Su çiçeği aşısı ne zaman yaptırılır? İşte su çiçeği aşısı hakkında merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Su çiçeği aşısı ne zaman yaptırılır İşte su çiçeği aşısı hakkında merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2022 16:02

Su çiçeği sık görülen bir çocukluk çağı hastalığıdır. Genellikle hastalık hafif seyirlidir ancak küçük bebeklerde ve erişkinlerde ciddi hastalık yapabilir. Herpes virüsünün (Varicella Zoster Virüs) neden olduğu bir hastalıktır. Peki, su çiçeği aşısı ne zaman yaptırılır?

Haberin Devamı

Su çiçeği virüsü kişiden kişiye havayolu ile ya da su çiçeği döküntülerine temas ile bulaşır. Ciltte döküntü (içi su dolu kabarcıklar), kaşıntı, ateş ve halsizlik yapar. Ciddi cilt enfeksiyonlarına, ciltte kalıcı iz oluşumuna, zatürre, beyin hasarı ya da ölüme neden olabilir. Su çiçeği geçirmiş bir kişide yıllar sonra Zona denilen ağrılı cilt döküntülerine yol açan hastalık gelişebilir. İşte, su çiçeği aşısı hakkında merak edilenler...

SU ÇİÇEĞİ AŞISI SU ÇİÇEĞİNİ ÖNLEYEBİLİR

Su çiçeği aşısı olmuş çoğu kişi suçiçeğine yakalanmayacaktır. Ancak yakalanırsa hafif geçirir. Ateşleri çok yükselmez, daha az döküntüsü olur, daha çabuk iyileşir.

KİM NE ZAMAN AŞILANMALIDIR?

Suçiçeği aşısı canlı aşıdır. Uygulama cilt altına (subkutan) yapılır.

Çocuklara 12-18. aylarında tek doz olarak uygulanır. Eğer bu aylarda aşılanmamışlarsa herhangi bir zamanda da aşılanabilirler. 13 yaşına kadar aşılanmamış olanlarda bundan sonra aşılanacaklarsa 4-8 hafta ara ile iki doz aşı uygulanır.

Haberin Devamı

Suçiçeği aşısı diğer aşılarla aynı anda yapılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!