dtyj

Güncelleme Tarihi:

dtyj
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 00:00

Erzincan’da yaşayan, iki çocuk babası Osman Yıldız’a iki ay önce karaciğer yetmezliği tanısı kondu. Doktorlar fazla zamanı olmadığını en kısa zamanda karaciğer nakli olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yıldız Memorial Ataşehir Hastanesi’ndeki Karaciğer Nakli Merkezi’nde nakil programına başvurdu. Son dönem karaciğer yetmezliği içindeydi, fazla zamanı kalmamıştı. Kadavradan ise ne zaman karaciğer çıkacağı belli değildi. Yakınlarından karaciğer verebilecekler araştırıldı. Yapılan testlerle kızı, iki çocuk annesi Sibel Topal’ın tek uygun verici olduğu saptandı.

KADAVRANIN KARACİĞERİ İLE DAMARLARI İKİ AYRI HASTAYA

Nakil Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yalçın Polat, ameliyatı planlarken testlerde büyük sürprizle karşılaştı. Osman Yıldız’ın karnındaki, karaciğerin bağlanması gereken ana toplayıcı damar olması gerektiği gibi sağda değil, soldaydı. Dolasıyla kızından alınacak parçanın bağlanacağı damar yoktu. Bir başka sürpriz de kızından alınacak karaciğerin 5 toplayıcı damarı (normalde 1-3 olur) vardı. Dolasıyla naklin gerçekleşmesi için hem karaciğerin üzerine dikileceği büyük bir damara, hem de damar kollarına ihtiyaç vardı. Prof. Dr. Polat engel tanımadı, hastasına bir şans vermek istedi. Bir kadavradan damarları temin etmeye çalıştılar. Nitekim yine bekleme sırasındaki 55 yaşındaki Kadriye Meral Esiner’e takılmak üzere kadavradan karaciğer alınırken, Yıldız’ın ihtiyacı olan damarlar da çıkarıldı.

Haberin Devamı

ÇARESİZLİK İÇİNDE ÇARE ÜRETTİK

Kadavradan alınan yaklaşık 10 santimetrelik ana atardamar (aort) ile diğer küçük damarlar donduruldu. Ameliyatta Sibel Topal’dan alınan karaciğer parçasına kadavradan alınan ana atardamar dikildi. Ayrıca 5 bağlantı (damar kolu) daha yapıldı. Ardından hastaya nakledildi. Böylece gayet komplike bir vaka çok basit bir şekilde çözüldü.

Prof. Dr. Polat, şunları söyledi:
“Biz normalde canlı vericili nakilde karaciğeri çıkarıyoruz ama toplayıcı damarı bıkarıyoruz. Getireceğimiz karaciğeri de bu toplayıcı damara dikiyoruz. Ama karaciğeri takacağımız yerde bu damar yoktu. Bulunduğu yer olan soldan oraya almamız mümkün değildi. Suni greftler kullanmak istemedik çünkü tıkanma riski yüksek. Oraya orjinaline en yakın çözüm bulmamız gerekiyordu. Osman Bey ile aynı kan grubundan kadavra çıkınca, karaciğerini Kadriye Marel Esiner’e, damarlarını da Osman Bey’e aldık. Böylece çaresizlik içinde çare ürettik. Ameliyatta temel felsememiz, orjinaline yakın yapmak. Dünyada ve Türkiye’de de sayılı yapılan bir ameliyatla gerçekleştirdik. Ameliyat sırasında hastaya hiç kan vermemiz gerekmedi.”

Haberin Devamı


Memleketine sağlığına kavuşmuş dönmeye hazırlanan Osman Yıldız hastaneden taburcu olmak için gün sayıyor. Yıldız, “Karaciğer yetezliği tanısı koyduklarında çok şaşırdım. Yaşamak için tek şansımız karaciğer nakli olduğu söylendi. Neyseki kızım karaciğerini verdi, doktorum da nakletti. Çok şükür şimdi çok iyiyim” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!