‘Yabani mantar, rus ruletinden daha tehlikeli’

Güncelleme Tarihi:

‘Yabani mantar, rus ruletinden daha tehlikeli’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 12:27

BOLU İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi Müdürü Dr. Meltem Çağlar, bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50’sinin yabani mantarlardan kaynaklandığını söyledi. Dr. Çağlar, rus ruletinde ölüm oranının 6’da bir, mantar zehirlenmesinde ise 6’da 5 olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Doğada kendiliğinden yetişen mantarların toplanılarak yenilmesinin zehirlenmeye bağlı ölümlere neden olduğunuhatırlatan Dr. Çağlar, “Mantardan kaynaklanan zehirlenme belirtileri 15- 30 dakika içinde ortaya çıkabileceği gibi, 12- 24 saatte de oluşabilir. Bazı mantar türlerinin yolaçtığı zehirlenmeler bulantı, kusma ve ishal gibi basit şikayetlerle bir kaç gün içinde iyileşirken, bazı türler karaciğer, böbrek gibi organlarda ciddi hasarlar oluşturarak ölüme yol açar. Rus ruletinde 6’da 1 ölme riski varken, mantarda ölüm riski 6’da 5’tir” dedi.

Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen zehirlenmelerde kalp damar bozuklukları, çarpıntı, şuur bozukluğu, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliğinin ortaya çıktığını ifade eden Dr. Çağlar şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Mantar zehirlenmesinde göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, kusma ve karın ağrısını takiben karın adelelerinde kramplar, ishal, baş dönmesi, kas seyirmesi ve göz bebeklerinde küçülme görülür. Mantar zehirlenmesi en büyük tesirini karaciğer üzerinde gösterir. Tedavi edilmediği taktirde karaciğer harabiyetine bağlı olarak sarılık ortaya çıkar. Hasta bir hafta içinde kaybedilir”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!