Ekranı bıraksın sokağa çıksın

Güncelleme Tarihi:

Ekranı bıraksın sokağa çıksın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2014 00:55

‘Zamane Çocukları Başka’ dizimizin son bölümünde iki ana konu var: Çocukların internet ve TV yüzünden sokakta oynamayı, sosyalleşmeyi ‘bilmemeleri’ ve seksi erken ama ‘yanlış’ keşfetmeleri.. İşte uzman görüşleri...

Haberin Devamı

6-12 yaş arası çocukların arkadaşlarıyla dışarıda oynamaya, hareket etmeye, spora ihtiyacı var. Çocuklarda artan obezitenin en büyük nedeni, uzun saatler hareket etmek yerine televizyon karşısında abur cubur tüketmek.
Çocuğunuzun spor yapmasını sağlayın. Düzenli sporla uğraşan çocukların hafızasının güçlendiği kanıtlandı. 9-10 yaşındaki bazı çocukların beyin görüntülerini inceleyen biliminsanları, spor yapanların beynindeki beyaz maddenin daha fazla ve yoğun olduğunu saptadı. Beyaz madde beynin farklı bölgelerindeki bağlantıların güçlenmesini, bilişsel becerilerin artmasını sağlıyor.
İnternet ya da televizyon başında geçirilen zaman; enerjinin koşarak, zıplayarak, oynayarak harcanması yerine depolanmasına neden oluyor. Sonuç: Aşırı hareketlilik ya da agresyon. Çocuk ne güzel oyalanıyor diye düşünmeyin.

7’SİNDEN ÖNCE MÜZİK

Haberin Devamı

McGill Üniversitesi araştırmasına göre 7 yaşından önce müzik dersi almaya başlayanların beynindeki motor bölgeler arası bağlantılar daha güçlü. Bu dönemde alınan müzik dersleri sayesinde, kol ve bacakların tam kullanımı, yürüme, yemek yeme, merdiven çıkma gibi günlük yaşamı sürdürmeye yarayan, hareket yeteneğini sağlayan motor becerilerinde ve beyin yapısında olumlu değişimler gözleniyor.
Zamane çocuklarının özgüveni patlamış gibi görünse de, kırılganlar. Yanlış yaptığında uyarın ama aşağılamayın, kandırmayın, açık olun. Emretmeyin, rica edin. Teşekkürü çok görmeyin.

SEKSİ KEŞFETSİN, AMA..

Bilgi kaynakları geniş çocuklar cinselliği artık çok daha erken keşfediyor. Çocuğunuzla bunu konuşmaktan çekinmeyin. Seks eğitimi ile cinselliği konuşmak aynı şey değil!

Prof. Dr. Bengi Semerci şöyle diyor: “Evet, şimdiki çocukların bilgi kaynakları geniş. Ama cinsel bilgilenme açısından kendilerinden önceki neslin kısıtlı kaynaklarıyla büyük bir benzerlikleri var: Yanlış ve yaşına uygun olmayan bilgilenme. Üstelik daha kolay ulaşabildikleri için gelişimlerinden önce ve doğru değerlendiremedikleri cinsel bilgiler, çocukların değil erişkinlerin bile izlemesinin cinsel yaşamı olumsuz etkileyeceği pornografik, normal dışı ilişkilere ilişkin bilgiler, cinsellikle ilgili yanlış bilgilenme nedeniyle ileride cinsel fonksiyon bozukluklarından, erken uyarılma sonucu ciddi sorun oluşturabilecek kontrolsüz, erken yaşta cinsel ilişki ve oradan cinsel istismara uğramaya açık hale gelmeye uzanan bir süreçten bahsedilebilir”.

UYDURUK YANIT VERMEYİN

Haberin Devamı

Çocukların cinselliğe merakı 3-4 yaşında başlıyor. Sade bir dille konuya girin, her şeyi bir anda anlatmayın. Kaçamak ya da uyduruk cevaplar vermeyin, tedirgin olmayın. Kız çocuklarına anne, erkek çocuklara baba anlatır kalıbına takılmayın. Kime sormuşsa cevabını ondan alacağını bilmeli, gizli ya da rahatsız edici bir konu olduğu izlenimi vermeyin.
Cinselliği akranlarıyla konuşup konuşmadığını kontrol edin. Yanlış bilgi alabilir. Bazı konuları herkesle konuşmamasını, sorularının cevabının sizde olduğunu söyleyin.
Yatağınızı çocuğunuzla kesinlikle paylaşmayın. Odanızın özel olduğunu öğretin. 3-4 yaşından sonra onun karşısına çıplak çıkmayın, yetişkin vücuduyla kendisi arasındaki fark kafasını karıştıracaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!