Kekik Balı Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilmelidir? Kekik Balı Nerede Yetişir?

Güncelleme Tarihi:

Kekik Balı Faydaları Nelerdir Nasıl Tüketilmelidir Kekik Balı Nerede Yetişir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 17:36

Kekik balı göğüs yumuşatması ve nefes açıcı olması ile ön plana çıkan bir bal çeşididir. Zatürre, astım, mide hastalıkları ve egzama için de oldukça etkili bir baldır. Grip, sinüzit ve nezle gibi hastalıklarda da kekik balı tüketmekte fayda vardır. Kekik balının faydaları ve nerede yetiştiği hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Kekik balı ülkemizde Trabzon, Çankırı, Amasya, Kütahya ve Kastamonu şehirlerinde yetişir. Ciğerleri temizleyen ve nefes açıcı olan kekik balı özellikle sigara tiryakilerinin kullanması gereken bir baldır.

Kekik Balının Faydaları Nelerdir?

Şifalı bir bal olan kekik balı arıların kekik otu çiçeğinin balını toplaması ile elde edilir. Kekik oku nektarlı bir bitkidir ve bileşiminde de timol adında bir uçucu yağ bulunur. Kekik balının rengi açık altın sarısıdır. Anti parazit etkisi olan kekik balının soğuk algınlığına ve yaraların iyileşmesine de yaradığı bilinir. Doğal ve doğadan elde edilen bir bal olan kekik balı mide, egzama, astım ve karaciğer hastalıklarına da iyi gelir.

Göğsü yumuşatan ve nefes açıcı olan kekik balı özellikle sigara içen kişilerin tüketmesi gereken bir bal türüdür. Akciğerlerin temizlenmesi ve nefesin açılması birçok sağlık problemi riskini de azaltır. Öksürük, zatürre, bronşit, soğuk algınlığı, mide hastalıkları ve egzama için de uzmanlar tarafından düzenli bir şekilde tüketilmesi önerilir. Cildin nemlenmesini sağlayan kekik balı aynı zamanda cilt hastalıklarının ve cilt kusurlarının da iyileşmesini sağlar.

Haberin Devamı

Mide şişkinliğini giderir fakat iştah açıcı olmasından dolayı kilo problemi olanlara önerilmez. Genelde kilo almak isteyen kişilerin tüketmesi önerilir. Romatizmal ağrıların azalmasına ve mide, akciğer üşütmelerine de iyi gelir. Mide ağrısı, baş ağrısı ve iç hastalık sebebi ile oluşan terlemenin de engellenmesine yardımcı olur. Kekik balını almak isterseniz güvenilir bir markadan almanız gerekir. Üretildiği tarihe, ambalajına ve üretildiği yere dikkat ederek gerçek kekik balı olmasını sağlayabilirsiniz.

Nasıl Tüketilmelidir?

Kekik balının organik olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Oldukça faydalı olan kekik balını her sabah güne başlarken tüketerek bağışıklığınızın kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Kahvaltılarınıza, ara öğünlerinize ya da tatlılarınıza da kekik balını ekleyebilir ve bu sayede tüketebilirsiniz. Ayrıca kekik balını kış aylarında çaylara ve kahvelere de ekleyerek tadını alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kekik balının cilt için de faydalı olduğu bilindiğinden kişisel bakımda da kullanabilirsiniz. Kekik balından maske yapabilir ya da içince kekik balı bulunan cilt bakım ürünlerinden satın alarak kullanabilirsiniz. Kekik balının kendine özel yoğun tadını almak için her sabah bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz. Dilerseniz sabah kahvenizin içine ya da gün içinde içtiğiniz içeceklere de ekleyerek tüketebilirsiniz.

Kekik Balı Nerede Yetişir?

Kekik balının toplanma ve üretilme işlemi bitkinin de çiçeklenme dönemine denk gelen mayıs ve ağustos ayları arasında olur. Kekik balı arıların kekik otunun özünü toplaması ile üretilen bir baldır. Piyasada bulunan bal çeşitlerinden en sevilen ve tüketilen baldır. Kekik bitkisi genelde mayıs ayının başından başlayarak ağustos ayının sonuna kadar çiçeklenmeye devam eder. Bu süreçte de arılar kekik özlerini toplayarak bal üretir ve bu bal da kekik balı olarak adlandırılır. Kekik balı genelde Kütahya, Amasya, Trabzon, Çankırı ve Kastamonu illerinde üretilir.

Haberin Devamı

Kekik balının bu şehirlerde üretilmesinin nedeni ise kekik çiçeğinin yüksek rakımlı kırsal bölgelerde yetişmesidir. Kekik balı mide, astım ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Aynı zamanda mide şişkinliği ve cilt kaşıntılarına da iyi gelir. Özellikle nefes açıcı ve karaciğeri temizleyici olması sebebiyle astım hastaları ile sigara içen kişiler tarafından sıklıkla tüketilir.

 

BAKMADAN GEÇME!