Grip aşısının tam zamanı

Güncelleme Tarihi:

Grip aşısının tam zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 12:17

DENİZLİ Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Turgut, gribin devamında gelişen zatürrenin yaşlı ve çocuklarda ölüme neden olabileceğini, grip aşısı için Eylül sonu, Ekim ve Kasım aylarının en uygun zaman olduğunu söyledi.

Gribin ‘influenza’ virüsünün yol açtığı, üst solunum yolu, burun, boğaz ve bazen akciğerleri tutan, salgınlara yol açan bir infeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Turgut, “Grip, yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla işten güçten alıkoyacak, yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebilir. Hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi ile solunum yoluyla kolaylıkla bulaşabilir. Virüsü kapmış, henüz belirgin yakınmaları olmayan kişiler de hastalığı bulaştırabiliyor. Bu kişiler iş ve sosyal ortamlardan kopmadıkları için virüs kolaylıkla başkalarına geçebiliyor” dedi.

Gribin dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini, devamında gelişen zatürrenin ölümcül etki yaratabildiğini kaydeden Prof. Dr. Hüseyin Turgut, yaşlılar, küçük çocuklar, kalp, akciğer, şeker, böbrek, kan hastalığı gibi uzun süreli, ciddi rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül, istenmeyen etkilere daha sık rastlandığını vurguladı. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görüldüğünü belirten Turgut, bakım evlerinde kalan kişilerin yaklaşık yüzde 60'ının her yıl gribe yakalandığını ve hastalanan kişilerde ölüm oranının yüzde 30 olduğunu ifade etti. Turgut, 65 yaşından büyük kişiler, 6-23 aylık sağlıklı çocuklar, hamile kadınlar, şeker hastaları, astım hastaları, koroner arter hastaları, kronik kan hastaları, huzurevi ve bakımevindeki yaşlıların mutlaka grip aşısı yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi, “Aşı, yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri yüzde 80 oranında azaltıyor. Grip aşısı olmanın tam zamanı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!