Ölüme inat yaşamak

Güncelleme Tarihi:

Ölüme inat yaşamak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2008 12:54

İki böbreği çalışmadığı için 16 yıldır diyalize giren ve siroz nedeniyle karaciğeri de iflas eden 43 yaşındaki Hatice Duman'a Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Eskişehir'de vatani görevini yapan oğlundan alınan karaciğer dokusu nakledildi. Karaciğerin görev yapmaması üzerine ailesinin ölümünü beklediği, cenazesini götürmek için ambulans bile ayarladığı Hatice Duman'a kadavradan böbrek ve karaciğer nakli yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde aynı hastaya dört gün içinde iki kez organ nakli ameliyatı yapıldı. İlk ameliyatın ardından İzmit'ten gelen ailesinin ölümünü beklediği, cenazeyi götürmek için ambulans ayarlayacak kadar yaşamından umutsuzluğa düştüğü Hatice Duman, ikinci ameliyatın ardından yaşama yeniden tutundu. Duman'ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

İLK NAKİL OĞULDAN

İzmit'te yaşayan ve iki böbreği çalışmadığı için 16 yıldır diyalize giren 43 yaşındaki Hatice Duman'ın, siroz nedeniyle karaciğeri de iflas edince yaşaması için organ nakli kaçınılmaz oldu. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezine müracaat eden Hatice Duman'a, Eskişehir'de vatani görevini yapan oğlundan alınacak karaciğer dokusu ile böbrek nakli yapılması planlandı. AÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyat sırasında oluşan risk nedeniyle sadece karaciğer nakli gerçekleştirildi.

İKİNCİ NAKİL KADAVRADAN

Oğlundan alınan karaciğer ameliyat sırasında çalışsa da, hastada yıllardır süren böbrek yetmezliği tedavisi nedeniyle damar yolunun kalmaması, bu nedenle ameliyat sonrası diyalize girmesi nedeniyle sıvı dengesi bozuldu. Karaciğeri işlevini yitiren, hayatından umudun kesildiği gece trafik kazasında hayatını kaybeden 30 yaşındaki kişi, Duman için ışık oldu. Sabaha karşı yapılan ve 12 saat süren ameliyatla Hatice Duman'a dört gün sonra ikinci kez karaciğer ve kadavradan alınan böbrek nakledildi.

BAŞKA ŞANSI YOKTU

Ameliyatı gerçekleştiren AÜ Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, kronik böbrek yetmezliği bulunan, bu nedenle 16 yıldır diyalize giren Hatice Duman'da, Hepatit B ve C'ye bağlı karaciğer sirozu olduğunu da söyledi. Hastanın hepatit B ve C'yi diyaliz makinelerinden kaptığını dile getiren Demirbaş, “Neresinden tutsanız sorunla karşılaştığınız hastaya, birçok merkezde risk olacağı için dokunmazlardı. Biz bu riski aldık çünkü hastanın başka bir şansı yoktu” dedi.

İlk ameliyatın ardından böbrek nakledilemediği için hastanın diyalize girdiğini bu nedenle de oğlundan nakledilen karaciğerin iki gün işlevini yerine getirmediğini anlatan Demirbaş, “Eğer yeni bir karaciğer bulunmasaydı sabaha zor çıkardı. O gün kadavranın bulunması büyük şanstı” dedi. Demirbaş, hastanın bundan sonra bir sorunla karşılaşmamasını umut ettiklerini belirterek, oğlundaki anne sevginin kendilerini çok etkilediğini kaydetti.

“MUCİZE OLDU”

Hatice Duman'ın eşi Murat Duman, ilk ameliyattan üç gün sonra doktorların 'hastayı kaybediyoruz' dediklerini, umutları kestikleri gece kadavradan böbrek ve karaciğer nakli yapılacağı müjdesinin verildiğini anlattı.

Gölcük tersanesinde çalışan Duman, “O kadar umutsuzduk ki, cenazeyi taşıması için ambulans bile ayarladık. Aynı gece kadavradan karaciğer ve böbrek gelmiş her şeyi uyumlu. Bizim için bir mucize oldu” dedi. Eşinin yoğun bakımdaki tedavisinin sürdüğünü, ancak sürekli görüştüklerini ve şakalaşmaya başladıklarını anlatan Duman, “Bu hastaneye, bu doktorlara ne diyeceğimi bilemiyorum. Canla başla çalışmalarını günlerce anlatsam bitiremem” diye konuştu.

Hatice Duman'ın oğlu Mustafa Duman da, ilk ameliyattan sonra biraz moralinin bozulduğunu ancak umutsuzluğa kapılmadığını söyledi. Kendisinin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Mustafa Duman, “Şu an çok mutluyum. Annemin bir an evvel taburcu olmasını bekliyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!