Rooibos çayı faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Rooibos çayı nasıl demlenir ve tüketilir?

Güncelleme Tarihi:

Rooibos çayı faydaları nelerdir Ne işe yarar Rooibos çayı nasıl demlenir ve tüketilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2022 16:10

Rooibos Çayı ülkemizde Kırmızı çay olarak bilinen bir çaydır. Afrika kökenli bir çay olan Rooibos çayı Kızıl Çalı bitkisinde elde edilir. Ekna, egzama ve dermatit hastalıklarının tedavisinde kullanılan Rooibos çayı iyot, bakır, magnezyum, çinko ve fosfor açısından da zengindir. Rooibos çayının faydaları, ne işe yaradığı ve nasıl tüketildiği hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Rooibos Çayı Afrika kökenlidir ve Kırmızı Çay olarak da adlandırılır. Bileşiminde A, B1, B2, B5, C, E ve K vitaminleri ile bakır, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve sodyum bulunur.

ROOİBOS ÇAYI FAYDALARI NELERDİR?

Kokusu güzel olduğu için tercih edildiği düşünülse de sağlık için çok faydalı bir çaydır. Egzama, dermatit ve akne tedavisinde tercih edilen çay içerdiği vitamin ve mineraller ile insan vücuduna da oldukça faydalıdır. Rooibos çayının faydaları:

Kanserli tümörlerin boyutunun küçülmesinde etkilidir.

Kansere, kalp hastalıklarına ve yaşlanmanın etkilerine karşı koruyuculuk sağlar.

İyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini de yükseltir ve LDL kolesterolünü düşürür.

Beyin ve sinir fonksiyonları üzerinde koruyucu bir etkisi mevcuttur.

Haberin Devamı

Bebeklerde kolik tedavisinde kullanılır.

NE İŞE YARAR?

Rooibos çayının düzenli tüketiminde insan vücudu için birçok etki bulunmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan çay kan şekerinin de dengede tutulmasını sağlar. Kan dolaşımının devam etmesini sağlarken vücutta meydana gelen birçok ağrıyı da engeller. Stres, depresyon ya da uykusuzluk gibi psikolojik rahatsızlıkların da azalmasına yardım eder. Rahatlama hissi sağladığı için sinirli kişilerin düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Sindirim sistemi problemlerinin ve mide hastalıklarının da engellenmesini sağlar. Karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardım ederek karaciğer yağlanmasını da engeller. Hücre yenileme ve onarma özelliği bulunduğundan düzenli tüketilmesi ile cilt kusurlarından ve olası kusurlardan korunmak mümkündür. Şişkinlik, ödem ve hazımsızlık yaşayan kişilerin düzenli olarak Rooibos çayı tüketmeleri önerilir.

ROOİBOS ÇAYI NASIL DEMLENİR VE TÜKETİLİR?

Siyah çayla benzer bir hazırlanışa sahip olan Rooibos çayının ölçüsünü kupa başına bir çay kaşığı olarak ayarlamak gerekir. Kaynayan suyun içine gereken kadar Rooibos çayını koymak ve yaklaşık 5 dakika demlenmesini beklemek gerekir. Demlendikten sonra çöplerinden süzülmesi ve sonrasında tüketilmesi uygundur. Rooibos çayı tatlı olduğu için şekersiz tüketim için de doğru ve uygun bir tercih olabilir.

Geleneksel tüketimin içinde süt ilave ederek tüketmek de vardır. Rooibos çayını şeker ya da süt ilave ederek tüketebilirsiniz. Yemeklerden sonra ya da uyumadan önce içilmesi önerilmektedir. Yemeklerden sonra sindirimin kolaylaşmasına, uyumadan önce ise rahat uyku çekilmesine yardımcı olur.

YAN ETKİLERİ VE ZARARLARI NELERDİR?

Her çayda ve besinde olduğu gibi Rooibos çayının da fazla tüketimi insan sağlığı için zararlı olabilir. Aşırı tüketildiği zaman demir emilimini önlediği için demir eksikliği yaşanmasına sebep olabilir. Mide bulantısı ve baş dönmesi de Rooibos çayının fazla tüketimi sonucu ortaya çıkabilir. Düzenli olarak her gün 1 bardak Rooibos çayı tüketmenin herhangi bir zararı bulunmaz. Yalnızca alerjik bünyeye sahip olanların, hamilelerin, düzenli ilaç kullananların ve emziren annelerin Rooibos çayını doktorlarına sorarak tüketmeler gerekir.

Bilinçsiz tüketilen herhangi bir besin ya da içilen çay insan vücudunda geri dönüşü olmayan bazı sonuçlara yol açabilir. Rooibos çayının genelde tok tüketilmesi önerilir. Yemeklerden sonra içilmesi halinde sindirim kolaylaşmasına ve bağırsak hareketlerinin düzenli olmasına yarar. Gece yatmadan önce bir bardak Rooibos çayının içilmesi ise daha rahat bir uyku sürecini destekler. En fazla 1 bardak içerek her gün Rooibos çayını tüketebilirsiniz.

 

 

BAKMADAN GEÇME!