Kedi Enfeksiyöz Peritonit (Fıp) Bulaşıcı Mı? Kedilerde Başka Bir Kediye Kuru Ve Islak Fip Bulaşır Mı

Güncelleme Tarihi:

Kedi Enfeksiyöz Peritonit (Fıp) Bulaşıcı Mı Kedilerde Başka Bir Kediye Kuru Ve Islak Fip Bulaşır Mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 18:43

Özellikle hayvanları üzerinden ortaya çıkan ve görülen ölümcül bir hastalık olarak geri enfeksiyon peritonit öne çıkmaktadır. Aynı zamanda kısaca (FIP) olarak da bilinir. Bununla beraber bu rahatsızlığın bulaşıcı olup olmadığı merak edilen konular içerisinde gelir. Peki, Kedi Enfeksiyöz Peritonit (FIP) bulaşıcı mı? Kedilerde başka bir kediye kuru ve ıslak Fip bulaşır mı tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kedilerde ve yavru kedilerde görülen ölümcül hastalığa kedi enfeksiyöz peritonit denmektedir. Özellikle bir virüs türünün mutasyonu ile beraber, kedilerin bağışıklık sisteminin düşmesi üzerinden ortaya çıkar. Tabii bu rahatsızlığın kediler üzerinden insanlara karşı bulaşıcı olup olmadığı da merak ediliyor. Bu durum internetten sık araştırılan konular içerisinde yer almaktadır. 

 Kedi Enfeksiyöz Peritonit (FIP) Bulaşıcı mı? 

 Daha çok yetişkin kediler ile birlikte yavru kedilerde görülen önemli rahatsızlıklar içerisinde kedi enfeksiyöz peritonit gelmektedir. Aynı zamanda kısa haliyle (FIP) olarak da bilindiğini ifade etmek mümkün. Tabii kedi sahipleri ve ayrıca pek çok kişi bu hastalığın bulaşıcı olup olmadığını merak etmektedir. Genel çerçevede kediden kediye geçen bir bulaşıcı rahatsızlık olarak öne çıktığını söylemek mümkün. Daha çok virüs bulaşmış dışkı ile temas yoluyla kedilere bulaşan bir virüstür. Zamanında müdahale ile beraber bu rahatsızlık ortadan kaldırılır. Ancak özellikle mutlaka müdahale edilmesi gereken ciddi rahatsızlar içerisinde yer alır. 

Haberin Devamı

 Kedilerde Başka Bir Kediye Kuru ve Islak Fip Bulaşır mı? 

 Kedi enfeksiyöz peritonit aynı zamanda kuru ve ıslak şekilde öne çıkar. Pek çok hayvan sever ve kedi sahibi ise bu Rahatsızlığın bulaşıcı olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Genel çerçevede ise kedilerde başka bir kediye kuru ve Islak FIP hastalığın bulaşıcı olduğunu ifade etmek mümkün. Özellikle enfekte olmuş ve virüs kapmış bir dışkı üzerinden bulaşıcı etki yaratır. Böylece bu dışkı ile temas içerisinde olan kediler hızlı bir şekilde bu rahatsızlık kapar. O yüzden Mutlaka böyle durumlarda erken zamanda bir veterinere kediyi götürmek önemli hususlar içerisinde gelir. 

 Kedi Enfeksiyöz Peritonit (FIP) İnsana Bulaşır mı? 

 Özellikle kedilerde görülen kedi enfeksiyoz peritonit aynı zamanda başka kedilere de bulaşıcı bir etki yaratır. Fakat söz konusu insan olduğu zaman herhangi bir şekilde bulaşıcı olmadığını söylemek gerekir. Bu durum ise kedilerden kedilere geçerken, dışkı yoluyla bulaşıcı bir unsur oluşturur. Bunun dışında kediler arasında da yine herhangi bir bulaşıcı etki yaratmaz. İnsanlar üzerinde ise hiçbir bulaşıcı durumun olmadığını söylemek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!