Başı ağrıyanın çektirdiği MR’lar çok kanser yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Başı ağrıyanın çektirdiği MR’lar çok kanser yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2014 09:33

Hastaların bazen doktorlara sormadan çektirdikleri MR’ların ekonomik olarak yük olsalar bile, pek çok beyin tümörlerinin erken yakalanmasına vesile oluyor. Asya Nöroonkoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Türker Kılıç, Türkiye’de her yıl 15 bin kişiye beyin tümörü tanısı konduğunu, bu hastalığın ekonomimize yılda yaklaşık 1 milyar dolara mal olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kısa adı ASNO olan ve dün başlayan Asya Nöroonkoloji Kongresi’nin başkanlığını üstlenen Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kılıç, “Beyin ve omurilik tümörlerine yakalanan kişilerin tedavilerinin yıllarca sürebildiğini varsayarsak halen yaklaşık 150-200 bin civarında bu hastalıklara yakalanmış, şifa bulmuş ya da tedavisi devam eden kişi var” diyor.

Başı ağrıyanın çektirdiği MR’lar çok kanser yakaladı

DIŞ BORCUN 200’DE BİRİ BEYİN KANSERİ İÇİN

Beyin kanserlerinin genç yaştakileri etkileyen hastalıklar arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Kılıç, bunun ekonomik yükünün de üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Kılıç, şunları anlattı:
“Bu hastalıkların tedavisi ülke ekonomimize yılda yaklaşık 1 milyar dolara mal oluyor. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında ülkemizin örneğin önümüzdeki bir yıl içerisinde ödemesi gereken dış borcun yaklaşık 200’de biri beyin tümörlerinin tedavisine harcanması gereken bu para tarafından oluşturuluyor. Beyin kanseri, diğer kanserlere oranda gençlerde çok daha sık görülüyor. ”

Haberin Devamı

MR ERKEN TANIDA ŞANS VERİYOR

Başı ağrıyanın çektirdiği MR’lar çok kanser yakaladı
Beyindeki tümörlerin neredeyse yarısı herhangi bir bulgu vermiyor. Bazen de baş ağrısı gibi şüpheli bir bulguyla varlığını belli ediyor. İşte başı ağrıyanın çektirdiği MR’lar bazen erken tanıya vesile olabiliyor. Prof. Dr. Kılıç, “MR bir çeşit tarayıcı metot. Başı ağrıyan ya da ailesinde beyin tümörlü hastası olan doktora dahi danışmadan çektiriyor. Gereksiz çekilmesi ülke ekonomisi için büyük bir zarar. Ama diğer yandan da beyin tömürlerinin erken zamanda yakalanması için büyük bir şans” dedi.

BİLGİSAYAR BİLİMİNDEN SONRA EN HIZLI GELİŞEN BİLİM

Beyin tümörlerinin tedavisinde çok yol alındığını hatırlatan Prof. Dr. Kılıç, “Giderek daha küçük boyutlardaki nöron gruplarından konuşur hale geliyoruz. Beynin her anatomik bölgesi ayrı bir uzmanlık haline geldi. Geçen yüzyılın sonunda beyinden lop alınırdı. Artık böyle bir ameliyat yok. İlgilendiğimiz hücre yığınını küçülüyor. 1 milyon beyin hücresi bir nohut tanesi kadar. Bilgisayar biliminde bilgi yükü 18 ayda ikiye katlanıyor. Bilgisayar biliminin bilgi miktarına en çok yaklayan bilim dalı nöro onkoloji. Yani beyin ve sinir sistemi tümörleriyle ilgili bilim alanı. 22 ayda, bilgi ikiye katlanıyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE DÜNYADA İLK 10 SIRADA

Türkiye beyin tümörleri tedavisinde dünyadaki teknolojik donanımın tamamına sahip. Prof. Dr. Kılıç, “Bilimsel olarak da baktığımızda, nöro onkolojik tümörlerde üretilen bilgide ülkemiz ilk 10 arasında. Ülkemizin ekonomi alanında dünyanın 17’inci büyük ekonomisi olduğu düşünülürse beyin cerrahisi alanında ilk 10’da olmamız ülke ekonomisinden daha ileride bir başarı sergilediğini gösteriyor” dedi.
14 Eylül’e kadar sürecek toplantıda, beyin tümörlerinden düşük evreli gliomalar, meningiomlar, hipofiz adenomlar ele alınacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!