'Başım ağrıyor, bu gece olmaz!' efsanesi doğru mu?

Güncelleme Tarihi:

Başım ağrıyor, bu gece olmaz efsanesi doğru mu
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 20, 2016 11:29

Birçok kadının bu sözleri kullandığı bilinir. Karikatürlere sıklıkla malzeme olan bu durum ne kadar gerçektir ya da bahane midir? Nörolog Dr. Emel Gökmen sorularımızı cevapladı.

Haberin Devamı

BAÅž AÄžRISI CÄ°NSEL HAYATI ETKÄ°LER MÄ°?

Baş ağrılarının cinsel hayatı olumsuz etkilemesi neredeyse kaçınılmaz bir durumdur. Özellikle migren çok şiddetli ağrı yapabilir. Migren atağı sırasında hastaların çoğunluğu hiçbir uyaran istemez. Ses, ışık, koku uyaranları ağrıyı arttırır. Karanlık bir odada, neredeyse kıpırdamadan yatmak isterler. Bulantıları olur. Bazen de acı içinde kıvranırlar. Bu durumdayken başka bir eyleme katlanılamaz. Migren atağı bu aşamaya geldiğinde cinsel ilişkinin lafı bile edilemez.  

Asıl sorun dışarıdan belli olacak kadar kıvrandırmayan ağrılardadır. Bu hastalarda atak yeni başlıyordur ya da dışarıdan anlaşılacak bulguları yoktur. Migren atağının başlangıç döneminde hasta keyifsiz, huzursuz olur. Bu aşamada sakin kalıp uyumaya çalışarak atağı atlatmaya çalışır. Bu durumda da ilişki istenmez.

 

Haberin Devamı

Başım ağrıyor, bu gece olmaz efsanesi doğru mu

 

BU DURUM DAHA ÇOK KADINLAR İÇİN KULLANILIYOR, BUNUN NEDENİ NEDİR? ERKEKLERİN BAŞI AĞRIMIYOR MU?

Öncelikle migren ve baş ağrıları kadınlarda yaygındır. Cinsel hayatın aktif olduğu 20-45 yaş arası migrenin de en yaygın olduğu yaşlardır. Bu yaş grubundaki her dört kadından birisinde migren vardır. Erkeklerde ise bu oran 1/12 olarak çok azdır.  Ayrıca ilişki talebini başlatan daha çok erkeklerdir. Erkek başı ağrıyorsa talepte bulunmayacaktır. Kadının istemesi ve olmaz cevabını alması daha nadir olur. Bundan dolayı karikatürler kadınlar üzerine yapılmaktadır.

MÄ°GREN DIÅžINDA CÄ°NSEL HAYATI OLUMSUZ ETKÄ°LEYEN BAÅž AÄžRISI VAR MIDIR?

Aslında bu efsaneyi yaratan gerilim tip baş ağrılarıdır. Toplumda en yaygın olan baş ağrısı türüdür. % 40 oranında görülür. Yaşam boyunca herkes en az bir kere gerilim baş ağrısı yaşar. Gerilim tip baş ağrısı daha çok detaycı, mükemmeliyetçi kişilerde görülür. Bu kadar hassas olanlar da kadınlardır. Birçok kadın stresle artan baş ağrısı, kafasında birçok ayrıntı varken ilişkiye sıcak bakmayabilir.

 

Haberin Devamı

Başım ağrıyor, bu gece olmaz efsanesi doğru mu

 

CÄ°NSEL Ä°LÄ°ÅžKÄ° BAÅž AÄžRISI BAÅžLATIR MI?

Cinsel ilişki ile ortaya çıkan baş ağrıları vardır. Bu hastalarda genelde gerilim tipİ baş ağrısı, baş ve boyun bölgesi kaslarda spazm vardır. Cinsel aktivite ile ense ve baş bölgesi zorlandığında baş ağrısı başlayabilir. Ayrıca çok nadir olan orgazmik baş ağrısı da vardır. Orgazm ile başta şiddetli baş ağrısı olur. Bu durumu bir kez bile yaşayan kişi yeniden ilişki yaşamaktan kaçınabilir.

CÄ°NSEL Ä°LÄ°ÅžKÄ°NÄ°N OLUMLU ETKÄ°SÄ° YOK MUDUR?

Cinsel ilişki özellikle de orgazmın, migren ve küme baş ağrısına iyi geldiği gibi bir efsane vardır. Fakat bilimsel olarak ispatlanmış bir bulgu değildir.

Haberin Devamı

BAÅž AÄžRISI BAHANE OLARAK KULLANILIR MI?

Kadınların cinsel ilişki istemediklerindeki genel tavırları katlanmak olmaktadır. Bazı kadınların orgazm taklidi yaptıkları bilinen bir durumdur. Baş ağrısı bahanesini kullananlar olsa da, gerçek baş ağrısı yaşayanlar daha fazladır. 

Â

Başım ağrıyor, bu gece olmaz efsanesi doğru mu

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!