Türk yemekleri internette

Güncelleme Tarihi:

Türk yemekleri internette
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2007 00:00

Yurt dışında eğitim gören kızlarına elektronik posta yoluyla yemek tarifleri gönderen Hülya Erol, bu şekilde sanal ortama taşımaya başladığı yemek tariflerini, kızlarıyla birlikte kurduğu internet sitesi üzerinden video desteği ve canlı yayınlarla anlatıyor.

“www.annemmutfakta.tv” adresli internet sitesinde yaklaşık 200 yemeğin tarifine yer veren Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana yemek yapma merakı bulunduğunu ifade ederek, Konya Seydişehir'deki büyüklerinden yöresel yemekler yapmayı öğrendiğini ve daha sonra gezdiği Anadolu'nun çeşitli yörelerine ait yemek tariflerini öğrendiğini söyledi.

Erol, mutfak bilgisini bu şekilde geliştirdiğini belirterek, “Özel ilgi alanım olan yöresel yemekler yapmanın dışında, kendi mutfağımda yeni keşifler de yapıyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Hep aynı şekilde yapılan yemeklere eklediğim değişik malzemeler sayesinde çok lezzetli tatlar elde edilebileceğini gördüm” dedi.

İnternet ile tanışmasının 1997'de kızlarından birinin eğitim amacıyla İngiltere'ye, diğerinin de ABD'ye gitmesiyle başladığını ifade eden Hülya Erol, sözlerine şöyle devam etti:

“Kızlarıma çilek reçeli tarifini yazarken başlayan elektronik postalarım, zamanla çoğaldı. Bilgi birikimimi çevremdekilerle paylaşmak, çevremdekilerin de birikimlerinden faydalanma isteğim her zaman var olmuştur. Kızlarımla birlikte, yemek konusundaki bu bilgi birikimimi ve merakımı paylaşmak için ne yapabileceğimizi düşünürken, aklımıza internet üzerinde canlı yayın yapan bir program yapma fikri geldi. Eşimin de büyük desteği ile bu güzel sitemizi kurduk.”

Erol, çok severek büyük emeklerle oluşturdukları sitenin faydalı olacağını umduğunu dile getirerek, “İlk zamanlar memleketim olan Seydişehir ve eşimin memleketi Tosya yöresinden yemekler çoğunlukta olsa da, zamanla güzel memleketimizin tüm yörelerinden değişik yemekleri sitemize eklemeye başladım. Hala da eklemeye, veri tabanımızı genişletmeye devam ediyoruz” dedi.

“TÜRKİYE'DE BİR İLK”

Hülya Erol'un kızı Işıl Erol da, yaklaşık bir yıl önce siteyi kurmakla Türkiye'de bir ilki başlattıklarını kaydederek, annesinin yöresel yemek tariflerinin site üzerinden canlı olarak veya videolardan izlenebildiğini söyledi. Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siteyi hazırlama amacımız, kaybolmaya yüz tutan Türk kültürünün önemli bir parçasını oluşturan yemek kültürünü teknoloji ortamına taşıyarak, gençler, memleketinden uzakta olanlar, yeni evliler, yemek dostları ve dahası yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla yeniden buluşturmaktır. Şu anda tek sıkıntımız siteyi yeterince tanıtamamak. Bunun için maddi kaynak gerekiyor. Sponsor ihtiyacımız var ve tek sponsorumuz emekli babam.”

Kendilerinin siteyi kurmasından sonra benzer sitelerin de kurulduğunu belirten Erol, haftada bir yapılan canlı yayınla, siteye giren ziyaretçilerin interaktif şekilde sorularının da yanıtlandığını, üye olanların da yemekler üzerine yorum ve görüşlerini paylaşabildiklerini bildirdi.

Işıl Erol, “Sizin Tarifleriniz” başlıklı bölümde, ziyaretçilerden gelen yemek tariflerine yer verildiğini anlatarak, İngilizce versiyonu da bulunan siteye özellikle öğrenciler ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!