Sağlıklı süt için

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı süt için
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 10:44

Sağlık Bakanlığı ile Tetra Pak şirketi tarafından “Osteoporozdan korunmak için, sağlık için, sağlıklı süt için” kampanyası başlatıldı.

Kampanyanın tanıtımı dolayısıyla Hyatt Regency Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Türkiye'de çocukların yüzde 12'sinin boyunun hala kısa olduğunu, toplumun yüzde 96,5'inin düzenli fiziksel aktivite yapmadığını söyledi.

Buzgan, bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusunda son 5 yılda ülkede çok önemli gelişmeler kaydedilirken, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörlerinin tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de önemli hale geldiğini belirtti. Bunlardan birinin de sessiz ilerleyen osteoporoz hastalığı olduğunu ifade eden Buzgan, bunun tedavisinin uzun ve maliyetli olduğunu bildirdi.

Osteoporozun önlenmesinde beslenmenin, özellikle de süt ve süt ürünleri tüketmenin önemine işaret eden Buzgan, “Avrupa'da en az süt tüketen ülkeyiz. AB ülkelerinde yıllık kişi başı süt tüketimi 85 litre iken, bu oran ülkemizde 24 litre. Bir erişkinin günlük alması gereken kalsiyum miktarı 1200 miligram. Bunun için örneğin 17 kilogram elma tüketmeniz lazım. Oysa 1 litre sütle bu ihtiyacınızı karşılamanız mümkün” dedi.

Turan Buzgan, Tetra Pak'la yürüttükleri “Sağlık için sağlıklı süt için” projesi kapsamında 11 ilde 7 bin 163 kişiyle yapılan anket sonuçları hakkında da bilgi vererek, buna göre her 3 katılımcıdan birinin her gün süt içtiğini ve bunların da yüzde 68,1'inin bir bardak süt tükettiğini ifade etti. Her 3 kişiden birinin sevmediği için süt tüketmediğini ifade ettiğini kaydeden Buzgan, “Katılımcıların yüzde 42,7'si süt ürünlerini tercih ettiğini bildirdi. Tüketilen günlük süt ürünü miktarı ise 14 gram peynir, 3 kaşık yoğurt” diye konuştu.

EN ÖNEMLİ KALSİYUM KAYNAĞI

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği Osteoporoz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tümay Sözen de, kemik kütlesinin azalması olarak tanımlanan ve meydana getirdiği kırıklar nedeniyle ölüme yol açabilen osteoporozun, çocuklukta kalsiyum alımını artırarak önlenebileceğini ve sütün en önemli kalsiyum kaynağı olduğunu anlattı. Prof. Dr. Sözen, “Osteoporoz, Türkiye'de her 3 kadın ve her 5 erkekten birinin sorunu” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler de, besin grupları içinde süt ve süt ürünlerinin olmazsa olmaz bir yeri bulunduğuna işaret ederek, özellikle kemik sağlığının korunmasında bunların mutlaka yeterli ölçüde tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kampanya sözcüsü sanatçı Derya Baykal da, süt içen insanlara “bayıldığını” belirterek, annelere bu konuda çağrıda bulundu. “Haydi anneler el ele” diyen Baykal, “Anneler çocuklarını süt içmeye özendirmeli. Kızlarım büyümesine rağmen hala onlara süt içirtmeye çalışıyorum” dedi.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği, Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular Dayanışma Derneği ile Hacettepe Üniversitesi'nin de destek verdiği kampanya, özellikle osteoporoz tehdidi altında olan kadınların bilinçlendirilmesi, süt içmenin osteoporozdan korunmak için taşıdığı önemin anlatılmasını amaçlıyor.
Kampanya kapsamında, aralarında Ankara, İzmir, Osmaniye ve Kocaeli'nin de bulunduğu 10 ilde sağlık ocakları ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde osteoporoz konulu eğitimler düzenlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!