KKKA, AIDS'ten daha tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

KKKA, AIDSten daha tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2008 10:55

ERCİYES Üniversitesi Hastaneleri Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Orhan Yıldız, bir kenenin 3 bin ile 12 bin arasında yumurta çıkardığını belirterek, haziran ayında aktif olan kenelerin önümüzdeki 3 ay içinde ciddi sorunlara neden olacağını söyledi. Doç. Dr. Yıldız, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının AIDS'ten daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi'nde görevli sağlık personeline yönelik düzenlenen seminerde, KKKA hastalığı ile ilgili önemli uyarılarda bulunuldu. Doç. Dr. Orhan Yıldız, haziran ayından, ekim ayına kadar kenelerin insan sağlığı açısından çok ciddi tehlike oluşturduğunu belirtti. KKKA virüsünün ısıya ve dezenfektanlara karşı oldukça duyarlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yıldız, “Hastalıkla ilgili birçok spekülasyonlar yapılıyor. Sanki biyolojik savaş etkinliği varmış gibi algılanıyor. Aslında 12'nci Yüzyıl'da hastalık tarif edilmiş. Kanamalı bir hastalık olduğu, kuşları etkilediği ve keneler tarafından bulaştırıldığı belirlenmiş. Hastalanan kişilerde siyah lekeler oluşturduğu için ’kara’ adını almış. 8 tane kene türünün aktif olarak hastalığı taşıdığı belirlenmiş. Keneler için hayat döngüsü çok önemli. Yumurtlama döneminden sonra ortaya çıkan larvalar ilk önce küçük ve vahşi hayvanlara tutunarak beslenmekte. Keneler en son aşamada ise genelde büyükbaş hayvanları tercih etmektedir” dedi.

Aralık ayına kadar büyükbaş hayvanlardan beslenen kenelerin, toprağın yarık olduğu alanlarda ve çalılıklarda inaktif bir dönem geçirdiğini ifade eden Doç. Dr. Yıldız, şunları söyledi:

“Keneler bahar ayı ile birlikte tekrar yumurtlar. Bir keneden 3 ile 12 bin yumurta çıktığı düşünülürse gerçekten baş edilmesi güç bir canlı. Erişkin kenelerin, şubat ayının sonundan ağustos ayına kadar kan emme fonksiyonunu devam ettirdiği ancak yumurtadan çıkan larvaların haziran ayından itibaren aktif olduğunu biliyoruz. Haziran ayından ekim ayına kadar çok ciddi bir tehlike var. Bundan sonraki 3 ayda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız.”

Doç. Dr. Yıldız, hastalığı taşıyan kenelerin daha çok Karadeniz iklimi ile step ikliminin kesiştiği İç Anadolu'nun doğusundaki bölgelerde bulunduğunu ifade ederek, “Erciyes Üniversitesi Hastanesi’nde yatan 4 hastanın sonuçları henüz çıkmadı. Önceden Sivas ve Tokat'tan hasta geliyordu. Son yıllarda Kayseri merkezden Talas ve Felahiye ilçelerinden gelen vakalar var. Kayseri'nin etrafında da kene vakaları nedeniyle çemberin daha da daraldığını görüyoruz” diye konuştu. Konuşmasında KKKA virüsüne karşı sağlık personelinin korunma yöntemlerini de anlatan Doç. Dr. Yıldız, hastalığın AIDS'ten daha tehlikeli olduğunu öne sürdü. Seminerin sonunda Doç. Dr. Orhan Yıldız, hemşire ve doktorların sorularını yanıtladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!