Bel fıtığına iyi gelen egzersizler ve hareketler nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Bel fıtığına iyi gelen egzersizler ve hareketler nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 19:47

Omurga bölgesinde vücudun ağrılığını en fazla bel bölümü taşımaktadır. Bu bel kısmı beş adet omur ile diskten meydana gelmektedir. Bel fıtığı gibi çeşitli bel hastalıklarına sıklıkla rastlanmaktadır. Bel fıtığına iyi gelen egzersiz ve hareketler arasında mutlu bebek pozisyonu ya da plank pozu gibi hareketler vardır. İşte konuyla ilgili tüm detaylar.

Haberin Devamı

İnsan vücudundaki omurların görevi vücuttaki omuriliği sarmaktır. Bu sayede bu bölgenin zarar görmesi engellenir. Omurların fazla zorlanması demek bel fıtığı demektir. Bu zorlanma omur ile omurların arasında bulunan kıkırdakta olur. Bel fıtığının oluşmasının çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında ağır kaldırmak, çeşitli kazalar, aynı şekilde sürekli hareketsiz bir şekilde kalmak, fazla kilo durumu, doğum durumu, bel ve omur kısmının zorlanmasıdır. Bu bel fıtığı durumunu büyük oranda azaltmak amacıyla egzersiz ve çeşitli hareketlere başvurulur.

Bel Fıtığına İyi Gelen Egzersizler Ve Hareketler Nelerdir?

Bel fıtığı çok ileri seviyede değilse ve yeni başladıysa aşağıda vereceğimiz egzersiz ve hareketler sayesinde bel fıtığı azaltılabilir. Bu konudaki tedavi teknikleri gelişen teknoloji sayesinde oldukça çeşitlenmiştir. Bel fıtığına iyi gelen bu egzersizleri yaparken dikkat edilmesi gereken bel bölgesine zarar vermemek ve egzersizleri çok doğru uygulamaktır.

Haberin Devamı

İşte bel fıtığına iyi gelen egzersizler şöyle sıralanmaktadır:

Swimming egzersizi

Mutlu bebek pozu egzersizi

Plank pozu

Cobra pozu

Köprü egzersizi

Mutlu bebek pozu egzersizini yapmak için ilk olarak yere sırt üstü yatılır. Bu aşamada derin bir nefes alınır. Nefes verilirken dizler karna doğru çekilir. Ayaklar dış kısımlarından kavranır. Bu harekette dizler daha geniş olacak şekilde açılır. Bu sayede dizler koltuk altına gelecektir.

Cobra pozu egzersizinde ise yere yüz üstü uzanılır. Bu sırada ayaklar hafif şekilde aralıktır. Avuç içleri tamamen olacak şekilde omuzların yanında olmalıdır. Kuyruk sokumundan destek alınarak yavaş olarak esneme hareketi yapılır. Bu hareketle hem baş hem de göğüs yukarı doğru çekilir. Sırt kesinlikle zorlanmamalıdır. Aynı şekilde kollar da esnetilebilir.

Plank pozu egzersizi için ilk olarak ayak kalça genişliğinde açılır. Kollar omuzlarla aynı genişlikte tutulur. Kol ve ayaklar üzerinde destek almak bu egzersizi yaparken önemlidir. Ayak parmak uçlarıyla bacaklar sahip olmalıdır. Hatta bunun için düz bir çizgi şeklinde olmalıdır diyebiliriz.

Haberin Devamı

Köprü egzersizinde ilk olarak yere sırt üstü uzanılır. Başlangıç pozisyonu ayak tabanları yerde ve kalça hizasında açık pozisyonudur. Dizler bu aşamada kırık şekildedir. Eller ve kollar yan kısımdadır. Sadece bel olacak şekilde yavaşça hareketler yapılır. Bel yukarı kaldırılıp indirilir. Burada önemli olan ayak tabanlarının yere sabit şekilde olmasıdır. Yani yerden ayaklar kesinlikle kalkmamalıdır.

Swimming egzersizini yapmak için ilk olarak yere yüz üstü uzanılır. El ve kollar dümdüz olacak şekilde ön bölüme doğru uzatılır. Avuç içleri bu esnada yere doğru bakar. Karın kasları sıkılır ve bu kaslardan destek alınır. Sağ kol ve sol bacak yukarı doğru kaldırılır. İşlem yapıldıktan sonra kol ve bacak yavaş olacak şekilde aşağıya doğru indirilir. Ters olan kol ve bacak için de aynı işlem uygulanır.

Haberin Devamı

Bu egzersizlerin her birini yapabilirsiniz. Bu sayede bel fıtığı şikayetleri hafifleyecektir. Bu hareket ve egzersizler sayesinde kısa zamanda sağlıklı bir forma kavuşabilirsiniz. Bu egzersizler dışında bel fıtığı için önerilen farklı egzersizler de vardır.

Bel ağrılı hastalar için aerobik egzersizleri öneriler arasındadır. Yüzme, egzersiz bisikleti ve ritimli yürüyüş gibi sporlar da bel ağrılı hastalar için tavsiye edilmektedir.

BAKMADAN GEÇME!