Sağlıksız ayakkabı iskeleti bozuyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlıksız ayakkabı iskeleti bozuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ortopedik özelliklere dikkat edilmeden üretilen ayakkabılar ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Uzmanlar özellikle çocukların ayakkabı seçiminde dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Özellikle çocuk yaşlarda yanlış ayakkabı seçiminin tüm iskelet sistemini bozduğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yapılan bir değerlendirmede, sağlıksız ayakkabıların duruş özelliği ve yürüyüşü bozduğu, sıkma ve vurmalar ile bunlara bağlı ağrıların tüm istelet sistemini olumsuz etkilediği belirtildi.

Yetişme döneminde iskelet sisteminde deformasyon oluşmaması için anne babaların çocuklarının ayak sağlığını yakından izlemesi gerektiğini belirten uzmanlar, ayakkabı tabanının yalnızca bir taraftan aşınmasının ortopedik bir bozukluğa işaret olabileceğini hatırlattı. Bu durum ortaya çıktığında ayak değerlendirmesi için çocuklarını bir sağlık kuruluşuna götürmeleri gerektiğini vurguladı.

TSE’nin aylık tüketici bülteni ile kamuoyuna duyurulan değerlendirmede, ayakkabı alırken ve giyerken dikkat edilmesi gereken konular sıralandı. Anne ve babalara tavsiyelerde bulunuldu. (ANKA)

7 altın kural

Ayakkabı, ayağa baskı yapmamalı, sıkan bölümler olmamalı Ayakkabının iç kenarı düz olmalı Topuk yüksekliği 2.5 - 3 santimi geçmemeli Ayakkabı vücut ağırlığını taban ve parmak köklerine eşit dağılabilmeli

Başparmakla ayakkabı ucu arasında bir santimlik aralık bulunmalı Ayakkabının eni ve burnu dar olmamalı. Parmakların sıkışması yay çökmeleri ve biçim bozulmalarına neden olur Topuk ayakkabıya rahat biçimde uymalı, yürüme sırasında aşağı yukarı kaymamalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!