Göz seyirmesi (miyokimi) neden olur?

Güncelleme Tarihi:

Göz seyirmesi (miyokimi) neden olur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 10:32

Göz seğirmesi çok yaygın görülen bir durum olması nedeniyle çoğu kişi tarafından bir hastalık olarak kabul edilmese de aslında göz kaslarına ilişkin bir sağlık sorunudur. Genellikle uykusuzluk ve yorgunluk gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıksa da, bazı durumlarda göz hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, göz kapağı kaslarının, genellikle orbicularis oculi adı verilen kasların, istemsiz tekrarlayan spazmları yani kasılmaları durumudur.

Haberin Devamı

Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi, göz kapağında yer alan kasların istemsiz olarak, ani ve tekrarlayan şekilde kasılması sonucu oluşur. Bu kasılmalar yani spazmlar, genellikle üst kapağın seğirmesine neden olsa da göz kapağının altında bulunan kapağın seğirmesine de neden olabilir. Bu spazmlar halk arasında göz seğirmesi olarak adlandırılır ve genellikle çoğu bireyde çok hafif seyreder. Uykusuzluk veya yorgunluk haricinde çeşitli göz hastalıklarının emaresi olabilir. Göz seğirmesi olan bireyler için durum belirgin olsa da, bazı durumlarda göz kapağı başkaları tarafından fark edilmeyecek kadar hızlı seğirebilir.

Göz seğirmesi genellikle üst göz kapağında görülür. Ancak hem üst kapakta hem de gözaltı seğirmesi olarak görüldüğü vakalar da mevcuttur. Sağ göz seğirmesi veya sol göz seğirmesi arasında belirgin bir farklılık gözlemlenmez.

Haberin Devamı

Göz seğirmesi tipik olarak birkaç saniyede bir tekrarlayan halde, bir veya iki dakika boyunca görülür. Çoğu vakada, göz kapağı kasılmaları çok hafiftir ve göz kapağında hafif bir çekilme gibi hissedilir. Ancak daha ağır vakalarda göz kapaklarını bütünüyle kapamaya yol açacak kadar güçlü spazmlar yaşanabilir. Bu blefarospazm adı verilen farklı bir tıbbi durumdur.

BAKMADAN GEÇME!