Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer?

Güncelleme Tarihi:

Tinnitus nedir Neden olur Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2022 20:39

Kişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.

Haberin Devamı

 

Kulak çınlaması tam olarak bir hastalık değil kulağın çalışmasında meydana gelen aksaklıklar hakkında bilgi veren bir belirti olarak ifade edilmektedir. 

 Tinnitus Nedir? 

 Kulak çınlaması, bir uyaran olmadığı halde hastanın bir ses algılaması olarak ifade edilmektedir. Kulakta çınlama sesi şeklinde olan bu ses değişik ton ve özellikte olmaktadır. Hastalar tarafından çınlama sesine benzetilen bu ses bazı zamanlarda bir uğultu, rüzgar, makine sesi, hışırtı sesi şeklinde de tarif edilmektedir. Kulak çınlaması kulakta olan bir problemin habercisi olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması kişilerin ruhsal durumlarını olumsuz etkileyerek onların hayat kalitesini bozacak şiddette olabilmektedir. 

 Kulakta çınlama olarak duyulan sesin dış çevreyle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Hastanın kafasının içinde olan ve dışardan duyulmasının imkansız olduğu bu ses bazen hayalet ses olarak ifade edilmektedir. Kişi için yıpratıcı bir durum olan kulak çınlaması psikiyatrik rahatsızlıklara yol açabilmektedir

Haberin Devamı

   Neden Olur? 

 Kulak çınlaması kulakta meydana gelen ince ve tiz bir ses olarak tanımlanmaktadır. Çan sesine benzetilen bu sesin frekansı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kulak çınlamasının oluşmasının oldukça fazla nedeni bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır: Kulak kiri, dış kulak yolu ve orta kulak iltihabı, kulağın yüksek sese maruz kalması, çene eklemi bozuklukları, yaşlanmaya bağlı işitme kayıpları, yüksek tansiyon, damar sertliği, iç kulak hastalıkları, böbrek hastalıkları, beyin sapı tümörleri ve kulağa zarar veren ilaçlar şeklindedir. Bu belirtilerden başka işitme kayıpları, Kulak kanalının tıkalı olması, Baş ve boyuna alınan darbeler sonucu görülen yaralanmalarda, Meniere hastalığı, Östaki borusu disfonksiyonu, kan damarı hastalıkları da kulak çınlamasına neden olan etmenler arasında gösterilmektedir. 

 Tinnutus ( Kulak çınlaması ) Nasıl Geçer?

 

Haberin Devamı

 Kulak çınlaması rahatsızlığı için yapılan tetkikler sonucu çınlamanın sebebi ortaya konarak kişiye özgü bir tedavi süreci başlatılması gerekmektedir. Kulak çınlaması için belirlenen tedavide çeşitli ilaçların yanı sıra psikiyatrik destek ile medikal tedavi de ön planda tutulmalıdır. Bu tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra da çınlama bazı durumlarda kesilmeyebilmektedir. Bundan dolayı hastaların çınlama ile nasıl baş edeceğine yönelik tedavi yöntemlerinin de ön planda olması gerekmektedir. 

 Bu yöntemler ise şunlar olmaktadır:

  Kulak çınlaması olan kişilerin sessiz bir ortamda kalmamaları gerekmektedir. Geceleri açılan hafif sesli bir müzik hastanın kulak çınlamasını bastırarak rahatsız olmasını önlemektedir. Çınlama etkisizleştirme terapisi isimli teknik ile de çınlama hastalığını tedavi etmeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!