Yılın en iyi cerrahı ödülü Prof. Dr. Ahmet Akgül'e

Güncelleme Tarihi:

Yılın en iyi cerrahı ödülü Prof. Dr. Ahmet Akgüle
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2016 10:14

İnternet medyasında 16. yılını geride bırakan www.magazinci.com, "İnternet Medyası Yılın En İyileri Ödül Töreni" yapıldı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yılın en iyilerinin ödüllerini aldığı geceye ünlü isimler katıldılar…Ana sponsorluğunu NG Residence’ın yaptığı www.magazinci.com internet sitesinin geleneksel hale getirdiği “İnternet Medyası Yılın En İyileri Ödül Töreni” önceki gece Baltalimanı Portaxe’te yapıldı. 16 yıldır internet medyasında saygın bir yeri olan www.magazinci.com tarafından yapılan anketlerle müzik, sinema, tiyatro, TV, iş dünyası ve siyaset alanında başarılara imza atmış kişi ve kuruluşlara çeşitli dallarda ödülleri verilirken, bu sene BAŞARI ÖDÜLÜ kategorisinde ilk defa bir cerrah ödüle layık görüldü.Birkaç gün önce kaldırıldığı hastanede hayatını kaybederek Türkiye’yi yasa boğan Oya Aydoğan’da gecede anıldı. Sanatçının film ve TV programlarından görüntülerin ekrana gelmesi üzerine pek çok davetli göz yaşlarına hakim olamadı. Merhum sanatçı Oya Aydoğan geçtiğimiz yıl aynı gecede Meslek Onur Ödülü almıştı.

Haberin Devamı

Yılın en iyi cerrahı ödülü Prof. Dr. Ahmet Akgüle

"HASTA KALBİNİ KİMSEYE AÇMAMIŞTI"

Yaptığı binlerce başarılı tedaviler ve buluşlar ile kalp, damar ve varis ameliyatlarında ismini dünya literatürüne yazdıran, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Ünlü Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül’e “Yılın en iyi cerrahı” ödülü verildi. Ünlü cerraha ödülünü yılın kadın pop müzik yorumcusu Funda Arar verdi. Prof. Dr. Ahmet Akgül yaptığı teşekkür konuşmasında, kalp ve damar cerrahisi mesleğinin diğer ödül verilen yılın en iyilerinin icra ettiği meslekler arasındaki farkı esprilerle anlattı: “Orta yaşlı erkek bir hastamız, kalp kriziyle geldi, gerekli tetkikleri yaptık, sıra ameliyata geldi. Açık kalp ameliyatı yapacağız ve hastamız ameliyathanede, anestezi verilecek birden “durun” dedi. “Ahmet Hocamı gözümle görmezsem uyumam” dedi. Zaten ameliyatı ben yapacağım ama bilirsiniz önce hasta hazırlanır sonra hoca gelir. Neyse bu sefer madem hastamız beni erkenden görmek istiyor, girdim ameliyathaneye hastanın yanına geldim, ve çok önemli bir şey beklerken, hasta “Hocam çok şanslısınız, kalbim benim için çok önemli, benim herkeslerden sakladığım kalbimi yalnızca size açacağım, yalnızca siz göreceksiniz” dedi. Zaten soğuk olan ameliyathane birden buz kesti, herkes durdu. “O kadar özelse kalbi boşver,  ben yalnızca pankreasa bakıp çıkayım,” diyemedim tabi. Aslında herkesin çok da önemsemediği bu durum önemliydi, hasta kalbini kimseye açmamıştı, duygularını hep kendine saklamıştı, bu durumu ameliyattan önce çocukları da söylemişti, akışkanlığı olmayan duygular, ifadeler birikir ve biriktiği yerde hasar yapar.

Haberin Devamı

Yılın en iyi cerrahı ödülü Prof. Dr. Ahmet Akgüle

"CERRAHLIKTA ZAMAN, MEKAN, MESAİ SAATİ YOKTUR"

İşte hastamızın kalp krizi geçirme nedeni, akışkanlığını yitirmiş duyguların yaptığı bir tıkanıklık, aynen kanın akmayıp pıhtı oluşturup damarı tıkaması gibi. İşte bizim mesleğimiz yani kalp ve damar cerrahlığı bu, kanın damarların içinde hedefe yönelmesini sağlamak. Damar içinde tıkanmayacak, ve akacak. Damar dışına çıkmayacak, damar içinde akacak. Bütün hadise bu akışkanlık, hareket. Tabi kalp ve damar cerrahisi burada ödüle layık görülen mesleğinin zirvesindekilerin yaptığı işlerden birazcık farklı. Hepimizin çocukluk yıllarında vardır, bir şeylerin içini açıp kurcalama merakı, acaba içerde ne var, nasıl çalışıyor diye bakarız ama çok azımız bu merak için saatlerini, günlerini, yıllarını ömrünü feda eder. Canımız sıkılınca oyunu terk eder içini açtığımız cihazı parçalı bir halde bırakırız. İşte cerrahlık biraz da bu, merak ve oyunda kalma mücadelesi ve emeğini vakfetme. Diğer bir fark ise cerrahlığın bir meslek olmayışıdır, bir yaşam biçimidir. Zaman, mekan, mesai kısıtlaması yoktur. Diğer bir farkı ise hedef kitlesi yoktur veya hedef kitle herkesdir. Çünkü her birey ya hastadır ya da hasta yakınıdır. Yaptığımız işin geri dönüşümü de yoktur. “Sen devam et, biz montajda düzeltiriz” diye bir şansımız yoktur, “stop” veya “action” diye fiillerimiz yoktur, “s” verme zamanımız yoktur. Eğer cerrahide “stop” denirse hastamız artık bizimle değildir, bırakın bizi, hastamız artık bizim dünyamızda bile değildir. “Action” diye bir ifademiz yoktur zaten işimiz devamlı action'dır. Eksik malzeme kullanma şansımız olmadığı gibi, ameliyattan fazla malzeme ile çıkma şansımız da yoktur. “Bu parça kalabalık yapıyordu çıkardım, sanki dalağa benziyor” diyemezsiniz. Eksik işlem yapma şansımızda yoktur, bonus verme şansımız da. Kalbinde 3 damarı tıkalı o hastamıza 2 li baypas da yapamazsınız, “madem bu hasta bana kalbini açtı, 4. Baypas da benden olsun” diyemezsiniz. “Abi bir bakıp çıkacağım” denilemeyecek belki de tek yerdir. 

Haberin Devamı

"AMELİYAT SONRASI HASTA YAKINLARININ GÖZLERİNDEKİ GÜLÜMSEMEYİ GÖRMEK"

Saatlerce anlatabileceğim bu farklılıklar tek bir neden için yapılır. Başarılı bir ameliyat sonrası hastanın ve hasta yakınların gözlerindeki o gülümseme ifadesini görmek için. Asistanlarıma hep söylerim, kalp cerrahı olarak ilk işiniz kalpleri kazanmak, kalpleri kesip dikmek değil. Şu anda aldığım bu ödülde o kazandığımız kalplerin bir göstergesi. Beni bu ödüle layık gören halkımıza, organizasyon ekibine ve siz değerli dostlarıma teşekkür ediyor saygılar sunuyorum”.

BAKMADAN GEÇME!