Aşama aşama meme büyütme

Güncelleme Tarihi:

Aşama aşama meme büyütme
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2007 14:00

Göğüslerini büyütmek ya da sarkıksa düzelttirmek isteyenler için tüm ayrıntılarıyla meme büyütme operasyonu.

Haberin Devamı

Meme büyütme ameliyatı bugün dünyada en sık yapılan estetik ameliyatlar sıralamasında hemen her ülkede ilk üç sıra içinde yer almaktadır. Bu durum bu ameliyatın güvenilirliğini, hasta memnuniyetinin düzeyini, doktorlar açısından da tecrübenin üst düzeylere yükseldiğini göstermektedir. İnsanların kafasındaki “Silikon kanser yapar!” sorusunun hem FDA (Amerika’da insanlara tedavi amaçlı olarak kullanılan ilaçları, protezleri, cihazları tedaviye uygunluk açısından değerlendirip onaylayan veya onaylamayan bir kuruluş) tarafından hemde yayınlanmış yayınlar açısından sorun teşkil etmediği de artık anlaşılmış ve aşılmıştır. Meme ameliyatı düşünen her kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Arzulanan sonucun mükemmeliyet değil, düzeltme olduğunu akılda tutarak göğüslerinizin ameliyat sonrası büyüklüğü ve görünümü ile ilgili beklentilerinizi açık yüreklilikle doktorunuza anlatmalısınız.

Haberin Devamı

Meme büyütme güven kazandırır
Herhangi bir estetik ameliyat uygulanmadan önce sağlanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal kararlılıktır. Meme büyültme ameliyatı göğüslerinizi şekillendirir fakat hayatınızı şekillendirmez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve kendinize olan güveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır. Sizi muayene ettikten sonra cerrah, göğüs kafesini kaplayan deri ve göğüslerin durumu gibi ameliyatla ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri size anlatacaktır. Memenin bariz olarak sarkmış olduğu hastalar için, cerrah meme büyütme ameliyatına ek olarak meme derisini azaltacak, yeniden şekillendirecek bir yöntem önerebilir. İlk ziyaret esnasında cerrahınız, kullanılacak cerrahi teknik, anestezi, ameliyatın nerede yapılabileceği, cerrahinin gerçekçi olarak neleri başarabileceği gibi sizin durumunuza özel detayları açıklayacaktır.

Neden uygulanır?
Meme büyültme ameliyatı tipik olarak az gelişmiş göğüslerin veya doğum sonrası küçülmüş göğüslerin büyütülmesi için uygulanır. Aynı zamanda mastektomi (Meme kanseri tedavisinde memenin alınması işlemi) sonrası rekonstrüksiyon sonrasında oluşmuş asimetriyi dengelemek amacıyla uygulanabilir. Cerrahınızın önerileri doğrultusunda cerrahın ofisinde veya hastanede ameliyat olabilirsiniz. Meme büyütme cerrahisi göğüs çevresini uyuşturarak lokal anesteziyle yapılabilirse de bazen genel anestezi ile de uygulanabilmektedir.

Haberin Devamı

Göğüs büyütmede cerrahi yaklaşımlar
Göğüs büyütmede kullanılan bir kaç cerrahi yaklaşım vardır. En sık kullanılan teknikler, meme alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgenin hafif üzerine yapılan meme altı kesisi veya meme başının çevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt sınırı boyunca yapılan yarım daire şeklindeki areola çevresi kesisidir. Daha nadir kullanılan ise koltuk altına yapılan aksilla kesisidir. Protez meme dokusu altına veya göğüs kası altına yerleştirilebilir. Yeterli meme dokusu varlığında meme dokusu altına yerleştirmek daha uygun olacaktır. Meme dokusunun az olduğu hastalarda ise göğüs kasının altı tercih edilecektir. Kullanılacak teknik cerrahın tercihine bağlıdır.

Haberin Devamı

Meme protezleri
Meme protezleri çok çeşitli yapılarda ve şekillerde üretilirler. Dış kılıfı pütürlü veya kaygan, yüksekliği; alçak, orta, yüksek olabileceği gibi şekli; yuvarlak ve damla şeklinde protezlerde vardır. Ayrıca bu modellere ilaveten içi soya, serum fizyolojik doldurulabilir protezler olabileceği gibi içi jel silikon dolu protezlerde vardır. Hepsinin ortak özelliği dış kısımlarının silikon olmasıdır. Soya dolu protezler piyasadan toplatılmış ve tamamen kaldırılmıştır. İçi serum fizyolojik doldurulabilen protezlerde ameliyattan sonraki erken dönemde eğer içinde hava kalırsa hafif bir çalkantı sesi gelebilir. İlerleyen zamanda bu durum geçecektir. İçi jel silikon dolu olan protezler meme dokusu kıvamına en yakın yapıda olanlardır.

Haberin Devamı

Meme protezleri patlar mı?
Meme protezleri için en medyatik ve güncel soru; “Meme protezleri patlar mı”dır? Siz veya bir başkası bu protezlerinizi ilk günden itibaren istese de patlatamaz. Ancak delici veya kesici bir travma ile ancak bu durum ortaya çıkar ki bu durum sonrasında zaten sizin hayati organlarınızın da tahrip olma ihtimali söz konusudur. Ameliyat yaklaşık 1,5–2 saat civarında sürer. Ameliyatı takiben göğüslere pansuman uygulanır, özel bir sutyen kullanılır. Ameliyat sonrası ağrı, ilaçlarla kolaylıkla kontrol edilebilir ve birinci veya ikinci günde şikayetleriniz giderek kaybolacaktır. Ofis cerrahisi geçirdiyseniz birkaç saat içinde, hastaneye yatırıldıysanız bir gün içinde taburcu edilirsiniz.

Haberin Devamı

İz kalır mı?
Her ne kadar cerrah en az göze çarpacak şekilde olması için çaba harcayacaksa da yara izleri cerrahinin kaçınılmaz sonucudur. Birçok vakada bu izler yavaşça solacak ve zamanla zor fark edilir hale gelecektir. Göğüslerdeki hafif derecede şişme ve renk değişiklikleri birkaç günde kaybolur. Meme büyütme cerrahisinin amacı daha doğal ve dolgun görünen göğüslerdir.

Riskleri neler?
Her yıl başarıyla binlerce meme büyültme ameliyatı uygulanmaktadır. Buna rağmen, sizin bu cerrahinin muhtemel riskleri ve ilgili komplikasyonlar hakkında bilgilendirilmiş olmanız şarttır. Enfeksiyon ve sınırlı kan birikimi gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar nadirdir ve tedavi edilebilir. “Kapsüler Kontraktür” olarak tanımlanan aşırı nedbe dokusu oluşumuna bağlı olarak çok sertleşmiş göğüslerin yumuşatılması için ikinci bir ameliyat gerekebilir. Vücuda giren her yabancı maddeyi vücut atmaya çalışır.

Elinize batan bir kıymığı vücudunuz atar. Ancak meme protezini atamaz. O nedenle de savunma mekanizması olarak yerleştirilen meme protezini etrafında bizim kapsül dediğimiz içi kaygan bir nedbe dokusu ile sınırlandırır. Bu reaksiyon her meme protezinden sonra meydana gelir. Korkulan veya istenmeyen durum “Kapsül Kontraktürü” dediğimiz durumdur. Bu durumda yukarda belirttiğim gibi ikinci bir müdahale ile düzeltilebilir. Bu riskin azaltılması; iyileşme dönemindeki takiplerinizde cerrahınızın tavsiyelerine uymanızla mümkündür.

Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Yine her iki taraftaki iyileşme sürecinin farklılığına bağlı olarak meme asimetrisi oluşabilir. Ameliyatı takip eden haftalarda hatta aylarda memede farklı derecelerde sertleşme ortaya çıkabilir. Ameliyatı takiben meme başlarında duyu kaybolabilir. Fakat çoğu vakada geri döner.

İyi bir iyileşmeye müsaade etmek amacıyla aşırı aktiviteden ve kollarınızı fazla yukarıya kaldırmaktan kaçınmalısınız. İşe ve normal aktivitenize ne zaman geri döneceğiniz ne kadar hızlı iyileştiğinize ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır. Ameliyat sonrasındaki ilk iki hafta yatarken sırtüstü yatmalısınız. Ancak cerrahınız size erkenden yüz üstü yatmanızı da önerebilir. Bu farklılık cerrahlar arasındaki ekol farklılığından kaynaklanmaktadır. Ameliyat sonrası ilk iki gün kollarınızın hareketini mümkün olduğu kadar azaltmanız, ağır kaldırmamanız, bu süre içinde araba kullanmamanız önemli bir ayrıntıdır.

Bandajlarınız alınıncaya kadar (genellikle 6. ve 7. gün) meme bölgenizi ıslatmamanız yara iyileşmesini olumlu yönde etkileyecektir. Memeleriniz şiş ve ağrılı olabilir. Bazen morluklar da görülebilir. Memelerinizin hissiz veya tam aksine duyarlı olması beklenmeyen bir durum değildir. Size yazılan ağrı ilacını sadece bir rahatsızlık hissettiğinizde kullanın. Antibiyotiklerinizi bir hafta süreyle muntazam kullanın. Şişliklerin daha az olmasını sağlayacak olan ilacınızı ise bir ay süre ile kullanın. İlaçlarınızı doktora sormadan kendiliğinizden kesmeyiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!