Bıngıldak ne zaman kapanır?

Güncelleme Tarihi:

Bıngıldak ne zaman kapanır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 15:56

Yeni doğan bebeğin kafatası üzerinde bulunan yumuşak bölge olarak adlandırılan bıngıldak, belirli bir süre sonra kapanarak kemikleşmektedir. Sert bir kemik halini alana kadar başın üzerinde kıkırdak olarak yer alan bıngıldak, ilk haftalardaki gelişim sürecinde bebeğin kafasının büyümesine olanak tanımaktadır. Peki, bıngıldak ne zaman kapanır? İşte, ebeveynlerin merak ettiği o konunun cevabı

Haberin Devamı

Bıngıldak duruma göre erken ya da geç kapanabilmektedir. Bu durum, çeşitli nedenlere bağlanabilmektedir. Peki, bıngıldak ne zaman kapanır? İşte, o konu hakkında merak ettiğini bazı detaylar

BINGILDAK NE ZAMAN KAPANIR?

Yeni doğan bebeklerde bıngıldak adı verilen kıkırdak, genellikle 1 veya 1 buçuk yaş arasında kapanmaktadır. Bu 12-18 aya tekabül etmektedir. Bazı bebeklerde bu kıkırdak iki adet bulunabilmektedir. Kafatasının arkasında bulunan ikinci bıngıldağın ise en geç 3 ay içerisinde kapanması gerekmektedir. Bıngıldağın erken kapandığı gözlemlenirse, sıklıkla kafa çevresi ölçülmelidir çünkü saturalar aracılığıyla kafa büyümesi devam ediyor olabilir.

ERKEN KAPANMASI NEDEN YAŞANMAKTADIR?

Bıngıldağın erken kapanması (kraniosinostoz) demek, bebeğin beyninin ve dolayısıyla da zekâsının az gelişmesine neden olacaktır. Bu nedenle acil bir şekilde bebeğin bir doktora gösterilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

BINGILDAK NEDEN GEÇ KAPANIR?

Bebeklerde bulunan bıngıldağın erken kapanabileceği gibi aynı zamanda geç kapanması da (raşitizm) mümkündür. Bu durumun nedenleri arasında D vitamini eksikliği ve hipotiroidi bulunabildiği düşünülmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız durumlarda, hiç vakit kaybetmeden derhal çocuk doktoruna başvurup tiroit hormonu ve D vitamini eksikliği tanısı koymak adına biyokimyasal bazı tetkikler yaptırmalısınız.

BAKMADAN GEÇME!