84 yaşında, kızına can oldu

Güncelleme Tarihi:

84 yaşında, kızına can oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 11:28

DENİZLİ'de Bağ Kur emeklisi 84 yaşındaki çiftçi Asım Adalı, böbrek yetmezliği çeken kızı 34 yaşındaki Gülsüm Kalem'e can verdi.

Türkiye'nin ‘en yaşlı donörü’ oldu. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Çağatay Aydın, Adalı için “Bana göre o bir kahraman” dedi.

Sekiz yıldır böbrek yetmezliği yaşayan ancak böbrekleri işlevini bir ölçüde sürdürdüğü için diyalize de bağlanmayan iki çocuk annesi ev kadını Gülsüm Kalem'in yaşamı işkenceye döndü. Genç kadının böbrekleri işlevini yitirince böbrek nakline karar verildi. Gülsüm Kalem'in berber eşi Ufuk Kalem bir böbreğini hayat arkadaşına vermeyi kabul etti, ancak doku uyuşmadı. 76 yaşındaki annesi Fatma Adalı'nın tansiyon sorunu nedeniyle doktorlar nakli uygun görmedi. Bozkurt'ta yaşayan 84 yaşındaki baba Asım Adalı, kızına böbreğini vermeye hazır olduğunu söyledi. Yapılan tahliller sonucu Asım Adalı'nın böbrek verebileceğine karar verildi, ancak yaşı çok ileri olduğu için riskli olduğu söylendi. Ancak, hiç tereddüt etmeyen dört çocuk, 10 torun sahibi cesur baba, doktorlara, “Kızıma böbreğimi verin. Masada kalırsam ve ölürsem öbür böbreğimi de başka bir böbrek hastasına nakledersiniz” dedi.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Böbrek Nakli Merkezi'nde Prof. Dr. Çağatay Aydın yönetimindeki ekibin geçen şubatta yaptığı operasyonla 84 yaşındaki babanın böbreklerinden biri alınıp kızı Gülsüm Kalem'e nakledildi. Nakilden sonra hastanede sekiz gün kontrol altında tutulan baba Adalı, daha sonra taburcu olup Bozkurt'a döndü ve tarlasında çalışmaya başladı.

Babasının ilerlemiş yaşına rağmen böbreğini vermesiyle sağlığına kavuşan Gülsüm Kalem, sarılıp elini öperek teşekkür etti. Babasının fedakarlığını ömrü boyunca unutamayacağını söyleyen Gülsüm Kalem, “Onun böbreğiyle sağlığıma kavuştum. Bir babanın çocuğu için yapabileceği en büyük fedakarlığı yaptı. Onun böbreğiyle yaşıyorum” dedi.

Böbrek nakli konusunda bir an bile tereddüt etmediğini söyleyen Asım Adalı da “Doktorlar 84 yaşında olduğum için beni uyardı. Masada kalırsam diğer böbreğimi de başkasına verin diyerek nakli kabul ettim. Kızım sağlığına kavuştu, ben de çok iyiyim. Köyümde işlerime devam ediyorum, sağlığım eskisinden daha iyi. Doktorlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

KAHRAMAN BABA

Nakli gerçekleştiren PAÜ Böbrek Nakil Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Çağatay Aydın, Asım Adalı'nın Türkiye'de organ veren, ‘yaşayan en yaşlı kişi’ olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aydın, “Asım Amca bana göre bir kahraman. 84 yaşında olmasına rağmen cesurca davranarak kızına böbreğini verdi. Yaptığımız araştırmada Adalı'nın Türkiye'de organ veren en yaşlı kişi olduğunu tespit ettik. Tıp literatürüne de girdi. Kendisinin de kızının da sağlığı şu anda çok iyi” diye konuştu. Prof.Dr. Aydın, merkezlerinin iki yıl içinde 39 böbrek nakli gerçekleştirdiğini, bu nakillerin tümünün başarıyla yapıldığını ve nakillerden sonra tüm hastaların yeni böbreklerine uyum sağladığını anlattı, diyalize geri dönmediklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!