Nöbet ücretine yüzde 50 zam

Güncelleme Tarihi:

Nöbet ücretine yüzde 50 zam
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 01:30

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde sağlık çalışanları için yapılan iyileştirmeleri açıklayarak, “Sağlık çalışanlarımızın nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapıyoruz. Hekimlerimiz yanında diğer tüm sağlık çalışanlarını da bu zamlı ücretten yararlandıracağız. Yapılan düzenleme ile aciller ve diğer riskli yerlerde nöbet tutanların ücretlerine yüzde 75 zam gelmiş oluyor. Çalışmak isteyen hekimlerimizin talepleri halinde tek istisna olarak, herhangi bir zorunluluk ve yük getirmeden 70 yaşına kadar çalışma fırsatı vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Türk Tabipler Birliği, nöbetlere yapılacak yüzde 50 zammın müjde olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Türk Tabibler Birliği, Davutoğlu’nun açıklamasını “30 yıllık uzman hekimin saatlik nöbet ücreti 7 lira 80 kuruştur. Yani vaat edilen artış 3.5 liralık bir artıştır” diye eleştirdi.

İşte Tabipler Birliği'nden yapılan o açıklama:

"BAŞBAKAN'IN "MÜJDE"SİNE TTB'DEN YANIT"

Sayın Başbakan'ın bugün bizlere bir müjde verdiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Başbakan'ın açıklamasında vaat ettiği zam nöbet ücretlerine dairdir. Yani yapılan sağlıkçıya %50 zam değil, nöbet ücretlerine yapılan artıştır. Bir asistanın saatlik nöbet ücreti 7 TL, 30 yıllık uzman hekimin saatlik nöbet ücreti 7 lira 80 kuruştur. Yani vaat edilen artış 3.5 liralık bir artıştır. Kuşkusuz Sayın Başbakan'ın bilgisindedir ki kamuda çalışanlar için aylık nöbet saatlerinde ödeme 130 saat ile sınırlıdır. Yani; 3 günde bir nöbet tutan bir asistan ayda 160-180 saat fazladan çalışmakta, bunun 130 saati ücretlendirilirken nöbetin kalan kısmı angarya olarak tutulmaktadır.

Haberin Devamı

Kamuoyunda "Çalışanlara bol para veriyoruz" algısı yaratmaya yönelik bu tarz girişimlere bütün kamu çalışanları zaman zaman maruz kalmaktadır. Gerçek olan "3.5 liradır. Bunu da müjde olarak değerlendirmek mümkün değildir.
Başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere sağlık çalışanlarının yükselttiği tepkiler ve eylem kararlılıkları belli ki hükümeti bazı kararlar almaya zorluyor. Ancak bizim kastettiğimiz iyileşme bu değildir. Sağlık çalışanlarının hem sağlık hakkı için hem de kendi özlük hakları için mücadeleleri kararlılıkla devam edecek. Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı'nı sağlık çalışanlarının özlük haklarını geliştirme konusunda daha samimi ve gerçekçi adımlar atmaya çağırıyoruz.

Hatırlatalım; yarın g(ö)revdeyiz! TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ MERKEZ KONSEYİ

Nöbetlere yapılan %50 zam kaç kuruş ediyor?

Ücret zammı haberine bir tepki de Birinci basamak sağlık çalışanları birlik ve dayanışma sendikasınden geldi. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Dr. İlknur Çabuk, sendika adına yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi :

Haberin Devamı

“Sağlıkçıyız diye matematikten anlamıyor değiliz. Başbakanımızın bahsettiği %50 artırım ile bize ödenecek olan ücret artışı 6 liralık nöbeti 9 lira yapıyor. 300 kuruş. Böyle bir müjdeyi de, cumartesi angaryasını da kabul etmiyoruz..”

NÖBETE GİTMEYENDEN KESTİKLERİ PARA GİDENE VERDİKLERİNİN İKİ KATI

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Dr. İlknur Çabuk, cumartesi nöbetlerini tutmayarak iş bırakma eylemine devam edeceklerinin altını çizdi ve “300 kuruşluk müjde verdikleri bu nöbete gitmediğimizde kesilen ücret nedir? Aile hekiminden 100 lira. Ebe ve hemşireden neredeyse 60 lira. Başbakanımıza çabaları için teşekkür ederiz ancak zaten gitmediğimiz nöbete zam yapmasına gerek yoktu.” dedi.

Haberin Devamı

NEDEN NÖBETE KARŞIYIZ?

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasında şu sözlere yer verildi ;

“Biz de herkes gibi haftada 40 saat mesai kuralına uygun çalışmak istiyoruz.
Biz de herkes gibi insanca çalışmak istiyoruz.
Biz de herkes gibi izin hakkımızı istiyoruz
Biz de herkes gibi üzerimize yük üstüne yük binmesin istiyoruz
Biz de herkes gibi bu ülkenin sağlık sorunları çözülsün yalanlarla halk sağlık çalışanlarına karşı kışkırtılmasın istiyoruz.
Biz de herkes gibi bebeklerimiz aşılansın, emeğimizi acillere başvuran iğne sevdalılarına değil, aşı bekleyen bebeklere ayırmak istiyoruz

%50 ZAM EŞİTTİR 1 GÜNDE 31 LİRA 50 KURUŞ

Haberin Devamı

Fizik Kimya Biyoloji ile fakülteye girdik diye matematikten anlamıyor değiliz. Başbakanımızın bahsettiği %50 artırım ile bize ödenecek olan ücret artışı tüm gün için 31 lira 50 kuruş. Böyle bir müjdeyi de, bir aile hekiminin günlük mesaisinin 63 lira olmasını kabul etmiyoruz.

GERÇEK BİR MÜJDE BEKLİYORUZ

Eğer biz sağlık çalışanlarına bir müjde verilmek isteniyorsa;

• Emeklilik ücretlerimizi en azından bir kıdemli başçavurş mertebesinden albay seviyesine çıkartın.
• Her çalışanın hakkı olan senelik iznimizi kullanırken maaşımızdan kesinti yapmayın.
• Senin gibi doktorun Allah belasını versin diyene artık bir ceza verin
• Sizden randevu isteyen sizinle görüşmek isteyen sağlık çalışanlarını temsilcileri ile bir kez olsun buluşun.
• Bizi performans ve ceza puanı tehditleri ile baskı altından tutmaktan vazgeçin.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!