Asker Mustafa'ya, komutanından nakil izni

Güncelleme Tarihi:

Asker Mustafaya, komutanından nakil izni
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2008 11:03

İKİ böbreği çalışmayan ve 16 yıldır diyalize giren, siroz nedeniyle karaciğeri iflas eden 43 yaşındaki Hatice Duman'a, asker oğlu Mustafa Duman umut oldu.

Eskişehir Sivrihisar Askeri Havameydanı'nda er olarak vatani görevini yapan 21 yaşındaki Mustafa Duman, komutanlarından izin alarak annesine 1 böbreğini ve karaciğerinden parçayı vermek üzere Antalya'ya geldi.

İzmit'te oturan, 2 böbreği de çalışmadığı için 16 yıldır haftada üç kez diyalize bağlanan Hatice Duman'a daha önce babası ve kız kardeşi böbrek vermek istedi, ancak yapılan testler sonunda buna imkan olmadığı anlaşıldı. Hatice Duman'ın durumu, bir yıl önce siroza yakalanıp karaciğeri de iflas edince iyice ağırlaştı. Tek kurtuluşu böbrek ve karaciğer nakli olan Hatice Duman'ın imdadına Eskişehir Sivrihisar Askeri Havameydanı'nda askerlik görevini yapan oğlu Mustafa Duman yetişti. Mustafa, bir böbreğini ve karaciğerinden bir parçayı annesine vermek istedi. Yapılan testlerle, kan ve dokuların uyuşması üzerine Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Mustafa'nın komutanlarına durumu bildirir bir yazı yazdı ve izin aldı. Yarın yapılacak ameliyatla Mustafa'nın bir böbreği ve karaciğerinden alınacak parça, annesine nakledilecek.

Eskişehir'deki komutanlarına da teşekkür eden Mustafa Duman, sağlığına kavuşup bir an evvel vatani görevine dönmek istediğini kaydetti. Mustafa Duman, annesine böbrek ve karaciğer vermekten mutluluk duyduğunu böyle bir fırsat verildiği için komutanlarına teşekkür ettiğini söyledi. Anne Hatice Duman, “Sevinç ve hüzün bir arada çok duygu yüklüyüm. Can verdiğim evladım bana can verecek. Böyle olmasını hiç istemezdim. Oğlumun da sağlıklı olması en büyük dileğim” dedi.

Hatice Duman'ın Gölcük Tersanesi'nde çalışan eşi Murat Duman, “16 yıldır eşimle birlikte bu hastalığı yaşadık. İnşallah eşim oğlumuz sayesinde sağlığına kavuşur. Çünkü maddi ve manevi olarak bittik. Artık sağlıklı günlerde bir arada olmak istiyoruz” diye konuştu.

RİSKLİ AMELİYAT

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Demirbaş, şunları söyledi:
“Hastamızın sağlığına kavuşması için Mustafa Duman'a Silahlı Kuvvetler'den özel izin aldık. Anne hem karaciğer hem de böbrek yetmezliği yaşıyor. Mustafa'dan alacağımız karaciğerin sol parçası, anne Hatice Duman’a nakledilecek. Hastamız Hepatit B ve C’ye bağlı karaciğer sirozu ve kronik böbrek yetmezliği hastası olduğu için ameliyat sırasındaki tepkileri de değerlendirip karaciğerden sonra böbrek naklini de gerçekleştireceğiz. Riskli ameliyat, bu tür nakiller iki şekilde yapılır. Ya iki nakli birden yaparsınız, ya da önce karaciğer sonra da böbrek naklini gerçekleştirirsiniz. Bu tür nakil Türkiye'de bir kez yapılmış. Ancak yetişkin hastalara ilk kez biz bu tür nakli gerçekleştireceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!