HIV virüsü nedir ve nasıl bulaşır? HIV hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

HIV virüsü nedir ve nasıl bulaşır HIV hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2021 01:55

HIV virüsü vücudun çeşitli dokularına yerleşebilen ve etkisini bağışıklık sistemi üzerinde gösteren hastalıkların başında geliyor. Korumasız cinsel ilişkiye girmek, damar içi ilaç bağımlısı olmak, risk grubunu oluşturan etmenler olarak sıralanıyor. HIV virüsü ayrıca HIV'li bir kadından çocuğuna emzirme sırasında da geçebiliyor. Hastalığın tedavi sürecinde ise hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekiyor. Peki, HIV virüsü nedir? İşte, HIV hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.

Haberin Devamı

HIV virüsü merak edilen hastalıklardan olmaya devam ediyor. AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün dünyada halen yaklaşık 40 milyon kişiye enfekte olduğu düşünülüyor. Kişinin bağışıklık sistemini etkileyen çok ciddi ve öldürücü hastalık olan HIV ki majör viral türe sahip. Kanında HIV bulunmayan kişiler HIV negatif kişilerdir. HIV, AIDS'e yol açan virüs olarak bilinir.

HIV NEDİR?

HIV (İnsan Immun Yetmezlik Virusu) enfeksiyonu, etken virüsün etkisiyle bağışıklık sisteminin giderek baskılandığı kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. AIDS (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu), kişiye HIV ’in (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) bulaşması sonucunda oluşan ve kişinin bağışıklık sistemini etkileyen çok ciddi ve öldürücü bir hastalıktır.

HIV virüsü nedir ve nasıl bulaşır HIV hastalığı tedavisi ile ilgili merak edilenler

Haberin Devamı

BELİRTİLERİ NELERDİR?

HIV bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtileri kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre birkaç yıl içinde, hatta bazen daha uzun süre sonra ortaya çıkar. HIV bulaştığı vücutta çeşitli hücrelere, özellikle CD4T kan hücrelerine yerleşerek çoğalır. Zarar gören CD4T hücreleri giderek azalır ve bunun sonucu olarak vücudun bağışıklık sistemi yıkıma uğrar. Vücut direnci zayıflayan hastada, normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlayan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür. Tüberküloz, pamukçuk, diğer bakteri, mantar ve protozoan hastalıkları fırsatçı enfeksiyonlar ortaya çıkar. Kişide bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir. Kaposi sarkomu ve bazı lenfomalar da HIV enfeksiyonunu düşündüren önemli belirtilerdendir. Kesin tanı için anti-HIV (ELISA) testi yapılır.

KORUNMA YOLLARI

HIV/AIDS hastalığında henüz virüsün vücuttan atılmasını sağlayabilecek tedavisinin olmayışı ve aşı çalışmalarının da devam ediyor olması nedeni ile hastalığın yayılmasının kontrolünün zor olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca yaşam kalitesini artırıp, yaşam süresini uzatan tedavilerin bulunması, fırsatçı enfeksiyonların önlenmesinin önemi ve tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkilerinin ortaya çıkması ve ilaçların yüksek maliyetli olması erken dönemde HIV enfeksiyonuna özel bir önemin verilmesini ve hastalıkla ilgili eğitimlerin, bilgilendirmelerin hızla yapılmasını kaçınılmaz kılmaktadır.

Haberin Devamı

Tek eşlilik ve ilişki sırasında kondom kullanılması, kan ürünlerinin transfüzyonlarında gerekli testlerin ve taramaların yapılması (Bakanlığımızca 1986 yılında tüm kan ve kan ürünleri HIV yönünden taranmasına ilişkin genelge yürürlüğe koyulmuştur.), enjektör ve cerrahi malzemelerinin steril veya tek kullanımlık olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Emzirme yoluyla da HIV/AIDS hastalığı geçebilmektedir. Gebede bu hastalık varsa bebeğini emzirmemeli, anne ve bebek için koruyucu tedavi uygulanmalıdır.

BAKMADAN GEÇME!