Kanserden ölümler ilk sıraya yerleşecek

Güncelleme Tarihi:

Kanserden ölümler ilk sıraya yerleşecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 11:33

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyada yaşanan kanser artışına paralel olarak, Türkiye’de de kanser vakalarında artış gözleneceğini belirterek, ”Erken tanı-tarama çalışmaları çerçevesinde, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri kurulmakta olup, bu yıl içinde kurulmamış ilimiz kalmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Akdağ, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün konuyla ilgili verdiği soru önergesini yazılı olarak yanıtladı.

Türkiye’deki kanser verilerinin, bazı özel kanser tipleri hariç iller ve bölgeler arasında ciddi bir farklılık göstermediğini vurgulayan Akdağ, ölüm istatistiklerinin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tutulduğunu ve kurumlar arası bilgi paylaşımı yapıldığını bildirdi.

”KANSERDEN ÖLÜMLER İLK SIRAYA YÜKSELECEK”

Kanser istatistiklerinin ise Sağlık Bakanlığı tarafından tutulduğunu belirten Bakan Akdağ, şunları ifade etti:
”Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansının (İARC) yapmış olduğu tahminlere göre, dünyada kanser nedeniyle 2000 yılında 6 milyon ölüm, 10 milyon yeni vaka, 2005 yılında 8 milyon ölüm, 12 milyon yeni vaka belirlenmiş, 2030 yılında ise 12 milyon ölüm 20 milyon yeni vaka beklenmektedir. 2030 yıllarında kanser nedeniyle gerçekleşen ölümler ilk sıraya yükselecektir. Dünyada yaşanan kanser artışına paralel olarak ülkemizde de kanser vakalarında artış gözlenecektir. Bu konu yakından takip edilmektedir. Kanser vakalarının artışının takip edilebilmesi, kanser kayıtlarının düzenli ve sağlıklı tutulması ile mümkündür. Ülkemizde aktif kanser kayıt sistemi ile kayıt toplanmakta olup, kanser kayıt merkezlerimizin verileri dünyada kabul gören kanser kayıtları arasındadır.”

Haberin Devamı


Türkiye’deki kanser ile mücadele çalışmalarının; kanseri önleme, erken tanı-tarama, tedavi ve terminal dönem bakım basamaklarından oluşan, ”Ulusal Kanser Kontrol Programı” çerçevesinde yürütüldüğüne işaret eden Akdağ, ”WHO ile yapılan ortak çalıştaylarla Ulusal Kanser Kontrol Programımız oluşturulmuştur. Ülkemiz, ulusal programı olan dünyadaki nadir ülkelerden biridir” dedi.

Bakan Akdağ, sigara ile mücadelenin kanser mücadelesinin temelini teşkil ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
”Bu konuda çok önemli atılımlar gerçekleştirilmiştir. Erken tanı-tarama çalışmaları çerçevesinde Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) kurulmakta olup, bu yıl içinde kurulmamış ilimiz kalmayacaktır. Ulusal programımız gereği, ülkemizin her köşesinden kanser hizmetine ulaşamayan hiçbir vatandaşımızın kalmayacağı bir planlama gerçekleştirilmiş olup, 2010 yılında programın orta vadeli hedefleri gerçekleştirilmiş olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!