Dr. Servet Terziler: Stresin saçkırana neden olabildiğini biliyor muydunuz?

Güncelleme Tarihi:

Dr. Servet Terziler: Stresin saçkırana neden olabildiğini biliyor muydunuz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2023 07:00

Saçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçların ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir. Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebiliyor. Günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşayan kişilerde görülebilen saçkırana, özellikle travmaya yol açan stres durumları neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Erkeklerde daha fazla görülüyor
Sakallarda, kaşlarda ve kirpiklerde de görülebilen saçkıran, yavaş gelişebildiği gibi yıllar sonra da tekrarlayabiliyor. Saçkıran ağırlıklı olarak gençlerde ortaya çıkıyor. Hastalıktan etkilenen her 100 kişiden 70 ila 80’i 40 yaşın altında. Erkeklerde kadınlardan daha fazla oranda görülüyor.

Dr. Servet Terziler: Stresin saçkırana neden olabildiğini biliyor muydunuz


Belirtiler kişiye göre değişebiliyor
Belirtileri kişiden kişiye değişen saçkıran, saçlı deride bir veya birden fazla düzgün, oval ve tüysüz bölgelerde açığa çıkar. Etkilenen bölgedeki cilt sağlıklıdır ve ciltte iltihabi durum söz konusu değildir. Dökülen bölgelerde yeni çıkan kıllar renksiz, ince, cansız bir görünümde olur. Bazı hastalarda saçlı deride yanma, kaşıntı gibi hisler duyulabiliyor.
Saç dökülmesi genellikle kafa derisinde başlıyor. Fakat kirpik, kaş, koltuk altı, sakal ve kasık tüyleri dahil her türlü saçlı deri saçkıranın etkisine girebiliyor ve tırnak yapısında değişiklikler meydana gelebiliyor. Bazı hastalarda el ve ayak tırnaklarında da ince toplu iğne ucu gibi çöküklükler görülebiliyor. Ayrıca beyaz benekler, ince çizgilenmeler, parlaklığın kaybolması ve kırılmalar da olabiliyor. Nadiren tırnaklarda şekil bozukluğu görülebiliyor.
Dr. Servet Terziler: Stresin saçkırana neden olabildiğini biliyor muydunuz


Haberin Devamı

Mezoterapi, PRP ve saç lazeri ile tedavi imkânları
Halk dilinde saç köklerinin küsmesi olarak bilinen saçkıranın tedavisinde; mezoterapi ile saçkıranın olduğu noktaya vitamin enjeksiyonu uygulanabildiği gibi; PRP tedavisi de yapılabiliyor. Bazı durumlarda tedavi protokollerine kortizon ya da ağızdan ilaç ile lokal steroid enjeksiyonu eklenebiliyor. Saçkıran tedavisinde 1 ila 2 ay aralığında saç lazeri tedavisi ile growth faktor (büyüme faktörü) uygulaması yapılabiliyor. Bu iki uygulama ile saçlar 1 hafta 10 gün içinde tedaviye hızlıca sonuç verirken; en geç 1 ila 2 ay içerisinde de saçlar gözle görülür oranda çıkıyor.

Dr. Servet Terziler: Stresin saçkırana neden olabildiğini biliyor muydunuz


Haberin Devamı

Travmanın yönetiminde
psikoterapi tedavisi gerekli
Klinikte saçkıran için uyguladığımız ikinci tedavi protokolü ise; hastaya hekim kontrolünde stresle baş etme yöntemini öğretme.
Hastaya yarım saat süren psiko-analiz ile psikoterapi tedavisi yapılarak zihnin ve travmanın doğru yönetilmesi sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!