İlginç ortak nokta

Güncelleme Tarihi:

İlginç ortak nokta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 00:00

Dünyanın en prestijli ödülü olan, Nobel Ödülü'ne tıp alanında layık görülen Japon bilim adamı Shimnaya Yamanaka'nın bilim adamı olma yolundaki öyküsü de son derece ilginç.

Haberin Devamı

KÖK HÜCREDE DEVRİM
Shimnaya Yamanaka bu hafta başında İngiliz Prof. John Gurdon ile birlikte Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülmüştü. İki bilim adamı da kök hücre alanında yaptığı çalışmalarla bu ödüle layık görüldü. Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülen İngiliz bilim insanı John Gurdon, 1962'de yetişkin kurbağanın bir hücresindeki DNA'nın, hücreyi her türlü hücreye dönüştürmek için gerekli bilgiye sahip olduğunu keşfetmişti. Aynı ödülü paylaşan Japon bilim insanı Shinya Yamanaka (50) ise 2006'da farelerin yetişkin hücrelerinin yeniden programlanabileceğini bulmuştu.
Tabir-i caizse insanın yedek parça üreticisi sayılan Shimnaya Yamanaka'nın babası da bir yedek parça üreticisiydi. 1962 yılında Japonya'nın Osaka kentinde doğan Yamanaka, dikiş makinelerine yedek parça üreten bir fabrika sahibi babanın tek oğluydu. Japon geleneklerine göre babasının işini devralması gerekirken, baba Yamanaka oğluna "gelenekleri izleme, sen doktor ol" demişti. İşte bu söz onu Nobel'e götüren ilk yolu açmıştı.
 

Haberin Devamı

Babasını dinleyen oğul Yamanaka doktor oldu ve ülkesine Nobel Tıp Ödülü'nü getirdi. Kök hücre konusunda "otorite" sayılan Shimnaya Yamanaka, babasının isteğini kırmayıp önce ortopedi doktoru oldu ve daha sonra araştırmalara yöneldi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!