Kötü kumaÅŸ kanser riskini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kötü kumaş kanser riskini artırıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 10, 2023 07:00

Kıyafetlerimizde kullanılan kumaşlar, üzerindeki boya artıkları ve kimyasallar, ter ve solunum yoluyla vücudumuzla temas ediyor ve sağlığımızı en az gıda maddelerindeki kimyasallar kadar etkiliyor. Peki kumaş seçerken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi kumaşlardan uzak durmalıyız? Daima Forever Tekstil’in kurucuları Cenk Tezer ve İlyas Özdemir yanıtladı.

Haberin Devamı

Son yıllarda sağlıklı yaşam farkındalığımızın arttığını düşünenlerdenim. Mental sağlık için her sabah yürüyüşe zaman ayırmaya çalışıyor, güneşten uzak duruyor, doğal kozmetik ürünleri kullanmayı önemsiyor, iyi uyumaya çalışıyoruz. Tüm bunları yaparken dikkatlerden kaçan bir noktayı yakın takibe almak istedim.

Giydiğimiz kıyafetlerin sağlığımızı olumsuz etkilediğini ve hatta kanser riski taşıdığını söylesem size...

Tekstil ürünleri gıda maddelerinden sonra insan bedeniyle en çok ilişkide olan ürün grubu. Kıyafetlerde kullanılan kumaşlar, üzerindeki boya artıkları ve kimyasallar, ter ve solunum yoluyla vücudumuzla temas ediyor ve sağlığımızı en az gıda maddelerindeki kimyasallar kadar etkiliyor.  Yapılan araştırmalara göre bu kimyasalların bir kısmı alerjilere neden oluyor ve kanser riski taşıyor.

Haberin Devamı

Peki kumaş seçerken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi kumaşlardan uzak durmalıyız?

Bu soruların yanıtlarını almak üzere Cenk Tezer ve Ä°lyas Özdemir tarafından kurulan, sektörde 12 yılı deviren, özellikle Ä°talya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinden Kanada, Yeni Zelanda, Katar ve Dubai’ye kadar misafirlerini ağırlayan, siyaset ve sanat dünyasından müşterileri olanÂDaima Forever Tekstil’in NiÅŸantaşı’ndaki maÄŸazasını ziyaret ettim.

Cenk Tezer: Kumaşlar yalnızca giyimde değil günlük hayatımızın pek çok alanında karşımıza çıkıyor. Buna rağmen çok azımız seçilen kumaş türünün sağlığımız için önemli olduğunun farkındayız. Dolabınızda naylon, polyester, akrilik adına ne varsa terk edip, ipek, kaşmir gibi doğal kumaşlar kullanmalıyız. Bugünkü giyim mağazalarına göz atarsanız suni ipek, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik kumaşlardan başka bir ürün bulamazsınız. Sunulan ürünler leke tutmayan, kırışmayan, nanoteknoloji ile üretilen suni kumaşlardan öteye gitmiyor. Kumaşların yeni teknolojilerle üretilmesi işleri kolaylaştırıyor gibi görünse de sağlığımızı tehlikeye attığı da bir gerçek. Unutmayın kimyasal işlem görmüş doğal veya sentetik her türlü kumaş, cilt yoluyla vücudunuza nüfuz ediyor. Bizim için moda ve görünüşünüzden önce sağlığınız önemli. Bu yüzden biz özellikle yüzde yüz ipek kumaşlara özel yöntemlerle baskılama yapıyoruz.

Haberin Devamı

ANTÄ°ALERJÄ°K OLMASINA DÄ°KKAT!

İlyas Özdemir: Kumaş seçiminde dikkat edilmesi gereken unsur da kumaşın antialerjik olması. Ne yazık ki hazır giyim mağazalarında bu özellikte ürünler bulmak hayli zorlaştı. Bu yüzden müşterilerimize kişiselleştirilmiş bir hizmetle ürünlerimizi sunuyoruz. Atopik bir bünyeye sahipse kişiler için kumaş çeşitlerimizden öne çıkan doğal içerikli anti-alerjik Rayon İpek (Ringe ring) kumaşı öneriyoruz. Nem alma kapasitesi yüksek olduğu için vücuttaki teri emer ve hasta etmez.

KİŞİYE ÖZEL HİZMET

Yağmur Kalyoncu: Nişantaş’ında bu sokaktan geçip bu mağazaya girmemek imkânsız herhalde. Desenlerin içinde kayboldum. Nereden buluyorsunuz bu kadar deseni?

Haberin Devamı

Cenk Tezer: Dünya markası olarak bildiğimiz pek çok marka, desenlerini tasarım şirketlerinden satın alır. Biz de bu önde gelen markaların, tasarım ofislerinin Türkiye distribütörüyüz. Bu sebeple ünlü markaların temaları koleksiyonlarımızda yer alıyor. Türkiye haklarına sahibiz. Desenleri oluştururken profesyonel ressamlar, usta illüstratörler ve  moda tasarımcılarıyla çalışıyoruz. Profesyonel ekibimizle kişiye özel desen çalışmaları yapıyoruz. Bu arada kısa bir zaman sonra hızlı modanın yerini özel üretim moda evlerine bırakacağına inanıyoruz.Gelir durumu yüksek kişiler, aldığı evden arabaya, ayakkabısından gömleğine hatta saçına kadar her şeyiyle özel olmak istiyor. Durum böyle olunca müşteriye özel servis sunabilmek önem kazanıyor. Terzi manifatura kültürünü milenyum çağına uyarlamayı başardık.

Haberin Devamı

İlyas Özdemir: Hazır giyim yerine kendine özel elbise diktirmek isteyenlerin sayısı hartıyor. Çok zayıf ya da kilolu biri kendine uygun kıyafet ararken zorlanıyor. Ölçülerine uygun, iyi bir kumaştan yapılmış, özel dikim kıyafetler giymeyi tercih ediyor bu kişiler. Ya da giydiği elbisenin sadece kendisinde olmasını isteyenler var. Gelip kumaşı bizden seçiyorlar. Çevrelerinden aldıkları iltifatlardan sonra özel dikimden vazgeçmeyen birçok müşterimize şahit olmak büyük bir motivasyon.

ÖZEL BİR HAZIR GİYİM KOLEKSİYONU GELİYOR

Cenk Tezer: Her ne kadar lüks tüketim hizmeti sunsak da kaliteli kumaşa ve ürünlere herkesin ulaşmasını istiyoruz. Bu sebeple kumaşlarımızdan, tasarım desenlerimizden oluşan özel bir hazır giyim koleksiyonu hazırlıyoruz. Aradığınız lüks evinize kadar gelecek diyelim.

Haberin Devamı

Yağmur Kalyoncu: Bu habere çok sevindim. Kaliteli kumaşlarla, özel desenlerle hazırlanacak olan koleksiyonu sabırsızlıkla bekliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!