"Sigara ile mücadele etmezsek tarih yargılar"

Güncelleme Tarihi:

Sigara ile mücadele etmezsek tarih yargılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 00:00

ESKİŞEHİR'de ‘Anadolu Yıldızı' adlı Eskişehirspor taraftarlarları derneği tarafından düzenlenen ‘Uyuşturucu ve Holiganizm' konulu panele katılan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Selma Metintaş, “Sigarayla yeterince mücadele edemezsek tarih bizi yargılayacaktır” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi'ndeki panele konuşmacı olarak, Psikolog Elçin Şıkyazar, Avukat Kadir Gözcü, Başkomiser Kemal Kızılbaba, Prof.Dr. Selma Metintaş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Süleyman Arduç, Eğitimci Serdar Taci Zengin ve Turgut Argın katıldı.

Panelistlerden Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Selma Metintaş, sigaraya bağlı hastalıklardan her 8 saniyede 1 kişinin öldüğünü, bunu sigara kullanmanın başlı başına bir hastalık olduğunu söyledi. Sigara içenlerin yüzde 9'unun bağımlı olduğunu anlatan Prof.Dr. Selma Metintaş şöyle konuştu:

“Dünyada yılda 4.5 milyon kişi, 8 saniyede 1 kişi tütün bağımlılığına bağlı sebeple hayatını kaybediyor. Buna rağmen tütün alışkanlığının biteceğini sanmıyoruz. Sigara dikenli bir tel. İçinde çok değişik böcek öldürme ve gübre olarak kullandığımız madde var. İçeriğini bilmediğimiz daha çok katkı maddeleri bulunuyor. Sigara 2 bini zehirli, 4 bin kimyasal madde içeriyor. Soba zehirlenmelerine sebep olan karbonmonoksit gibi gazlar ve kanserojen maddeler var. Sigara kullanmak kendi başına bir hastalık sebebi. Hastalıklara verdiğimiz kod gibi sigara içenlere verdiğimiz bir kod var. Bunun adı, ‘tütün bağımlılık sendromudur.' Sigara, her 100 kişiden 98'inde bağımlılık yapıyor. Sigara içenlerin yüzde 79'u erken ölüyor. Sigara içenler 5.5 yıl daha az yaşıyor.

Sigara dumanı, insanın ömrünü azaltıyor. 1990'lı yıllara kadar biz sigaranın insanlarda meydana getirdiği zararları inceledik. 1990'lı yıllardan sonra tıp literatürü, o kadar öldürücü bir madde olan sigara tiryakisini araştırmaktan vazgeçip, sigara içmediği halde dumana maruz kalan pasif içicileri hedef olarak belirledi. Bugün dünyada 1.6 milyar insan sigara içiyor. Sigara hastalık gibi salgın. İnsan, her türlü zorlukla mücadele edebilecek son derece değerli bir varlık. Sigara vazgeçilebilecek bir alışkanlıktır. Sigarayla yeterince mücadele edemezsek tarih bizi yargılayacaktır.”

Türkiye'nin en önemli meselesi olan olarak gösterdiği ‘madde bağımlılığı' konusunda düzenlenen panelde salonun dolmamasının üzüntü verici olduğunu belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Süleyman Arduç ise, şunları söyledi:
“Bir hiç uğruna insanların birbirini bıçakladığı, şişlediği, öldürdüğü bir toplumda, 500 bin nüfuslu ve 200 bin öğrencinin bulunduğu Eskişehir’de, gençlerin bu salonu doldurmamış olması üzüntü vericidir.

Ülkenin bu ortamı görünce nereye gittiğini anlayabiliyorsunuz. Gençlik elden gidiyor. Bunun bir kanıtı burada görünüyor. Spor yapan her 100 kişiden birinin kötü alışkanlıkları varsa, spor yapmayan çocukların yüzde 90’ının zararlı alışkanlıkları vardır. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korumak istiyorsak, spor, sosyal ve kültürel faaliyetlere yönlendirmemiz gerekiyor. Bunun için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bütün bu çabalara rağmen istediğimiz hedefe ulaşamadık. Ebeveynlerin, öğretmenlerin, kamu kurum ve kuruluşların çocukları, gençleri spora teşvik etmediği sürece hedefe ulaşmamız mümkün değildir. Uyuşturucu tacirleri ilköğretim okulların önünde cirit atıyor.”

Panele katılan diğer isimler de uyuşturucunun zararlarını ve maçlarda yaşanan şiddet olayları hakkında görüşlerini aktardı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!