Robotik cerrahi ile mesane büyütme ameliyatı gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Robotik cerrahi ile mesane büyütme ameliyatı gerçekleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2018 12:40

10 yaşındayken omuriliğinden geçirdiği ameliyat sonrası mesane sinirleri etkilendiği için fonksiyonu bozulmaya başlayan Makbule Öztürk 12 yaşına geldiğinde mesanesinde fonksiyon bozukluğu nedeniyle ancak sonda yardımıyla tuvalete çıkabiliyordu. Böbrekleri bozulmaya başlayan küçük kıza Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Ankara Hastanesi Üroloji Kliniğinden Profesör Doktor Yusuf Kibar tarafından yapılan robotik cerrahi ile ilk kez yapılan mesane büyütme ameliyatı başarıyla tamamlandı. Öztürk, artık rahatça tuvalete çıkabiliyor.

Haberin Devamı

"İDRAR TORBASINI KONTROL EDEN SİNİRLERDE SORUN ÇIKTI"

Makbule Öztürk'ün yaşadığı rahatsızlık nedeniyle böbreklerini kaybetme tehlikesi altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kibar hastanın durumunu şöyle anlattı: "Makbule 10 yaşında gerilmiş kord (tethered cord) denilen bir omurilik rahatsızlığı nedeniyle belinden operasyon geçirmiş. Sonraki dönemde idrar torbasını kontrol eden sinirlerde problem çıkması üzerine zamanla idrar torbasının yapısında bozulmalar başlamış. Nörojen mesane adını verdiğimiz bu hastalıkta zamanla vezikoüreteral reflü adını verdiğimiz bir durum ortaya çıkmış. Yani idrar mesaneden geriye, üretere ve böbreklere geri kaçıyordu. Buna bağlı olarak da zamanla bu kanallarda genişleme ve uzama, böbreklerde şişme ve çalışmalarında bozulmalar oluşmuş." Prof. Dr. Yusuf Kibar, hastanın mesanesinin kasılmalarını azaltan çok sayıda çeşitli ilaçları da uzun zamandır kullandığını kaydetti.

Haberin Devamı

SONDAYA RAĞMEN BÖBREK FONKSİYONLARINDA BOZULMA GÖRÜLDÜ

Hastanın mesanesinin kasılmalarını azaltan çok sayıda çeşitli ilaçları uzun zamandır kullandığını ancak artık fayda göremediğini de söyleyen Prof. Dr. Yusuf Kibar, literatürde olmayan bir ameliyatla küçük kızın bu rahatsızlıktan kurtulduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Her ikisi de çalışan böbreklerde idrar kanalları kullanılarak mesane yapılması tekniği Türkiye’de ve dünyada çok az merkezde uygulanan zor bir ameliyat. Literatürde çocukta robotik yöntemle uygulanan ve bunun da sunulduğu bir vaka bulunmamaktadır. Hastanın kız çocuğu olması nedeniyle aile ameliyat izlerini çok önemseyince robotik yöntemle, hastaya daha önce dünyada hiç yapılmamış bu yöntemi yapmayı planladık."

"AMELİYAT 7 SAAT SÜRDÜ"

Ameliyatın 7 saat sürdüğünü belirten Prof. Dr. Yusuf Kibar "Anestezi ve üroloji ekibinin çok değerli katkılarıyla toplam 7 saatte bu tekniği başarıyla hastaya uyguladık. Hasta ameliyatın ertesi günü ayağa kalktı. Hastayı dünyada ilk vaka olması nedeniyle biraz gözümüzün önünde tutmak istedik ve 6 gün sonra sondalı olarak taburcu ettik. Ameliyattan 20 gün sonra sondası çekilmek üzere geldi. Şu an durumu oldukça iyi, bundan sonraki dönemde mesanesinin daha da toparlanmasını bekliyoruz" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!