Lenfoma teşhisi nedir? Lenfoma kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Lenfoma teşhisi nedir Lenfoma kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2021 13:55

Lenfoma kanseri belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında. Belirtileri arasında lenf bezesinde büyüklük (boyun, koltuk altı, kasık vb), vücutta 38 derece ve üzerinde ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, düşkünlük de bulunan lenfoma kanseri, tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Lenfoma kanseri gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. Lenfoma kanserinin belirtileri merak ediliyor. İşte lenf bezlerinden ve bazen de herhangi bir organdan köken alan heterojen bir grup kanser türü olan, Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfoma olmak üzere iki alt tipi bulunan lenfoma kanseri hakkında bilgiler

LENFOMA KANSERİ NEDİR?

Lenfoma, lenfatik sistemde ortaya çıkan bir grup kan kanseridir. Hastalık, genellikle lenf bezlerinden ve bazen de herhangi bir organdan köken alan heterojen bir grup kanser türüdür. Lenf bezi kanserleri Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfoma olmak üzere iki alt tiptir. Bunların da kendi içinde çok sayıda alt grupları bulunmaktadır. Genetik, immünsupresyon, çevresel faktörler, infeksiyöz ajanlar (viruslar, bakteriler) kimyasal ve fiziksel ajanlar, radyasyon, kemoterapi, kollajen doku hastalıkları, bağışıklık sistemi bozulması ve bağışıklık sistemi hastalıkları lenfoma gelişme riskini artırmaktadır.

Haberin Devamı

Lenf bezesinde büyüklük (boyun, koltuk altı, kasık vb), vücutta 38 derece ve üzerinde ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, ciltte kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, düşkünlük ve tutulan organa ait herhangi bir belirti görülebilir.

Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95’e kadar başarı sağlanabilir. Ağır seyreden bazı lenfomalarda ise kök hücre nakli ile yüksek başarı oranları sağlanabilir. Lenfoma tedavisinde dünyadaki ve Türkiye’deki çalışmaların amacı lenfomanın tansiyon, şeker vb. kontrol edilebilen kronik bir hastalık haline gelmesidir.

BELİRTİLERİ

Lenf bezlerindeki geçmeyen ve büyümeye devam eden şişlik:

Özellikle boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde herhangi bir enfeksiyon durumu olmaksızın oluşan ve büyümeye devam eden, genelde ağrısız seyreden şişlik.

Lenfoma teşhisi nedir Lenfoma kanseri belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler

Haberin Devamı

İstem dışı ve hızla kilo verilmesi

6 ay gibi bir sürede rejim vs gibi bir süreç olmadan kişinin normal kilosunun yaklaşık yüzde 10’unu kaybetmesi.

Gece terlemeleri:

Özellikle sıcak havalarda geceleri terlemek olağan bir durum. Ancak lenfomanın belirtileri arasında yer alan gece terlemesinde kişi pijamalarını ve hatta yatak çarşaflarını bile değiştirme ihtiyacı duyuyor.

Yüksek ateş

Sebebi belli olmayan ve herhangi bir enfeksiyona bağlı gelişmeyen ateş.

Radyasyon ve kimyasal maddeler neden olabiliyor

Kanın ulaştığı her yerde oluşabilen lenf tümörlerinin büyük bir çoğunluğunda altta yatan bir neden saptanmıyor. Ama lenfoma hastalarının küçük bir bölümünde altta yatan nedenler arasında daha önce maruz kalınan radyoterapi, kimyasal madde örneğin benzen içerikli maddeler, viral enfeksiyonlar gibi nedenler olabiliyor. Büyük bir bölümünde lenf bezinin içindeki aktiviteden sorumlu olan genlerde tesadüfen bir kırılma olduğu saptanıyor. Oradaki hücreler bağımsızlığını ilan ediyor, çoğalıyor, diğer lenf bezlerine yayılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!