Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir? Karın şişlinliğini azaltan egzersizler

Güncelleme Tarihi:

Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir Karın şişlinliğini azaltan egzersizler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:34

Karın bölgesi, vücudumuzun kaburga bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede ise, bazı nedenlerden dolayı bazı şişkinler meydana gelebilir. Yaygın bir şekilde görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedeni vardır. Genellikle de gaz sorunlarından kaynaklanan karın şişliğinin çok daha farklı nedenleri de olabilir. Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Mide şişkinliği ya da diğer ismi ile karın şişkinliği, pek çok insanın günlük hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilen bir sağlık sorunu olarak biliniyor.

 Karın Şişkinliğine İyi Gelen Hareketler Nelerdir?

 Karın şişkinliği genellikle de kişilere büyük bir rahatsızlık veriyor. Öncelikle de karın şişkinliğine en iyi gelen besin ise, rezene çayı olarak bilinir. Rezene çayı ise, günde 1 kez tüketilirse şişkinlik ve şişkinliğin verdiği rahatsızlık da kısa zaman geçer. Karın şişliğine en iyi gelen diğer besinler ise şunlardır:

Taze zencefil çayı genellikle bağırsaklarda meydana gelen parazitleri temizlemeye yardımcı olur. Bu sayede karın bölgesinde oluşan şişliğe de iyi gelir.

Nane çayı mide ve karın bölgesinde oluşan rahatsızlığa iyi gelir. Aynı zamanda nane çayı sindirim sisteminde bulunan kaslarda kasılma ve spazmları da önleyen ve gaz atılımını önemli ölçüde kolaylaştıran bir besindir.

Haberin Devamı

Anason çayı düzenli olarak tüketilir ise bağırsaklara ve mideye oldukça iyi gelir.

Papatya çayı günlük olarak tüketildiği zaman midede oluşan şişliği ve karın ağrısını önemli ölçüde giderir.

Karın Şişkinliğini Azaltan Egzersizler

 Yemekten sonra bir süre yürüyüş yapmak karın şişliğini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda küçük karın masajları yaparak gazın dışarı daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlar. Aynı zamanda az yağlı besinler tüketmek porsiyonları küçültmek de karın şişliğinin azalmasına yardımcı olur. Şeker ve tansiyon hastalarında yenilen besinler biraz daha uzun bir sürede sindirildiği için bazı küçük egzersizlerle ve karın masajı ile şişkinliğin azalmasını sağlayabilirsiniz. Vücut içerisinde biriken fazla sıvı karında şişkinliğe sebep olabilmektedir. Sodyumun fazla tüketilmesi, potasyumun yetersiz tüketilmesi, hareketsiz bir yaşam da ödem oluşmasına neden olabilir. Bu durum da bağırsaklarda ve karında şişlik oluşmasını da sağlar.

 Karın Şişkinliği Neden Olur?

 Karın şişkinliği; hızlı yeme, erken doyma, tam olarak midenin boşalamaması gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Karın şişkinliğinin altında yatan nedenlerden en önemlisi ise, bir hastalık olabileceği gibi çoğu zaman stresten de kaynaklanabilir. Midede meydana gelen şişkinliklerin nedenleri kişiden kişiye göre de değişiklik gösterir. Bu nedenle de midede oluşan ağrılar ve şişkinlikler çok sık oluşuyorsa mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Aynı zamanda doktora danışılarak mide şişkinliğinin asıl nedeni de öğrenilebilir. Mide şişkinliğinin başlıca nedenleri ise şunlardır:

Stres

Midenin tam olarak boşalmaması

Yağlı besinler tüketme

Erken doyma hissiyatı

Haberin Devamı

Aşırı miktarda gazlı içecek tüketimi

Alkol tüketimi

Hassas bağırsak sendromu

Bağırsak parazitleri

Fazla alkol tüketimi

Bağırsaktaki tıkanıklıklar

Proteini düşük besinler

Karın Şişkinliğinin Belirtileri Nelerdir?

 Karın şişkinliğinin Belirtileri ve nedenleri genellikle değişkenlik gösteriyor. Bazı kişilerde ise, mide krampı şeklinde görülürken bazılarında ise, ishal şeklinde görülebilir. Sindirim sisteminden kaynaklanan hastalıklar ise, karın şişkinliğinin en önemli nedenleri arasında yer alır. Gastrit, mide fıtığı, ülser, dispepsi, kabızlık, bağırsak, mide kanserleri, çölyak ve safra kesesi bozuklukları gibi hastalıklar midede ve bağırsaklarda gaz birikmesine de yol açar. Karın şişkinliğinin en sık görülen belirtileri ise şunlardır:

Midede oluşan kramplar

İshal

Hazımsızlık

Nefes almada güçlük

Gaz oluşumu ve birikimi

Haberin Devamı

Mide bulantısı ve baş dönmesi gibi çeşitli belirtiler ile de ortaya çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!