Zorla muayeneyi reddeden uzman yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

Zorla muayeneyi reddeden uzman yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2013 13:38

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürcan Altun cinsel saldırı şüphesi ile yargı tarafından muayene edilmesi istenilen çocukları, yaptığı açıklama ve bilgilendirmelere rağmen çocukların ısrarla reddetmesi sonucu muayene etmediği yani “zorla” muayene etmediği için yargılanıyor. Türk Tabipler Birliği tepkisini dile getirmek için yarın Edirne Adalet Sarayı Bahçesi'nde basın açıklamasına hazırlanıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:

 

Edirne’de, benzer bir dava 2010 yılında; yine adli tıp uzmanlarına karşı açılmış, yargılama meslek etiğine uygun davranan meslektaşlarımızın beraati ile sonuçlanmıştı.
Ne yazık ki bir kez daha; aynı gerekçelerle açılan bu dava ile anlıyoruz ki; istismar mağduru çocukların haklarını gözeten hekimlik uygulamaları suç sayılıyor.

"ÇOCUKLAR DEVLETİN GÜVENCESİNDE OLMALI"

 

Oysa Çocuklar; devletin, yasaların ve uluslararası sözleşmelerin güvencesi altındadır, olmalıdır.
Adli Tıp Uzmanları Derneği ve TTB olarak; bu davanın Edirne’de yargının çocuk hakları ile imtihanı olduğunu düşünüyoruz.
Bir kez daha ve umarız son olarak; yargı mensuplarını ulusal yasa, yönetmelik ve genelgelere, yanı sıra Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere uygun davranmaya, yargılama sırasında çocukların kırılganlığını unutmadan hoyrat uygulamalara  son vermeye davet ediyoruz.
Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu göreve çağırıyor, çocukların üstün yararı ilkesine aykırı uygulamalar yapan sorumlular hakkında gerekli işlemleri yapmalarını ve bundan sonraki hatalı uygulamaları önlemek için gerekli talimatları vermelerini bekliyoruz.

Haberin Devamı

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ ADLİ TIP UZMANLARI DERNEĞİ
 TARİH: 09 Mayıs 2013
Saat:  12.00
YER: EDİRNE ADALET SARAYI BAHÇESİ/ÖNÜ

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!