Mide ameliyatları, kilo verme süreci ve estetik ihtiyaçlar

Güncelleme Tarihi:

Mide ameliyatları, kilo verme süreci  ve estetik ihtiyaçlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2024 10:23

Sedanter yaşam yani fiziksel aktivitenin olmadığı bir yaşam tarzı, kilo alımına sebep olabiliyor.

Haberin Devamı

İleri derece kilo alımı, obezite ve buna bağlı hastalıkların da gündeme gelmesiyle ‘morbid obezite’ yaygınlaşıyor. Bunlara bağlı olarak mide balonu işlemleri ve mide küçültme ameliyatları da yaygınlaştı. İşte tüm bu sürecin sonunda, ciddi kilo vermeden kaynaklı olarak tüm vücutta sarkma ve deformiteler görülebiliyor. Bunlardan kurtulmak için de estetik cerrahi ihtiyacı gündeme geliyor.

Ciddi kilo verme sonrası deformasyonlar

Her ne kadar kontrollü ve yavaş kilo verme planlansa da bu süreçte ciddi deri sarkmaları, gevşeklikler ve deformiteler olabilir. En çok etkilenen de genellikle meme ve karın bölgesidir. Karındaki sarkmalar tüm bölgeye, sırta, bele ve popoya dahi devam edebilir.  

Estetik işlemler ne zaman yapılmalı?

Mide ameliyatları sonrası çoğu hasta ciddi kilo kaybına ortalama 6 ayda ulaşmakta ve hemen estetik işlem talep etmektedir. Ancak estetik işlemler öncesinde kilo verme sürecinin kontrollü ve yavaş olması, ayrıca hedef kiloya ulaşılması gerekir. Hedef kiloya ulaşılıp 6 ay süre bu kiloda sabit olarak kalınırsa, işte o zaman estetik işlemler planlanabilir.

Haberin Devamı

Standartların dışında estetik cerrahi planlamaları

Estetik cerrahi kişiye ve problemlere özel planlanmalıdır. Karın bölgesi gövdenin merkezi olduğu için buradan başlanması önerilir.

Sonrasında meme estetiği, üçüncü sırada kol ve bacak estetiği planlanabilir. Tüm bunlar genellikle birden fazla seansta yapılır. Bir kısım hasta için karın estetiğinde standart “karın germe-abdominoplasti” planlanabilse de, başka bir grup hastada sıkı bir karın ve bel kavisi elde etmek için “T skar Fleur DeLis Abdominoplasti” seçilebilir.

Bel bölgesinde ileri derece gevşeklik ve popo düşüklüğü hâkim olanlarda ise “360 derece abdominoplasti” tercih edilebilir. Sırt simitlerinin azalması sonrası ciddi gevşekliği de olan hastalar için “sırt germe ve abdominoplasti” aynı anda planlanabilir. Gövde ön yüzünde sarkmaları ön planda olan hastalar için de “meme dikleştirme ve abdominoplasti” aynı anda yapılabilir.

Silikon takviyesi

Ciddi kilo kaybı söz konusu olduğunda meme hacmi çok azalmaktadır. Mevcut gevşekliği düzeltmek, aynı zamanda hacim sağlamak için silikon ile birlikte meme dikleştirme gerekir. Ancak güzel sonuçlar için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Haberin Devamı

Bu hasta grubunda “tabanı daha geniş, projeksiyonu az” meme silikonları seçilebilir. Silikonlara rağmen dolgunluk sağlanamayan degaje bölgesi için “yağ enjeksiyonu” da planlanabilir. Sadece memeyi değil, üst bölgeyi etkileyen bir gevşeklik varsa meme yanlarının sıkılığı için de işlem gerekebilir.

Aynı anda bel germe ve dikleştirme

Bel bölgesinde kilo vermeye rağmen dirençli yağlar kalabilir. Bu hastalarda bel germe planlanırken, bel bölgesindeki yağların doku olarak popoya transferini sağlayan “yağ doku flebi” tercih edilebilir. Bu sayede bel kavisi derinleşip, popo dikliği sağlanır ve güvenli bir şekilde popo hacmi artırılır.

Ameliyat öncesi önemli noktalar

Haberin Devamı

Mide ameliyatı sonrası kilo veren hastalarda “kansızlık-anemi” sık görülmektedir. Yine bu hastalarda eser element ve vitamin eksiklikleri de görülmektedir. İyileşmeye katkı sunmak amacıyla ihtiyacı olan hastalarda takviye edici ilaçlara başlanabilir. Hasta ısrarla kilo vermeye devam etmek için kalori kısıtlamasından kaçınmalı, proteinden zengin diyetler uygulamalıdır.

İyileşme süreci daha zor ve uzun

Post-bariyatrik cerrahi planlanan hastaların iyileşmeleri diğer hasta gruplarına göre daha zor ve uzun olur.

Bu nedenle daha uzun istirahat planlanmalıdır. Tütün mamullerine asla izin verilmemelidir. Daha yakından doktor takibi gerekir.

Özetle...

Kilo verdikten sonra estetik taleplerin olması doğaldır. Ancak kilo alıp verme dalgalanmasının olmaması gerekir. Her seans çok değerli olduğu için doğru ameliyat kombinasyonları kişiye özel planlanmalıdır. Tüm önlemler alınıp, riskleri azaltmak için bilimsel öneriler yerine getirildiğinde, sağlıklı bir şekilde daha konforlu ve güzel bir hayata başlanabilir.

Haberin Devamı

NOT: Tabii tüm bu işlemler için doktora başvurmak şarttır. Riskleri bilmek, ona göre karar vermek önemlidir. İşlemin yapılacağı hastanenin ya da muayenehanenin bakanlık onaylı olmasına dikkat etmek gerekir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!