deri ayakkabılar; 15’inci yüzyıl tarihli bir yük teknesinden kalıntılar; Dijon’da bir manastırda bir din adamının ölümünü diğer manastırlara duyuran haberci ‘ölüler rulosu’; Piero Roselli imzalı, Karadeniz ve Akdeniz deniz haritası; saati yıldızların ya da güneşin pozisyonuna göre tespit eden 14’üncü yüzyıl tarihli bir ‘usturlap’; 13’üncü yüzyıldan dindarların dua için, laiklerinse aydınlatma için kullandığı katlanabilir şamdanlar; 14’üncü yüzyıl tarihli çeyiz sandıkları, taraklar, çantalar...

Paris’te ‘Ortaçağ’da seyahat’ sergisi


Gerek Roma’ya gerekse ‘denizler ötesindeki kutsal topraklara’ yola düşen dindarların yanı sıra savaşçı Haçlılar da Ortaçağ’ın seyyahları arasında. 1147’de gittiği savaştan on beş yıl sonra dönebilen Vaudemont’lu 1. Hugues’un mezarını süsleyen ve kendisini karısının kollarında gösteren heykeli ilginç eserler arasında. 1853’te Türkiye’den getirilen ve bir Haçlı şövalyeye ait olduğu düşünülen pandantif haç içinse, Hacıbozan Savaşı’ndan kalma deniyor. Sergi, salı hariç her gün 23 Şubat’a kadar Paris Cluny Ortaçağ Müzesi’nde görülebilir. Giriş 9 Euro. Adres: 6, Place Paul Painleve 5. Paris – 5 numaralı metro hattı, istasyon: St Michel.

Paris’te ‘Ortaçağ’da seyahat’ sergisi

False