Engelli kadınlara umut

Güncelleme Tarihi:

Engelli kadınlara umut
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 11:40

Hatay'da, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü tarafından, engellilere yönelik “Gümüş İşçiliği Kursu” açıldı.

KAGİD Başkanı Gülay Yüceer, kalıcı çözümler üretebilmek amacıyla başlattıkları projeden, ilk aşamada, evinden çıkmaya çekinen, ancak üretim sürecine katılımında engeli bulunmayan 19 kadının yararlandığını belirtti.

Hedeflerinin engellileri meslek sahibi yaparak topluma kazandırmak olduğunu vurgulayan Yüceer, Antakya Sakatlar Derneği ile koordinasyon içinde çalışarak engelli kadınlara yönelik hazırladıkları projeye onay aldıklarını ve İŞKUR'dan sağlanan 48 bin YTL fonla Yaşama Sevinci Spor Kulübü lokalinde “Gümüş İşçiliği Kursu” açtıklarını kaydetti.

Kuyumcular Derneği tarafından görevlendirilen Nizamettin Emiroğlu'un gözetiminde 6 ay sürecek kursun 2'nci ayına girdiklerini belirten Yüceer, şöyle devam etti:

“Kursumuzun amacına ulaşabilmesi için, engeli nedeniyle kendini toplumdan soyutlamış, ancak yeteneklerini geliştirmek, ailesine katkıda bulunmak isteyen kadınları seçmeye özen gösterdik. Çünkü bu aynı zamanda bir öncülük görevi olacak. Diğer engelli kadınlar da bu girişimi örnek olarak görecekler.

Şu an kursiyerlere gümüş işçiliği ile ilgili teknik bilgiler öğretiliyor. Henüz takı yapımına geçmediler. Ancak her açıdan çok olumlu gelişmeler gözlemleniyor. Kursiyerlerimizin sigortaları yapıldı. Meslek öğrenmelerinin yanı sıra ev bütçelerine katkı sağlamaları için günlük 12 YTL ücret ödüyoruz. Evlerinden servisle alıyor ve teslim ediyoruz.”

“ATÖLYE KURMAYI AMAÇLIYORUZ”


Engelli kadınlara yaptıkları el işi gümüşlerin satışında da destek vereceklerini ifade eden KAGİD Başkanı Gülay Yüceer, şunları söyledi:
“Ayrıca dernek olarak yeni bir proje hazırlayacağız. Meslek sahibi yaptığımız engelli kadınların daha büyük bir atölyede sürekli olarak bu işi yapmalarını sağlayacağız. Böylece kursiyerlerimizi sadece altı aylık kısa bir süre için sevindirmemiş olacağız ve sürekli bir iş imkanı yaratacağız.”

Türkiye Sakatlar Derneği Antakya Şube Başkanı Sabit Köse de 700 üyeleri bulunduğunu ve bunlardan 115'inin kadın olduğunu söyledi.
Kentte 3 bin üzerinde engelli bulunduğunu ifade eden Köse, bu kişilerin topluma kazandırılması için meslek edindirme kurslarının arttırılması gerektiğini kaydetti.

Sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle güzel örnekler verdiklerini belirten Köse, şöyle dedi:

“Engeli nedeniyle kendini toplumdan soyutlamış, mutsuz kişilerin topluma kazandırılması gerekiyor. Onların da bir iş yapabildiğini göstermek için olanaklar yaratılmalıdır. Bu etkinlikler sadece kurs açılmasıyla kalmamalıdır. Engellilere, açılan kursların ardından iş imkanları da sağlanmalı.”

Kursa tekerlekli sandalye ve koltuk değneği kullananın yanı sıra konuşma ve duyma yetisi olmayanların da katıldığını ifade eden eğitmen Nizamettin Emiroğlu, engellilerin azimlerinin dikkati çektiğini, teorik bilgilerin ardından uygulamaya geçeceklerini belirtti.
Genlerindeki bozukluktan dolayı doğuştan vücut gelişimi sorunu bulunan Hüsniye Keskin (44) de kurs sayesinde, insanlarla iletişiminin geliştiğini ve ilk kez bu kadar mutlu olduğunu söyledi. Keskin, “Kurs sayesinde adeta yeniden doğdum. Daha önce çok karamsardım. Eve kapanmıştım. Adeta yeni bir dünyada kendimi buldum. Burada kaderleri birbirine benzeyen insanlar olarak güzel arkadaşlıklar kurduk” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!