'Bunun insanlıkla açıklanması çok zor'

Güncelleme Tarihi:

Bunun insanlıkla açıklanması çok zor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2012 00:00

Zonguldak’ta beton mikserinin altında kalarak yaşamını yitiren vatandaşın çevredekiler tarafından fotoğrafının çekilmesini Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli hürriyet.com.tr’ye yorumladı. Verimli, "Bu durumda fotoğraf çekmenin ne anlama geldiğini anlamak çok zor, kötü niyetli düşünürsek insanlıkla açıklanması çok zor" dedi.

Haberin Devamı

İyi niyetle olayı yorumlamaya çalıştığını belirten Prof. Dr. Verimli şöyle açıkladı: "Çok büyük bir ihtimalle insanlarda bir şey moda oldu. Bir olayı fotoğrafla tespit etmek. İyi niyetle bile olsalar fotoğrafla tespit edip bir kanıt olarak saklamak istiyor olabilirler. Bu niyetle ilgili bir mesele. Şu var zaten. Yaralılara yardım söz konusu edildiği zaman halktan insanların tamam yardım etmesi beklenir ama ilk yardım şartlarını bilmek kurallarıyla. Öbür türlü yardımlar bazen yarar yerine zarar getirebilir diye ‘aman yardım etmeyin’ diyoruz. İlk yardımda polis yada da ambulansı aramak yardımdır ama fotoğraf çekmenin ne anlama geldiğini anlamak çok zor. Hadi iyi niyetli diyelim bir kanıt olarak polisle paylaşarak yardım etmek gibi de ele alınabilir. Kötü niyetli düşündüğümüzde insanlar bu tür fotoğrafları saklayarak  bir yerlere satıp para getirmesi gibi anlayışları bile olabilir. Kötü niyetli düşünürsek insanlıkla açıklanması çok zor."

Haberin Devamı


PARA EN BÜYÜK MANEVİ DEĞER OLDU

 

Geçtiğimiz Haziran ayında da Antalya'da denizde bir erkek cesedi bulunmuş, vatandaşlar cesedi kıyıya çıkarmış ve polis çağırmıştı. Polis olay yerinde inceleme yaparken cesedin üzeri sadece bir plastik örtüyle örtüldü. Cesedin hemen yanında denize giren insanlar da dikkat çeken bir diğer benzer fotoğrafı oluşturdu.

Prof. Dr. Arif Verimli: "İnsancıl duygularımıza ne oldu, niye bu kadar kanıksadık." dedi.

Bu da çok ilginç. Bir durum insanların duygularına ne oldu diye soruyor. İnsancıl duygularımıza ne oldu artık etrafımızda olup biten kötü olaylara üzülmüyor muyuz niye bu kadar kanıksadık.

Burada şunu söylüyorum insanlar giderek bireyselleştikçe ekonomik değerler ön plana çıktıkça para en büyük manevi değer haline gelmeye başlayınca insanlar duygularını unuttular..

Bunda toplumsal değişimin etkisi var. Büyük kentlerde yaşamanın bireyselleşmenin büyük kentlerde insanların yardım ilişkisinin azalmasının bir taraftan iyi bir taraftan kötü tarafları var. Bu da kötü taraflarından biri.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!