SORU VE CEVAPLAR 57

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 57
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 18, 2007 15:44

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
arasıra el parmaklarımda şişlik ve hafif bir kaşıntı oluyor ellerimde bölyle şişlik oluğu anda ayağımda topuk kısmı ve alt tarafındada acayip bir kaşıntı oluşuyor acaba bu neden kaynaklanıyor olabilir bununla igili hangi bölüme müracat etmeliyim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim . şimdiden teşekürler
CEVAP
Egzema denilen bir tür deri rahatsızlığından kaynaklanıyor olabilir.Bİr dermatoloji uzmanı tarafından değrlendirilip gerekli tadavinin yapılması uygun olacaktır.

SORU
Ben yaklaşık 8 yıl önce rahim içi alet yani ria taktırmıştım ve hiç kontrele gitmeim korkularım yüzünden sürekli olarak akıntım oluyor koyu ve kokulu bunun sebebi ria olabilirmi yada bana ne gibi zarar vermiş olabilir
CEVAPÂ
Enfeksiyona bağlı olarak kötü kokulu akıntılar olabilmektedir. Bİr kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışarak gerekli tetkik ve tedavileri geciktirmeden yaptırmanız uygun olacaktır.
   Â
SORU
Hemeroidin tedavisinde ameliyat sartmidir? ilac tedavisiylede gecebilir mi?
CEVAP
Basur tedavilerinde öncelikle kabızlıktan korunmak önemlidir.Dışkılama sırasında ıknmaktan kaçınmak gerekir. Alkol , acı biber , baharatlı yiyeceklerden uzak durmak faydalı olacaktır.Uzun süre hareketsiz kalmak yada ızın süre oturmaktan sakınmalıdır.Düzenli egzersiz yapılmalıdır.Tedavide kullanılan bir çok fitil , merhem , krem mevcuttur. Bunlar şişmiş damar ve çevresinin şişliğini azaltmaya yardımcı olurlar.Özellikle dışkılamadan sonra günde bir kaç defa ılık oturma banyoları yararlıdır.(şiddetli kanama durumları hariç) Aşırı kanama olduğu zaman ve çok ağrı varsa , tıbbı tedaviye rağmen hasta rahatlamıyorsa bazı girişimsel yöntemlere başvurulabilir.Skleroterapi hemoroid paketinin içine hemoroidal damarların ve dokunun büzüşmesine neden olacak bir takım kimyasaal maddeler enjekte edilerek yapılır.İlaçla tedaviye cevap vermeyen hemoroid hastalarında tercih edilebilir. Band ligasyonu Hemoroid pakelerinin lastik bir band ile bağlanması sonucu bir müddet sonra boğulan parça düşer.Bu tedavi biraz daha ileri derecelerde iç hemoroid tedavilerinde kullanılabilir.Ülkemizde en sık tercih edilen yöntemdir.Son olarak cerrahi tedavi bir seçenektir.
   Â
SORU
Ben bel fıtığıyım ama ayağım ağırmıyor ne yapmalıyım.Saygılarımı sunarım.
CEVAP
Ağrınız yok ise takip edilmesi uygun olacaktır.,Ağır ve ani ve yorucu hareket etmekten sakınmanız faydalı olacaktır.
  Â
SORU
Boğazımda oluşan ve yemek yerken ağrı yapan gittikçe azalan şişlik sonucu çektirdiğim ultrason sonucu: "Büyüğü sağ submandibuler bölgede 13x6 mm boyutlarında olmak üzere her iki submandibuler bölgede hilusu ekojen fusiform şekilli sonografik olarak reaktif lenf nodları dikkati çekmiştir. Submandibuler bez konturları düzenlidir. Parankimi homojendir. Kitle bulgusu saptanmamıştır." Hastalık adı submandibuler lenf nod büyümesimidir? Havuzdan kapmış olabilirmiyim? Tedavisi varmıdır?
CEVAP
Lenf nodlarının büyümesi sıklıkla infeksiyon hastalıklarından sonra olabilmektedir.Fakat lenf nodu büyümesine neden olabilecek bir takım dikkar edilmesi gereken hastalıkların olması nedeni ile bir lenf nodu biopsisi ile örnekleme yapılması ve patoloji sonucuna göre takip ve tedavilerinin düzenlenmesi uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba,son birkaç yıdır mide şikayetlerimle bir çok defa dr gittim sonunda endoskopi ile bakalım dediler.teşhis helicobacter pylori.Gerekli olan ilaç tedavisini gördüm.Kendimi daha iyi hissediyoum ama arada bir ağrılarım oluyor,yiyeceklerime dikkat ediyorum,ama bana net bir şey söylenmedi ne yapmam gerektiği konusunda.sadece kendimi iyi hissettiğimde bir endoskopi daha olabilirmişim bakterinin yok olup olmadığını anlamak için,ne yapmalıyım,yiyeceklerim konusunda ne yapmalıyım.Teşekkür ediyorum
CEVAP
Endoskopinin uygun zamanda tekrarlanması ve helikobakter piloro açısından değerlerndirilmesi uygun olacaktır.Beslenme alışlkanlıklarınızın dikkate alınmasıda uygun olacaktır.Akşamları yağsız sindirimi kolay besinlerin tüketilmesi ve yemeklerin ardından hemen yatılmaması faydalı olacaktır.

SORU
3 gün önce kanal tedavisi yaptırdım,onun üstüne de dolgu yapıldı.Doktorum hiçbir ilaç vermemesine karşın,2 saat sonra şiddetli bir ağrı başladı,birkaç antibiyotik kullanmama rağmen ağrım hiç geçmedi.Sizce bu tedaviden sonra böyle bir ağrı normal mi? Yaşım:21,dişim:sağ alt arkadan 2. Teşekkür ederim
CEVAP
Sonuç olarak ufak da olsa bie cerrahi girişim geçirmişsiniz.Antibiyotik yanında ağrı kesici kullanmanız uygun olacaktır.
 Â
SORU
sayın doktorlarım ,benim uzun süreden beri 10 yıldır mide yanması şikayetim var sabahları yanıyo ve ekşiyo devamlı ilaç kullanıyorum lansor gibi buda beni çok rahatsız ediyor .sizin bu konudaki engin öneri ve görüşlerinize şimdiden teşekkür ediyor ve kolay gelsin diyorum .
CEVAP
Mide yanmaları fazla asit miktarından yada reflü denilen mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesinden kaynaklanan bir sıkıntıdır.Öncelikle endoskopi yapılarak kesin problem nedir belirlenmeli daha sonrasında en uygun tedaviye karar verilmelidir.Bunun yanıda beslenme alışkanlıklarınızın irdelenmesi uygun olacaktır.Ymeklerden sonra hemen yatmamak i akşamları ağır yağlı sindirimi güç olan besinleri tüketmemek gibi.

Haberin Devamı

SORU
merhaba, safra kesemde 1.3 mm taş olduğu tespit edildi.son zamanlarda midemde çok fazla ağrı olmaya başladı ve safra kesesinin bulunduğu yerde uyuşma oluyor.midem çok fazla yanma,gaz,sancı oluyor.ameliyat olunması mutlaka gerekiyor mu?safra taşını düşürmenin başka yöntemleri yok mu? zaman ayırdığınız için tşkler...
CEVAP
Safra keseindeki taşlara genel yaklaşım takiptir. Ne zamanki taş bir takım sıkıntılara neden olmaya başlar o zaman operasyon kararı verilmelidir.Nedir bu sıkıntılar*Öncelikle sağ tarafta ağrı , midede şikinlik , hazımsızlık , ağrı  zaman zaman sarılık gibi.. Sİzi takip ve tedabi eden doktorunuza danışarak safra kesenizin durumunun ve klinik olarak sizin durumunuzun yeniden değerlendirilmesi ve ona göre bir tedaviye karar verilmesi uygun olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
Ben 23.10.1989 dogumluyum şuanda 107 kiloda 1.70 kilodayım kendim hastaneye gitmek istemiyorum kendi halinde kısarak zayıflamaya calışıyom yani amaliyatsız normal ama uzun yolda nasıl zayıflarım okudugunuz için tşk ederm. saygılar
CEVAP
Az az sık sık çok kalorili olmayan normal besinleri tüketerek öncelikle metabolizmanızı hızlandırmanız uygun olacaktır. Bunun yanıda bol su içmek ve hafif tempoda süzenli spor yapmak aldığınızdan fazla enerji yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olacaktır. Tiroid hormon seviyelerinizin ve kan seviyelerinizin kontrol edilmesinde metabolizmanızı yavaşlatacak herhangi bir sağlık problemi olupp olmadığı konusunda fikir verecektir. 
 
SORU
hemen hemen hergün çok fazla karnım şişiyo ve gaz oluşuyo bu durum beni çok rahatsız ediyo kendimi sürekli patlayacak gibi hissediyorum (kabızlık problemim yok) neden olabilir?
CEVAP
Sİndirim sıkıntısı sadece büyük abdeste çıkamak ile olmaz. Bir takım hazım sıkıntılarıda gaz , şişkinlik yapabilmektedir.Bunun nedeninin anlaşılabilmesi için bir takım tetkiklerin yapılması ve düzzenli bir tedavi başlanması gerekli olabilir.Bir gastro enteroloji uzmanından yardım almanız faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
Eşimin dizinde yan çapraz bağlarında yırtık vardı küçük bi operasyonla bu kaslardaki yırtıklar dikildi.Kaslarının daha çabuk toparlanması kasları güçlendirici gıdalar nelerdir? Neleri daha çok tüketmesi gerekir.Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
CEVAP
Bunun için ekstra bir beslenme programına gerek yoktur.Bir takım fizik tedavi hareketleri kasın güçlenmesinde bu anlamda faydalı olacaktır.
Â
SORU
Merhabalar. Böyle bir olanakdan dolayı şimdiden teşekkürlerimi arz ederim. Üniversite mezunu,yoğun olarak çalışan,evlilik hazırlıkları yapan bir kişiyim. İşden ve evlilik öncesi sıkıntılara bağlı,Sıkıntı ve strese bağlı olarak evhamlı olmaya başladığımı hissediyorum.Yani kendimi dinlemeye başladım.Adeta nefes alıp vermemi, sağımda solumda (sanırım dinlemeden kaynaklı) ağrı olunca telaşlanmaya.Bazen deliriyor muyum ne diyede kendime sormuyor değilim.Hocam bu evham,stres,dinlemeden nasıl kurtlr
CEVAP
Yapılan işlere odaklanmada fayda vardır.İş esnasında kendi kendini dinleyen insan farkında olmadan bir yerlerinde ağrılarının olduğunu hissedebilir.Bunlar günlük ağrılar olabilir.Yorgunluğa bağlıdır.Fakat cidii anlamda sağlık sıkıntısından kaynaklana ağrılar çalışmanıza ve günlük aktivitelerinizi yerine getirmenize engel olacaktır.Evham yapılmasına gerek olacak bir durum yoktur.
      Â
SORU
merhaba ben 22 yaşında bir bayanım 5 aylık bir kızım var ve doğumdan bu yana kol ve omuz ağrılarım çok fazla.doğumdan öncede kol ve koltuk altında ağrılarım oluyordu.doktora gittiğimde psikolojik olarak üzüldüğümde yada sıkıldığımda kaslarımın ağrı yaptığını söyledi.fakat bu ağrılarım doğumdan sonra dahada çok arttı.bunun nedeni ne olabilir acaba???cevabınız için şimdiden tşk ederim
CEVAP
Boyun fıtıklarında kollarda ve omuzlarda bu tarz ağrılar olabilmektedir.Bununanlaşılabilmesi için bir MR incelemesinin yapılması uygun olacaktır.Onun dışında sıkıntılı ve streslı durumlarda kas spasmları olabilmekte ve zaman içerisinde bu ağrılar kronikleşebilmektedir.
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!