'N'olur kurtarın'

Güncelleme Tarihi:

Nolur kurtarın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 00:00

Bor ilçesinde yaşayan, 6 ferdi “Huntington” hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden aile, 4 bireyin daha aynı hastalığa yakalanması nedeniyle uzanacak yardım eli bekliyor.

Haberin Devamı

Annesi, babası, 2 erkek kardeşi, eşi ve kızını “Huntington” hastalığından kaybeden Medine Koyun, gazetecilere yaptığı açıklamada, hastalığın çaresinin henüz bulunamadığını, 4 yakınının da aynı hastalığa yakalandığını, hastalığın torunlarına bulaşmasının engellenmesi için yetkililerden yardım istedi.


Oğlu Cuma'yı Ankara'daki bir hastaneye götürdüklerini, doktorun verdiği ilaçları 2 yıldır kullandığını fakat hiçbir faydası olmadığını vurgulayan Koyun, şunları kaydetti:

“Eşim Aşur Koyun, kızım Dilek Gezer, babam Mustafa Koyun, annem Aliye Koyun, erkek kardeşlerim Cabbar ve Selim Öztürk bu hastalıktan öldü. Oğlum Cuma'yı Ankara'da doktora götürdüm. Doktor, bu hastalığın genetik olduğunu, 30-50 yaşları arasında ortaya çıktığını, 10-15 sene ömür biçti ve tedavisinin olmadığını söyledi. Bu hastalığa kaynım Hacı Emin Koyun, oğlum Cuma Koyun, Bursa'da yaşayan kızım İtibar Öztürk ve kız kardeşim Dülber Bıyık da yakalandı.

Haberin Devamı


Rica ediyorum, çocuklarımı götürün, bu hastalıklarının çaresine bakın. Cuma'nın 3 çocuğu var, bakacak kimsesi yok. Hükümetten, doktorlardan yardım bekliyoruz. Başka çarem kalmadı. Oğluma da gelinim bakıyor. Yemeğini yiyemez, elbiselerini giyemez, çalışamaz, bir çaresini bulun. Hastalık başlamadan torunlarıma da baksınlar, hükümetimizden, Sağlık Bakanımızdan, bakanımız Fatma Şahin'den yardım bekliyoruz.”

 

"BEN DE KORKUYORUM BU HASTALIKTAN"



Konuşmakta zorluk çeken “Huntington” hastası Cuma Koyun ise 2 yıl önce başlayan hastalığına çare bulamadıklarını, zor durumda olduğunu söyledi.
Koyun, “İki sene önce başladı, elimiz tutmuyor, ayaklarımız yürümüyor. Doktorlar 'genetik, çaresi yok' diyor, hastalığımıza çare bulun, kurtarın bizi” diye konuştu.

Babasının bir an önce iyileşmesini isteyen, kendisinin ve kardeşlerinin de aynı hastalığa yakalanmasından korktuğunu belirten 9 yaşındaki Berat ise “Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyorum, babamı iyileştirsinler. Ben de korkuyorum bu hastalıktan” şeklinde konuştu.


Hacı Emin Koyun da 12 yıldır hastalıkla mücadele ettiğini, hastalığının ilerlediğini dile getirdi. Koyun, sürekli kasıldıkları ve kontrolsüz hareket ettikleri için yemek yiyemediklerini, kıyafet giyemediklerini, özel işlerini yapamadıklarını ve ileri safhada da yutma güçlüğü çektiklerini bildirdi.

 

Haberin Devamı

"HUNTINGTON" HASTALIĞI 

 

Genetik bir nörolojik hastalık olan Huntington (HD), hareket bozukluklarının yanı sıra mental geriliğe neden oluyor. 30-50 yaş arasında gözlenen hastalık, beyin ve sinir sistemini etkiliyor. Hastaların çocuklarına hastalığı aktarma riski bulunuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!