Doktorlar rektörlük yarışında

Güncelleme Tarihi:

Doktorlar rektörlük yarışında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2012 12:46

İstanbul'un fethiyle yaşıt, Türkiye'nin en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi aralık ayında yeni rektörünü belirlemek için sandığa gidecek.

Haberin Devamı

İstanbul'u fethinin ertesi günü 30 Mayıs 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in emriyle kurulan Sahn-ı Seman medreselerinin devamı kabul edilen ve 2011 yılında, "Dünyanın en iyi 500 üniversitesi" sıralamasına Türkiye'den giren tek üniversite olan İstanbul Üniversitesi'nin rektör koltuğuna oturmak için dört aday yarışacak.
Üniversitenin Celil Bilsel Konferans Salonu'nda aralık ayında yapılacak rektörlük seçimlerinde, Prof. Dr. Yunus Söylet, Prof. Dr. İbrahim Keleş, Prof. Dr. Raşit Tükel ve Prof. Dr. Faruk Ergezen adaylığını açıkladı.

Söylet ve Keleş dışındaki adaylar resmi başvurularını henüz yapmadı. Üniversitede görevli toplam 2 bin 400 profesör, doçent ve yardımcı doçent rektörlük seçimlerinde oy kullanacak.


Seçim, aralık ayında, saat 10.00'da başlayacak mesai bitimine kadar sürecek. İlk önce öğretim üyelerinin isimlerinin bulunduğu listeden kura yoluyla seçim kurulu belirlenecek. Oy kullanma işlemleri, herhangi bir itiraza karşı kamerayla kayıt altına alınacak. 50 kişilik bir ekip görev alacağı seçim salonunda 4 sandık bulunacak ve öğretim üyelerinin oylarını rahatça kullanabilmeleri için kabinler kurulacak.

Haberin Devamı


22. dönem rektörünü seçecek olan tarihi üniversitede gelenek yine bozulmadı, üniversitenin başına geçmek için yine “doktorlar” aday oldu.
Seçimlerde aday olan profesörlerin öz geçmişleri kısaca şöyle:

REKTÖR SÖYLET İKİNCİ KEZ ADAY


Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul'da 1956 yılında doğdu. 1974'te İstanbul Erkek Lisesi'ni, 1980'de İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1980 yılından bu yana Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ve Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı'nda çalışan Söylet, 1990'da doçent, 1996'da profesör oldu.


Bir kısmı davetli öğretim üyesi statüsünde olmak üzere, çeşitli sürelerle Almanya, İngiltere ve İsveç'te çalışan söylet, ameliyat yapmak için Almanya ve İsviçre'de çeşitli merkezlere davet edildi. 160 kadar ulusal yayın, ulusal bildiri ve poster çalışması, 117 atıf yapılan 90 kadar uluslararası yayını, uluslararası bildirisi ve posteri bulunan Söylet'in, 3'ü yabancı dilde, 21'i Türkçe olmak üzere toplam 24 kitap bölümü yazarlığı bulunuyor.

Haberin Devamı


Çok sayıda uluslararası ve ulusal kongre, çalıştay düzenleme kurulu başkanlığı ve üyelikleri yapan Söylet, dört yıl Fakülte Kurulu Üyeliği, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanlığı, 2002-2004 yılları arasında Türk Çocuk Cerrahisi Derneği Yeterlilik Kurulu Üyeliği, 2003-2005 yılları arasında Türk Çocuk Ürolojisi Derneği Başkanlığı, 2004- 2006 yılları arasında İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, 2004-2008 yılları arasında Sıcak Yuva Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2004-2006 yılları arasında Hekim Hakları Derneği Kurucu Başkanlığı, 2006-2008 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası Üyeliği, 2007-2008 yılları arasında YÖK Üyeliği yaptı.

Haberin Devamı


2004 yılında Alman Çocuk Cerrahisi Derneği tarafından şeref üyeliğine seçilen Söylet, 2009 yılında tekrar YÖK üyeliğine seçildi.
Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanlığı'nı da yürüten Söylet, Almanca ve İngilizce biliyor.

 

KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. KELEŞ



Prof. Dr. İbrahim Keleş, Malatya'da 1958 yılında doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini bu şehirde tamamlayan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden 1982 yılında mezun olan Keleş, mecburi hizmetini Tunceli'nde tamamladı.


Keleş, Taksim İlkyardım Hastahanesi 1. Dahiliye Kliniği'nde başladığı İç Hastalıkları ihtisasını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği'nde tamamlayarak 1990 yılında iç hastalıkları uzmanı oldu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda 1994 yılında ihtisasını tamamlayarak, kalp ve damar hastalıkları uzmanı oldu.

Haberin Devamı


Houston Texas, Baylor Collage of Medicine, St. Lukes Hospital'ın kardiyoloji servislerinde 1995-1996 yıllarında misafir araştırmacı olarak bulunan Keleş, 4 araştırma projesine iştirak etti.


1996 yılında kardiyoloji doçenti, 2006'da profesör unvanını alan Keleş, halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapıyor.


Birçok sivil toplum kuruluşlunda kurucu üye, mütevelli heyet üyeliği, yönetim kurulu üyeliği ve genel sekreterlik gibi görevleri bulunan Keleş, 12 adet çeviri ile ders kitabı bölüm yazarlığı yaptı.


Ulusal ve Uluslararası 130'un üzerinde bilimsel tebliğ ve yayını bulunan Keleş, “Clinic Medicine” adlı tıp dergisinin editörlüğünü yapıyor.

 

Haberin Devamı

PSİKİYATRİ ANABİLİM DALI BAŞKANI PROF. DR. TÜKEL

 

Prof. Dr. Raşit Tükel, 1959 yılında Nazilli'de doğdu. Liseyi Ankara Fen Lisesi'nde okuyan Tükel, 1983 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1991 yılında İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan uzmanlığını aldı.


Tükel, 1993 yılında psikiyatride doçentlik sınavında başarılı olmasının ardından, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na 1995 yılında doçent, 2000 yılında profesör olarak atandı.


İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda 1994 yılından bu yana Ayaktan Tedavi Birimi sorumluluğunu üstlenen Tükel, 1998 yılında kurduğu Anksiyete Bozuklukları Polikliniği'nde anksiyete bozuklukları hastalarında tedavi, izleme ve araştırmaya yönelik faaliyetleri yürütüyor.


Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalesi bulunan Tükel, birçok kitabın da editörlüğünü ya da bölüm yazarlığını yaptı. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı olan Tükel ayrıca Tıpta Uzmanlık Kurulu Üyeliği, Türkiye Psikiyatri Derneği Yaygın ve Örgün Eğitim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor.

 

ESKİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. ERZENGİN


Prof. Dr. Faruk Erzengin, 1950 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. Liseyi 1965 yılında dönem birincisi olarak bitiren Erzengin, 1966-1967 öğretim döneminde İÜ Tıp Fakültesi'ne girdi ve 1972'de ilk 3'e girerek mezun oldu.


İÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda 1974 yılında asistanlık görevine başlayan Erzengin, 1976 Van depreminde gönüllü olarak hizmet etti.
İç Hastalıkları Uzmanlık sınavını da kazanarak Kardiyoloji Bilim Dalı'nda başasistan olarak çalışmaya başlayan Erzengin, İÜ tarafından 1982 yılında görevli olarak İngiltere'nin St. James's Üniversitesi'nce sağlanan “Senior Registrar-Research Fellow” kadrosu ile aynı üniversitenin kardiyoloji departmanına gönderildi.
Prof. Dr. Erzengin, 1982 yılında doppler ekokardiyografiyi öğrenmek ve bu sistemi ilk olarak İngiltere'de kurmak üzere St. James's Üniversitesi tarafından Washington Üniversitesi, Seatle Üniversitesi ve Cleveland Clinic'e gönderildi.


İngiltere'ye tekrar gittikten sonra ilk doppler ekokardiyografi laboratuarını kuran Erzengin, 2 yıl sonra 1983'te İÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'na döndü. Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda ekokardiyografi laboratuarının modern ve verimli hale getirilmesinde görev alan Erzengin, doppler ekokardiyografiyi Türkiye'ye ilk getiren ve ilk defa İstanbul Tıp Fakültesi'nde kuran kişi oldu.


Aynı klinikte doçent ve profesör olan Erzengin, Cleveland Clinic'te gördüğü eğitimin ardından Türkiye'de ilk transözofajial ekokardiyografi laboratuarını kurarak, bu yöntemi rutinde kullanılır hale getirdi.


İstanbul Tıp Fakültesi'nin eski dekanı olan Erzengin, aynı fakültenin Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda görevini sürdürüyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!