TÜRKKÖK projesine kök hücre bağışı 50 bin kişi oldu

Güncelleme Tarihi:

TÜRKKÖK projesine kök hücre bağışı 50 bin kişi oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 12:01

Kemik iliği nakli bekleyen hastalar için umut olacak "Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi"ne (TÜRKKÖK) gönüllü verici olmak için kaydolanların sayısı 50 bine yaklaştı.

Haberin Devamı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayının iş birliğinde yürütülen TÜRKKÖK Projesinin önemine dikkati çekti.

Türkiye'de kemik iliği nakli bekleyen çok sayıda çocuk ve yetişkin hasta bulunduğunu belirten Akar, "Sağlık Bakanlığı ile başlattığımız bu projede son derece başarılı gidiyoruz. 12 bölgede kan merkezlerimizde uzmanlarımız tarafından kök hücre donörleri tespit ediliyor. Veri bankalarına bu bilgiler aktarılıyor" dedi.

Proje kapsamında yıllar itibarıyla ulaşmak istedikleri donör sayısını belirlediklerini anlatan Akar, şu bilgileri aktardı:

"Bugüne kadar 47 bin kişi kök hücre donörü oldu. Bu yılki hedefimiz yıl sonu itibarıyla 50 bindi, yılın yarısında bunun tamamını gerçekleştirmiş vaziyetteyiz. Aynı zamanda 3 yıl içerisinde 250 bin rakamı hedefimiz var. Öyle gözüküyor ki 3 yıl içerisinde de 250 bin rakamını çok rahat bir şekilde bulacağız. 3 yıl sonra 250 bin kişilik bir kemik iliği bankası oluştuğu zaman Türkiye'de her kemik iliğine ihtiyacı olan vatandaşımızın ihtiyacı, bu milli bankamızdan karşılanabilir duruma gelecektir."

Haberin Devamı

"DONÖRLERİN ÇOĞU GENÇLERDEN OLUŞUYOR"

TÜRKKÖK'e kemik iliği bağışçısı olmak için kaydını yaptıranların büyük çoğunluğunun gençlerden oluştuğuna işaret eden Akar, şunları kaydetti:

"Bağışçılarımızın yüzde 50'ye yakını 18 ile 25 yaş arası. Bu çok önemli çünkü bu uzun soluklu bir hadise. Bugün kemik iliği donörü olursunuz ama belki sizi 10 yıl sonra çağırabilirler. Bu açıdan gençlerimizin bu konuya ilgi göstermelerine çok mutlu olduk. Çok şükür ki bağışçılarımızın yaş ortalaması 18-25 arası diğerleri de 45 yaşa kadar olanlar. Bunlar da genç. Şu anda istediğimiz profili yakalamış durumdayız. Türk Kızılayı olarak bu ayrıntının çok önemli olduğunun farkındayız. İnşallah bu şekilde TÜRKKÖK Projesine ilgi artarak devam eder."

Vatandaşlara TÜRKKÖK bağışçısı olmaları çağrısında bulunan Akar, gönüllü bağışçıları beklediklerini, her kesimin bu konuda desteğine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!