Basura iyi gelen yiyecekler nelerdir? Basura iyi gelen besinler ve gıdalar

Güncelleme Tarihi:

Basura iyi gelen yiyecekler nelerdir Basura iyi gelen besinler ve gıdalar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 19:34

Günümüzde en sık görülen hastalıklardan birisi de basur olmaktadır. Basur hastalıkları kişilerin sosyal yaşamını oldukça rahatsız etmektedir. Bu nedenle basura iyi gelen yiyecekler hakkında araştırmalar yapmaktadırlar. Basur olan kişiler tedavinin yanı sıra bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Peki, basura iyi gelen yiyecekler nelerdir? Basura iyi gelen besinler ve gıdalar hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Basur diğer adı ile hemoroid çağımızda pek çok kişide görülen bir sağlık problemidir. Basur hastalığına sahip kişilerin öncelikle beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Basur Hastalığı Nedir?

Hemoroid, diğer adı ile basur hastalığı makat bölgesinde bulunan damarlarda görülen varisleşmelerdir. Makat bölgesinde bulunan toplardamar ağları anal kanal iç ve dış kısımda 3'lü gruplar halinde yer almaktadır. Bu toplardamar zaman içerisinde genişleyerek kırmızı veya mor paketler halinde makattan dışarıya sarkmaktadır. Böylece basur hastalığı da oluşmuş olmaktadır.

Basur hastalığına yakalanan kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekmektedir. Gerekli muayene sonrasında tedavi edici ilaçlar veya kremler de verilebilir. Fakat kişilerin kendilerinin de dikkat etmeleri gereken noktalar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise tüketmesi gereken besinlerdir.

Haberin Devamı

Basura İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Basura iyi gelen besinler hemoroid ağrılarının azalmasında ve hemoroidin ilerlemesinin durdurulmasında etkisi olduğu söylenebilir. Bu besinler sindirim sistemini düzenleyici besinlerden oluşmaktadır. İçeriğinde lif bulunan posalı besinler sindirim sırasında parçalanamadıkları için bağırsakların çapını genişletmekte ve hareketlerini arttırmaktadır. Bu sayede dışkı yumuşar ve hemoroid ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Hemoroid düşmanı sayılabilecek pek çok besin bulunmaktadır. Bu sebeple basur hastalığı olan kişilerin şu besinleri tüketmesi önerilmektedir:

 - A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.

 - B vitamini içeren besinler: Pirinç, patates, mercimek, tahıllı gıdalar, ton balığı, fasulye ve hindi eti hemoroid hastalıklarında tüketilmesi gerekmektedir.

 - C vitamini içeren besinler: Portakal, kuşburnu, çilek, limon, kivi ve ahududu gibi meyveler hemoroid hastalığına iyi gelmektedir.

 - E vitamini olan besinler: Şalgam, pancar, ceviz, ay çiçek yağı, badem, zeytin ve balık basur hastalarının tüketebileceği yiyeceklerdir.

Haberin Devamı

 - Esmer pirin, mısır, mısır gevreği gibi tahıllı yiyecekler,

 - Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik ve kuru üzüm gibi kuru yemiş veya kuru meyveler,

 - Elma, kavun, vişne, armut, şeftali, erik gibi meyveler

 - Domates, kereviz, yeşilbiber, mantar, kıvırcık, salatalık ve soğan gibi sebzeler basur hastalığına iyi gelen besinler arasında bulunmaktadır.

Basura İyi Gelen Besinler ve Gıdalar

Anüs ağzında şişlik ve kanama gibi belirtiler gösteren basur hastalıklarında bazı besinler iyi gelmektedir. Bu besinler ile basur oluşma ihtimali azalırken aynı zamanda basurda oluşan ağrılarında azalmasına yardımcı olmaktadır. Uzmanlar bu hastalığa yakalanmış kişilerin bazı besin gruplarını beslenme düzenlerine eklemelerini önermektedir. Basura iyi gelen besin grupları şunlardır:

Haberin Devamı

 - Bu besin gruplarından birisi lifli gıdalardır. Ela, çilek ve üzüm kabuğu gibi meyveler basura iyi gelmektedir. Ayrıca meyvelerin kabuklu tüketilmesi gerekir.

 - Koyu yapraklı yeşil sebzeler, hardal bitkisi, pancar ve benzeri sebzeler,

 - Brokoli, ıspanak, karnabahar, enginar, Brüksel lahanası ve yeşil fasulye gibi sebzeler,

 - Mercimek, siyah taneli bezelye, fasulye, nohut ve beyaz fasulye gibi bakliyatlar,

 - Tüm işlenmemiş tahıllar,

 - Kabak, susam, ayçiçeği, keten tohumu, badem, ceviz ve fındık gibi besinler basur hastalığına iyi gelmekte ve tedavisinde yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bu besinlerin tüketilmesi ve beslenme düzenine eklenmesi hastalığın azaltılması ve engellenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!