Sosyal Anksiyete nedir? Nasıl yenilir? Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri ve tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Sosyal Anksiyete nedir Nasıl yenilir Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri ve tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2022 23:44

Sosyal anksiyete oldukça fazla karşılaşılmakta olan kavramlar arasında yer almaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan terimler arasında olduğunu söylemek mümkündür. Bu bakımdan sosyal anksiyete teriminin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve belirtileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sosyal anksiyete nedir? Nasıl yenilir? Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri ve tedavisi nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Sosyal anksiyete aynı zamanda sosyal fobi veya kaygı bozukluğu olarak da bilinmektedir. Sosyal anksiyete kişinin sosyal ortamlarda bulunan insanların kendileri hakkında sahip olacakları düşüncelerden korkması ve tedirgin olması durumu olarak ifade edilebilir. 

 Sosyal Anksiyete Nedir? 

 Sosyal anksiyete, kişinin sosyal olduğu durumlarda ortamda bulunan diğer insanlar tarafından tuhaf veya gülünç bulunmasından endişe etmesi hatta korkması durumu olarak ifade edilebilir. Sosyal anksiyete toplumda oldukça yaygın olarak görülmekte olan psikolojik bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Sosyal fobisi bulunan insanların genel olarak farklı bir psikolojik sorunlarının da olduğunu söylemek mümkündür. 

 Sosyal anksiyete kişinin sosyal hayatını olumsuz bir şekilde etkilemekte olan psikolojik bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Kişinin toplum içerisine daha etkin bir şekilde katılım sağlayabilmesi için ve sosyal ilişkiler geliştirebilmesi için sosyal anksiyete sorununun tedavi edilmesi gerektiğini söylemek mümkündür. 

Haberin Devamı

 Sosyal Anksiyete Nasıl Yenilir? 

 Sosyal anksiyete sorunu ile karşı karşıya olan kişiler günlük yaşantılarında oldukça büyük zorluklar çekmektedir. Çoğunlukla sosyal anksiyete diğer psikolojik rahatsızlıklardan önce görülmeye başlanmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda ise farklı rahatsızlıklara yol açabileceğini söylemek mümkündür. Genel olarak ise sosyal anksiyete; bağımlılık hastalıkları, depresyon ve agorafobili panik bozukluklar gibi hastalıklara yol açabilmektedir. 

 Sosyal anksiyete tedavisinde en yaygın olarak uygulanmakta olan tedavi türü psikoterapi yani psikolojik danışma, ilaç tedavisi veya konuşma terapisi olarak ifade edilebilir. Bazı vakalarda ise iki tür tedavinin eş zamanlı olarak kullanılması mümkün olabilmektedir. Psikoterapi seansları ile de sosyal anksiyete sorunundan büyük oranda kurtulma imkanının bulunduğunu söylemek mümkündür. 

 Sosyal Anksiyete Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi 

 Sosyal anksiyete bozukluğuna bağlı olarak yaşanılan korkularda bedensel bir takım belirtilerin ortaya çıkması da söz konusu olabilmektedir. Sosyal anksiyete bozukluğunun belirtileri arasında bazı bedensel belirtilerin olduğunu söylemek mümkündür. Bu belirtiler; ağız kuruluğu, terleme, çarpıntı, yüz kızarması, nefes darlığı, titreme, mide ve bağırsak sağlığında rahatsızlık olarak ifade edilebilir. 

Haberin Devamı

 Sosyal anksiyete sonucunda oluşan düşüncelere bağlı olarak toplumdan kaçınma davranışları görülmeye başlanmaktadır. Genel olarak ise korkulan ortama girmeme, korkulan ortamı terk etme gibi davranışlarla karşılaşılmaktadır. Sosyal anksiyete görülmesine bağlı olarak ilgisiz şeyler düşünme ve göz temasından kaçınma şeklinde belirtileri olmaktadır. 

 Sosyal anksiyete tedavisi için ise genel olarak psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulandığını söylemek mümkündür. Hastanın durumuna göre tedaviler tek başına uygulanabildiği gibi birlikte de uygulanabilmektedir. En genel uygulanan tedavi yöntemi ise Bilişsel ve Davranışçı Terapi olarak bilinmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!