Hipertansiyon soruları cevapları 5

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 5
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 22, 2008 15:43

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

Haberin Devamı

SORU
Yaklaşık 1 ay önce hipertansiyon teşhisi konuldu ve şu anda delix 5 mg plus kullanmaktayım . Spora başladım acaba sporun hipertansiyonla bağlantısı nedir ve hipertansiyonlu hastanın sporda düzeyi ne olmalıdır
CEVAP
Sayın Ok, Fizik egzersiz kan basıncı kontrolünüz için yararlıdır.Kan basıncı kontrolünün başlangıç döneminde  kan basıncı yüksekken zorlu efora izin vermiyoruz.Ancak kan basıncınız kontrol altına alındıktan sonra efor yapmanızda bir problem yoktur.

SORU
Sol gözüm uyuşuyor ve ağrıyor.başımın arka sol tarafı enseme doğru ağrıyor ve solgözümde ağrı var.saat 10 da tansiyonumu ölçtürdüm 13/10 teşekkür ederim.
CEVAP
Sayın Şengül, Kan basıncınız yüksek ,yakınmalarınıza katkıda bulunuyor olabilir.Bir dahiliye uzmanına muayene olunuz.

SORU
Öncelikle böyle güzel bir imkan sunduğunuz için teşekkürler.benim normal tansiyonum düşüktü ama iş yerimde olan sorunlardan dolayı 13/8 olarak çıkmıştı,bu da beni çok etkilediyanı beynim uyuşuyormuş gibi oldu ve baş dönmem de vardı.doktorumuz bu tansiyon aslında normal demişti sizce normalmı ve bu kadar insanı olumsuz etkilermi.şimdiden tekrar teşekkürler.
CEVAP
Sayın Turan, Daha önce düşük kan basıncına alışmışsanız,sözünü ettiğiniz değerler hipertansiyon olarak değerlendirilmese bile sizi rahatsız edebilir.Şimdi tuzunuzu kısarak,işyerinizdeki sorunları halletmeye çalışınız.

Haberin Devamı

SORU
Tansiyonum son günlerde küçük 10 büyük ise yaklaşık 15 civarında seyretmektedir. İlaca yeni başladım halen de tedavi/test amacıyla ilaç kullanmaktayım. Doktorum tarafından verilen tansiyon ilacını sürekli kullanmak zorundamıyız. Kendimi iyi hissetmem veya düzene girmesi halinde kullanmayı bırakabilirmiyim. Birde günlük 6-7 adet sıgara kullanıyorum. Bu konuda önerileriniz ne olabilir. Şimdiden bu güzel çalışmalarınızı kutlar başarılar dilerim.
CEVAP
Sayın Atmaca, Sigaraya tümüyle veda ediniz.Eğer ilaç dışı tedavi yöntemleri kan basıncınızı normal değerlere çekebiliyor ise ilacınızı bırakabilirsiniz,değilse ilacınızı sürekli kullanmnak zorundasınız

SORU
Sevgili hocam 2007 aralık ayında baslangıc asamasında olan tansıyonum nedeniile karvazide150 mg kullamaya basladım.bu arada triod bezi ameliyatı olarak tamamını aldırdım. 15 yıldır romaraid atridim var ve ilac kullanıyorum. günlük tansiyon ölcunlerin de büyük tansiyon 135-110 arasında kücük olan ise 87-77 arasında degisiyor.bir enteresanlık varki sol kolum da yaptıgım ölcümler sag koluma göre daha düsük(10-15 mg)cıkıyor.nedeni ne olabilir,bu ilacı daha kullanmam gerekiyor degisik ılac öneriniz
CEVAP
Sayın Yıldırım, heriki koldan yapılan ölçümlerde sözünü ettiğiniz boyutta  kan basıncı farkı olabilir.Kan basıncınız kontrolde görünüyor.İlacı değiştirmeniz gereksizdir.

Haberin Devamı

SORU
Sorunum, yüksek tansiyon ilaç kullandığım halde ani yükselmeler oluyor.ilaçlarımı düzenli olarak kullanıyorum.tansiyonum neden hala yüksek çıkıyor?
CEVAP
Sayın Koltuk, İlaç programınız yetersiz olabilir,yada altta kan basıncınızı yükselten başka bir hastalık olabilir.

SORU
40 yaşında tansiyon hastası oldum esasen düşük tansiyonluydum şimdi ayra 16 kullanıyorum ama hiç aksatmadığım halde yinede arada bir yükseliyor ve beni 2veya 3gün çok sarsıyor sonzamanlada ise kalp ağrısı başladı ailemde kalp ve tansiyon hastasıda var ne gibi tedavi görmem gerek yada hangi bölüme baş vurmam lazım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim .
CEVAP
Sayın Yener, İlaç programınız eğer kan basıncınızı kontrolde yetersiz ise ilaç programınızın güçlendirilmesi uygun olacaktır.Başvuracağınız dahiliye uzmanı sizin tedavinizi yönetecektir.

Haberin Devamı

SORU
Tansiyonum yüksek genelde ve bununla ilgili herhangi bir ilaç kullanmıyorum sürekli olarak.. bana zararı olur mu?Kullanmam gerekir mi?
CEVAP
Sayın Kaya, Tansiyonunuzu tedavi ettirmez iseniz; Kalp ve böbrek hastalığı riskiniz artar, Felç geçirme ihtimaliniz artar, Yaşam süreniz kısalır

SORU
Şeker hastalığını nasıl yenebilirim. çok çabuk yoruluyorum ve nefes almakta güçleniyorum. ayrıca tansiyonum 14-9 veya 14-10 hiç aşağı düşmüyor
CEVAP
Sayın Kuşçu, Şeker hastalığınız için diyet + gerekir ise ilaç tedavisi alacaksınız.Aynı dahiliye uzmanı sizin kan basıncınızı düzenleyen tedavinizi de düzenleyecektir.

SORU
Evde sağlıklı tansiyon ölçümü için dijital tansiyon ölçme aletlerinden hangisini önerirsiniz.
CEVAP
Sayın Koşucu, önkoldan değil,koldan ölçen dijital cihazları kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

SORU
Yakl.5 yıldır Ytans. hastasıyım.Sigaraiçki kullanıyorum.3 yıl kadar 80/12,5 Co-diovan kullandım daha sonra tansıyonumun 14-15lerde seyretmesi nedeniyle 160/25 kullanmaya başladım.Yaklaşık 20 gün önce tansiyonumun yükselmesi sebebiyle acile gittim Dil altı ve idrar söktürücü ile tansıyonumu duşürdüler ve eve gittim 2-3 saat sonra tuvalete kalkıp düşüp bayıldım. tansıyonum 50-30 idi.Ve virüsal bir nedenden ishalim vardı.O günden beri tansiyonum hep düşük 90/50 civarı ne yapayım ilacı kullanayımmı
CEVAP
Sayın Özaydın, Şimdi tansiyonunuz  düşük görünüyor.İlaç kullanmanız bunu daha da düşürerek sizi rahatsız edebilir.Bazen akut infeksiyon hastalıklarının seyri sırasında  bu tip kan basıncı düşüklükleri izlenebilir.Kan basıncınızı ilaçsız izleyiniz,yeniden yükselmeye başladığında yeniden ilaç programınızın düzenlenmesi için doktorunuza başvurunuz

Haberin Devamı

SORU
Ben yaklaşık 5 yıldır sürekli tansiyon hapı kullanıyorum. Son aylarda cinsel isteklerimde azalma ve serleşme sorunu oldu. Tansiyon hapından olabilirmi? Teşekkür ederim. Saygılar.
CEVAP
Sayın TaÅŸkın, 5 yıldır aynı ilacı kullanıyorsanız,ilacınızın   sözettiÄŸiniz ÅŸimdi yan etkiyi ortaya çıkarma ihtimali zayıftır.Önce ürolojik bir deÄŸerlendirme yaptırınız,eÄŸer o alanda bir sorun yok ise yinede ilaç programınızın deÄŸiÅŸtirilmesi düşünülebilir.Â

SORU
Merhaba yaklaşık 5 yıldır Hiper tansiyon sıkıntısı yaşamaktayım 34 yaşındayım Beloc Zok 100mg ve zestrotic 20 mg kullanıyorum fakat genelde akşamları sistolik basıncım 170 birime kadar ckıtığı oluyor acil durumlar için önerilen kaptoril 50 mg dil altına alıyorum fakat gerekli düşmeyi sağlayamıyor yeni yapılan hormonel ve kan testlerim normal değerlerde ne yapmamı önerirsiniz
CEVAP
Sayın Mirasoğlu, Genç bir hipertansifsiniz,eğer altta yatan bir hastalığınızın olmadığı gösterilmiş ise bu durumda ilaç programınızın dilaltı bir ilaca ihtiyaç duymayacak biçimde  yeniden düzenlenmesi uygun olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!