Rahim ağzı yetmezliğine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Rahim ağzı yetmezliğine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 10:54

Gebeliğin 14'üncü haftasının ardından anne rahminin bebeği koruyamaması ve düşük yaşanması rahim ağzı yetmezliği olarak tanımlanır. Ultrasonografi ile rahim ağzı uzunluğunun ölçülmesi rahim ağzı yetmezliği için kesin tanı koyamaz. Rahim ağzı uzunluğunun kısalması sıklıkla erken doğum ile ilişkilendirilir. Rahim ağzı yetmezliği nedeni bilinmeyen bir patoloji. Ancak rahim ağzına gebelik öncesinden de yapılan cerrahi müdahaleler, travmatik kürtaj ve doğumlar, anotomik yapıdaki anomaliler rahim ağzı yetmezliği nedeni olabilir.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Aslı Alay, rahim ağzı yetmezliğine dikkat çekti.

14'üncü haftadan sonra, 24'üncü haftadan önce kanama, su gelişi, enfeksiyon bulguları olmadan ağrısız olarak rahim ağzının açılması ile tanı konulur. Ancak tanı konulmadan önce mutlaka su gelişi ve kanama bulgularının olmadığı konusunda detaylı muayene yapılması gerekir. Rahim ağzının kısalması durumunda da rahim ağzı yetmezliği kesin tanısı konulamaz, bu bulgu özelikle erken doğum belirtisi.

TEDAVİ

Rahim ağzı yetmezliği için birçok yöntem değerlendirilir. Erken doğum ve tekrarlayan düşüğü olan kadınlara gebelik tespit edilir edilmez yatak istirahti, hareket kısıtlılığı, iş yasağı, ilişki yasağı uygulanır. Ancak çalışma sonuçları aktivite kısıtlamanın Rahim ağzı yetmezliği olan kadınlarda etkili olmadığını gösteriyor. Cerrahi yöntemler serklaj başlığı altında değişik metodlar uygulanılarak yapılır. Serklaj genelikle vajinal olarak yapılan bir operasyon.

Haberin Devamı

Rahim ağzı yetmezliğine dikkat

KİMLERE SERKLAJ YAPILIR?

Hastanın geçmişinde kanama ve su gelişi olmadan 14'üncü hafta sonrasında ağrısız bir şekilde rahim ağzının açılması ve gebelik kaybı yaşanır. Bu şekilde gebelik kaybı olan kadınlara gebeliğin 13-14'üncü haftasında önlem amaçlı serklaj operasyonu yapılır. 14'üncü hafta sonrasında rahim ağzının ağrısız olarak açılması acil serklaj olarak isimlendirilir. Yararı konusunda ek çalışmalara ihtiyaç olur. Erken doğum öyküsü olan bir kadında gebeliğin 24'üncü hafta öncesinde rahim ağzının kısaldığı durumlarda serklaj önerilebilir. Serklaj, ikiz gebelikte rahim ağzının kısalması durumunda önerilmez. Öyküsünde 14'üncü hafta sonrasında gebelik kaybı olan kadınlara yaklaşımda bu kadınlar özellikle 12'inci haftadan başlayarak yakın takip edilmeli, seri ultrason kontrollerinden geçmelidir. Şüpheli durumlarda operasyon açısından değerlendirilmesi gerekir.

Serklaj bir cerrahi müdehale. İşlemin getireceği birtakım riskler olabilir. Bunlar arasında enfeksiyon, kanama , su gelişi sayılabilir. Bu komplikasyonlar gözönüne alınarak hastanın ayrıntılı öyküsüi jinekolojik muayenesi ve ultrasonografisi yapılıp sadece tıbbi olarak operasyon gerekli olan kadınlara serklaj yapılır.

Haberin Devamı

Rahim ağzı yetmezliğine dikkat

BAKMADAN GEÇME!