Zatürre aşısı ne zaman yapılır? Zatürre belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Zatürre aşısı ne zaman yapılır Zatürre belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2020 23:44

Zatürre hastalığı özellikle çocuklarda ve 65 yaş üstünde tehlikeli olabilen hastalıkların başında geliyor. Bilinç kaybı, bulantı ve kusma ile kendisini belli eden zatürre belirtileri, doğru tedavi ile kontrol altına alınabiliniyor. Tıbbi ismiyle pnömoni olan zatürre hastalığı ile ilgili merak edilen konular oldukça fazla. Zatürre nedir? ve Zatürre aşısı ne zaman yapılır? soruları da zatürre hastalığıyla ilgili bilgileri araştıranların en fazla yanıt aradığı konulardan. İşte, zatürre hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Haberin Devamı

Akciğer iltihaplanma durumu olarak da bilinen zatürre, genellikle, virüsler veya bakteri ve daha az yaygın diğer mikroorganizmaların enfeksiyonu ile ortaya çıkıyor. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenidir. Peki, zatürre belirtileri nelerdir? Zatürre aşısı ne zaman yapılır? İşte, zatürre hastalığı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

ZATÜRRE NEDİR?

Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bazı zatürre türleri üşüme, titreme, 39-40°C’ye varan yüksek ateş, öksürük, kirli, iltihaplı (yeşil, sarı, pas rengi) balgam çıkarma ve yan ağrısıyla ani olarak ortaya çıkar. Bazılarında ise, sinsi bir başlangıç söz konusudur. Bir kaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Haberin Devamı

Çocuklarda zatürre belirtileri çocuğun yaşına ve zatürreye yol açan etkene göre değişim gösterebilir. Zatürresi olan çocuklarda bazen tek bulgu hızlı soluma olabilir! Zatürre akciğerlerin karna yakın alt kısımlarını etkilediğinde, solunum sistemi ile ilgili hiçbir bulgu olmaksızın çocuklarda sadece ateş, karın ağrısı ve kusma şikâyeti olabilir!

ZATÜRRE BULAŞICI MI?

Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama, hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur. Dolayısıyla zatürrenin ortaya çıkmasında bulaşmadan çok, kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar. Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları ise çok bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi, ağız ve burun sekresyonları ile bulaşmış bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebilirler.

Haberin Devamı

ZATÜRRE AŞISI KİMLERE YAPILIR?

80 yaşın üstündeki kişiler,
• 10 yaşın altında astım, akciğerlerinde veya bağışıklık sisteminde problem olan çocuklar,
• Sağlık personelleri,
• KOAH gibi akciğer hastalıkları olanlar,
• Kanser olanlar,
• Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak zorunda olanlar.

BAKMADAN GEÇME!