Türkiye'de obez çocuk sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede obez çocuk sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 12:54

Türkiye Milli Pediatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, refah düzeyinin yükselmesinin obeziteyi tetiklediğini belirterek, “Son yıllarda hastanelere, obezite şikayeti ile başvuran çocuk sayısında yüzde 25 artış oldu” dedi.

Hasanoğlu, vücutta bulunan yağ dokusunun normalden fazla olmasının “obezite” olarak tanımlandığını söyledi.

Hasanoğlu, kötü beslenme biçiminin sonucu olarak ortaya çıkan obezitenin, hazır gıdaların tüketilmesi, “fast-food” diye adlandırılan ayakta atıştırma, dengesiz ve düzensiz beslenme, kalıtım ve hareketsizlik sonucu çocuklarının gelişimini tehdit ettiğini kaydetti. Türkiye'de, geçmiş yıllara oranla obezite şikayeti ile hastanelere başvuran çocuk sayısında yüzde 25 oranında artış görüldüğüne işaret eden Hasanoğlu, bunun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Beslenme biçimi ve beslenme alışkanlığı olarak bitkisel protein içeriği düşük, yağ oranı yüksek çok kalorili yiyeceklerle beslenen çocuklarda obezitenin daha kolay geliştiğine dikkati çeken Hasanoğlu, “Bunlar, genellikle hamburger, cips ve kolalı içeceklerden oluşuyor” dedi.

Ailelerin, “Şişman çocuk sağlıklıdır, ileride boya gider” düşüncesinin mutlaka değişmesi gerektiğini belirten Hasanoğlu, yeterli ve dengeli beslenmenin çocuk gelişimi için yeterli olacağını anlattı.

Hasanoğlu, anne sütü almayan çocukların obeziteye daha yatkın olduğunun belirlendiğine işaret ederek, “Bebekler, en az 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, mümkünse 1.5-2 yaşına kadar anne sütü verilmeli. Anne sütü, mamalarla değil, ev yemekleriyle desteklenmeli. Mamalarla büyüyen çocuklar obeziteye yatkın oluyor, obez olan çocuk ileride de obez kalıyor” diye konuştu.

“TELEVİZYON VE BİLGİSAYAR OBEZLEŞTİRİYOR”

Hasanoğlu, anne ve babanın aktif çalışma hayatı içinde olmasının, çocuğa yeteri kadar vakit ayrılmamasına neden olabildiğini belirterek, “Anne ve baba, eve geç geldiği için genellikle yemek yapamıyor, çocuklar sağlıklı ev yemekleri yerine açlıklarını hazır gıdalarla bastırıyorlar. Bu çok sağlıksız” dedi.

Ayrıca, sürekli bilgisayarla oynayan ve televizyon seyreden çocukların bu sırada devamlı olarak çikolata, kolalı içecekler, fındık-fıstık ya da cips gibi yüksek kalorili gıdalar tükettiğini anlatan Hasanoğlu, çocukların televizyon ve bilgisayarla vakit geçirmeyi alışkanlık haline getirmesiyle birlikte giderek hareketsizleştiklerine dikkati çekti. Hasanoğlu, “Uzun süre televizyon seyreden ve bilgisayar karşısında vakit geçiren çocuklar, bir yandan da abur cubur yemeleri sonucu obezleşiyor” dedi.

Çocukların, hareketli yaşamdan kopmaması için spor yapmaya özendirilmesi gerektiğini ifade eden Hasanoğlu, her çocuğun bir spor dalıyla uğraşmasının faydalı olacağını söyledi.

Anne-baba arasındaki, ya da ebeveynlerle çocuk arasındaki olumsuz ilişkinin çocuğun ruhsal yapısını olumsuz etkileyebileceğini ve bunun da aşırı yemeye neden olabileceğini ifade eden Hasanoğlu, “Obez çocukların hikayelerinde genellikle okul yaşamındaki başarısızlık, arkadaş edinmede sıkıntı çekilmesi, aile içinde huzursuzluk gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Obezite, boşanmış ya da ayrı yaşayan ailelerin çocuklarında daha fazla görülebiliyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!